Babystyrt mattilvenning – alternativet til moset mat?
NB! Dette innlegget er basert på en vanlig mors erfaringer. Vi anbefaler deg å ta kontakt med helsefaglig personell før du eventuelt starter med babystyrt mattlilvenning eller dersom det er noe du lurer på rundt dette.
Babygrøten har lange tradisjoner i Norge, og for mange er grøt synonymt med babyens første mat. Men i utgangspunktet er grøt et typisk skandinavisk konsept. I resten av verden består babyers første måltid oftest av grønnsaker og frukt.
Som førstegangsmamma så har jeg gledet meg veldig til at jenta skulle bli en del av familiemåltidene i huset. Vi er kjempe glad i både å spise og å lage mat. Hjemmelagd mat står høyt på prioriteringslista hos oss, og babymaten skal ikke være dårligere.
Mens jeg ennå fullammet ble vi tipset om: Baby led weaning (også kjent som babystyrt mattilvenning i Norge).
For meg var helt nytt og veldig spennende! Dette åpnet dørene til en ny verden for oss – Hvorfor hadde ingen fortalt meg om dette før? Helsestasjonens informasjonshefte om mat og innføring av fast føde nevner ingenting om dette, og ingen av mine nærmeste mamma-venner kjente til det. Jeg undersøkte på nett og fant ut at dette var som en del andre ting: stort i ”det store utland” men ikke så veldig kjent i Norge kanskje? Uansett, dette appellerte til oss som foreldre.
Babystyrt mattilvenning:
Kort fortalt går Babystyrt mattilvenning ut på å vente med å starte innføring av mat til barnet selv er klar for det. Klar er barnet når de selv begynner å ta etter maten/ forsyne seg av det som ligger foran dem. Dette skjer vanligvis rundt 6 mnd alder. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler å fullamme i 6 måneder, og fortsette med morsmelk som basis i kosten frem til 12 måneders alder (naturlig, ettersom babyens tarmsystem først rundt denne alderen best kan håndtere fast føde) .
I Babystyrt mattilvenning gir man barna ”hel” (ikke moset) mat som de selv spiser. Det vil si at man gir dem store biter som de kan holde i hånden selv og gnage/ spise av. Mat med ”naturlig håndtak” er perfekt, som f.eks en kokt brokkolibukett. Siden barnet selv styrer matinntaket vil det oftest ta lengre tid før de får i seg mat tilsvarende ett måltid, enn om man mater med skje og moset mat. (Jeg antar at det derfor vanskelig lar seg gjennomføre om man ikke ammer, og ønsker å fortsette med dette så lenge barnet trenger det?). Her må man altså finne frem tålmodigheten og den tiden det tar for at babyen selv skal finne ut av det. Mottoet for ihuggede BLWèr (Baby Led Weaning) er:
”Food before one is just for fun”!
Teorien baseres på at det ligger naturlig for barnet å tygge – alle som har puttet en finger i munnen på en baby vet at de kan tygge hardt J
Man tilbyr i første omgang naturlig myk mat som banan og avokado, eller ”hard” mat som er meget godt kokt eksempelvis gulrot, potet og brokkoli, som barnet selv får holde og gnage/suge, spise på. Man unngår sukker og salt, og innfører èn og èn matvare for å se etter allergiske reaksjoner som ved all annen matinnføring.
Setter de ikke i halsen? – min første mammatanke…
Det hevdes at barnet har bedre kontroll når de får spise/ tygge og øve seg i eget tempo – og at det er mindre sannsynlig at de vil sette i halsen når de får styre matinntaket helt selv. Barna kan bruke lang tid på å lære seg å forflytte maten rundt i munnen. Så lærer de seg så å tygge og til sist å svelge..
(med moset man antar man at det går motsatt, man lærer å svelge og etter hvert som mer strukturert/ klumpet mat innføres så lærer man å tygge).
– men det er utrolig å se utviklingen!! Motorikken går virkelig på høygir!
Vår datter begynte å ”grabbe” etter maten vår rundt 5 måneders alder, vi lot henne få ”smake” litt på ulike ting, men begynte først å gi henne tilbud om mat rundt 6 måneder. I starten var jeg reddere enn jeg hadde forestilt meg, for at hun skulle få noe i halsen. Dette er helt ubegrunnet, for hun har ikke vært i nærheten av noen nesten ulykker… men sånn er det vel kanskje å være førstegangsmamma? Vi har alle våre redsler!? Vår erfaring så langt er at om hun får en stor bit i munnen så kommer den ut igjen.
-En og en halv måned på vei…
Vår datter er nå 7 og en halv måned, og vi har fått prøvd oss litt frem med babystyrt mattilvenning siden rundt 6 mnd alder. Hos oss har det blitt, som med så mye annet -en gylden middelvei med: ja-takk, begge deler. Hun får spise det vi anser som veldig sikkert selv, og i tillegg hjelper vi henne med mating av grøt og suppe (eller andre ting som må spises med skje) når vi har det på menyen. Det blir mye gris, men det hører med, syns vi.
Å spise er en sanseopplevelse som skal nytes, med både smak, lukt og følelse. Alle smaker hører med, både surt, salt, søtt og bittert! Mat er tradisjon, kultur, hverdag og fest. Vi ønsker at måltidene skal være preget av lyst, tid og gode inntrykk og gjennom dette håper vi å skape et sundt og godt forhold til mat.
Ønsker å prøve babystyrt mattilvenning? Les deg opp og husk at det er viktig:
- at barnet sitter oppreist under måltidet
- At barnet putter maten i munnen selv, hvis det ikke klarer å få maten inn i munnen så er barnet neppe klar (motorisk) til å tygge og svelge heller
- At man ikke går fra barnet under spisingen
Finnes sikkert flere der ute med mye lengre erfaring enn det vi har, så kom gjerne med tips og tanker! Hadde vært spennende å høre hvor mange det er der ute som innfører mat på denne måten og hvor dere hentet inspirasjon fra.
Fine nybegynner tips og teori finner du her (de fleste på engelsk):
Min blog om emnet: http://babystyrt-mattilvenning.blogspot.no/
Babystyrt mattilvenning på facebook: http://www.facebook.com/BabystyrtMattilvenning -norsk helt ny side
USA: http://www.facebook.com/babyledweaning?fref=ts
-her finner du mange engasjerte og erfarne BLWèr som overøser deg med tips om det trengs.
http://en.wikipedia.org/wiki/Baby-led_weaning
http://ammehjelpen.no/artikkel/75/fast-fode
http://www.babyledweaning.com/
Kategori: Baby, Mat for familien