Programmering er en god ferdighet som barn har godt av å lære og utvikle. Grunnleggende programmeringsferdigheter er noe som alle som en dag kommer til å jobbe med datamaskiner har bruk for.

Det finnes imidlertid så mange forskjellige programmeringsspråk at det kan være vanskelig å velge hvilket som er det beste for dine elever. Vi gir deg en oversikt over de fem beste programmeringsspråkene for barn som ønsker å lære seg å kode.

Anbefalte programmeringsspråk for barn

1. Python

Python er et programmeringsspråk som kan leses omtrent som vanlig tale. Man trenger sjelden å legge til kommentarer i koden, fordi godt skrevet Python-kode enkelt kan leses som om den var kommentert. Hvis barna dine har lyst til å lære seg koding, så burde du forsøke å gi dem en grunnleggende forståelse for hvordan tenke som en programmerer. Med Python vil de ha få problemer med å lære seg hvordan å programmere. De vil kunne lære hvordan de konstruerer programmeringsidéer i hodet, og så overføre disse idéene til instruksjoner som datamaskinen kan tolke. Python har også en “batterier inkludert”-filosofi, som henviser til alt man kan gjøre ved å benytte seg av de grunnleggende Python-bibliotekene som finnes. Mange vanlige funksjoner som programmerere trenger er allerede innebygd i programmeringsspråket, noe som gjør dette til et utmerket språk for barn som ønsker å lære seg å kode.

2. Ruby

Ruby har også en svært lesbar syntaks for nybegynnere innen programmering. I stedet for å bruke massevis av tid på å forklare barna koden som skrives, vil en god del av det være selvforklarende. Dette er et veldig viktig poeng når barn skal lære seg å kode, som gjerne allerede har nok med å forstå grunnleggende konsepter. Til syvende og sist er barna nødt til å lære seg konseptene for å kunne skrive gode script. Ruby er et svært robust språk, og ble opprinnelig brukt til å skape Twitter. Det betyr at du umiddelbart kan vise barna dine at dette er et verktøy som brukes av populære plattformer. Koding er en godt betalt jobb, og åpner for en rekke forskjellige yrkesveier. Hvem vet, kanskje poden din vokser opp for å lage programvare som bidrar til å redde liv? Eller underholdning som Netflix eller spilleautomater på nett? En ting er sikkert: det kommer ikke til å bli mindre behov for å kunne data i framtiden.

3. Java

Java er nok utvilsomt litt vanskeligere å lære seg enn både Ruby og Python, men å velge Java som førstespråk vil deretter gjøre det langt lettere å lære seg andre språk etterpå. Mange programmerere har nok tenkt på å lage sine egne apper eller nettsider, men uten å vite hvor de skal starte. Java har nå eksistert i rundt to tiår, og det finnes så mange nettbaserte ressurser, verktøykasser og opplæringsartikler og -videoer. Alt kan skapes helt fra bunnen av med Java. Det er noen få fartsdumper i starten, som å installere JDK og å forstå hvordan syntaksen fungerer, men det objektorienterte oppsettet til programmeringsspråket gjør det enkelt for (eldre) barn å oppleve framgang. Java ser ganske likt ut som C og C++, men tilbyr en større funksjonalitet, og gjør det dermed mulig å lage mer robuste programmer.

4. C++

Mange programmeringseksperter og utviklere har ulike meninger om hvorvidt man bør starte å lære seg C++ eller ikke. Dette programmeringsspråket ser litt ut som matte, og kan være avskrekkende for noen som ønsker å lære seg å kode. Så snart man har lært seg de grunnleggende prinsippene i programmeringsspråket, vil C++ åpne mange dører inn i programmeringsverdenen. Mange av verdens mest vellykkede programmere begynte karrieren sin med å lære seg C eller C++.

5. Scratch

Hvis barna dine liker å lage animasjoner, interaktive historier, kunst eller musikk, er Scratch et programmeringsspråk som man kan lære seg gratis på nettet. Dette språket er simpelt nok for barn, men har likevel nok av funksjonalitet og muligheter og selv erfarne programmere finner glede i å bruke dette språket. Scratch har også et svært interaktivt nettsamfunn hvor folk deler sine kunstverk og spill med hverandre, noe som kan engasjere barna dine enda mer.

Oppsummering

Programmering er en nyttig ferdighet for bokstavelig talt absolutt alle. Det lærer deg å tenke på hvordan en prosess fungerer. Det lærer deg å tenke gjennom trinnene som kreves for å få en prosess til å skje, og hvordan det kan brukes til å løse problemer.

Som lærer, foreldre eller mentor som undersøker forskjellige muligheter, er det viktig å være klar over at hvert språk vil ha sine fordeler, og sine ulemper. Det viktigste er at du lærer bort konseptene bak programmering. Med det mener vi logikken bak å skrive kode, og hvordan bruke nettets ressurser i form av biblioteker og løsninger laget av andre.