Familieferie: Helfrelst på boligbytte


|


6. september 2012

Dette innlegget er skrevet av Mali A. Arnstad som driver bloggen arcticmum.blogspot.com hvor hun skriver om hvordan det er å bo i nord – på godt og vondt.

Ellers bor hun med samboer og tre barn, er over gjennomsnittet interessert i loppis, og jobber til daglig som webredaktør og kommunikasjonsrådgiver. Instagram: arcticmum.

Boligbytte i Frankrike

 

Boligbytte-debutanter

I sommer prøvde vi boligbytte for første gang. Dette er noe vi har tenkt på i flere år, og nå har vi endelig funnet ferieformen vår: vi ble rett og slett helfrelst!

Bolibytte passer for de fleste, det spiller ingen rolle om du har et stort hus eller en liten leilighet. Men det passer ekstra godt for de med barn, og her får du vite hvorfor:

  • Du kommer til et hus som er fiks ferdig, med barnestol, seng og ikke minst: leker på barnerommene!
  • Du får tips til hva du kan gjøre sammen med barn i nærområdet.

 

Her er våre erfaringer, som vi håper kan inspirere deg til å bytte bolig selv.

For et år siden tok vi bilder av huset vårt i Tromsø og registrerte oss på boligbytte.no , den norske delen av det internasjonale boligbytte-nettverket Home Link International.

Medlemskapet koster rundt 1000 kroner i året, og mange tusen familier over hele verden som vil “home linke” får tilgang til profilen din gjennom enkle søk. Andre organisasjoner er Intervac eller den litt mer glansede Love Home Swap.

Vi ønsket oss lange dager på stranden – og det fikk vi!

 

Overraskende mange interesserte

Etter kort tid dukket de første tilbudene opp, og etter noen måneder hadde vi fått allerede fått tilbud om boligbytte fra Belgia, Tyskland, Australia, Spania, London, Frankrike og Sveits!

Vi vurderte alle sammen, men strandliv var førsteprioritet for oss. Det blir tross alt sjelden bading i Tromsø. Og selv om en luksushytte i de sveitsiske alper hørtes forlokkende ut, holdt vi oss til plan A – som også inkluderte barnefamilie og bil. Vi sendte dermed høflige avslag til samtlige etterhvert.

Vi hadde lyst til å reise til kysten av Frankrike, og søkte selv etter familier som kunne passe. Vi sendte en rekke eposter, og en dag fikk vi napp: Trebarnsfamilien Leconte i Bretagne ville gjerne komme to uker til Tromsø i juli! Dermed begynte forberedelsene.

Vi bodde som franskmenn, og koste oss med fransk frokost

 

Forberedelser på epost

Franskmennene kjøpte raskt flybilletter etter at datoene var bestemt, og det gjorde vi også. De var heldigvis erfarne boligyttere, og vi hadde epostkontakt i flere måneder der vi kunne spørre og avtale praktiske ting, som: ville vi kjøre bil eller ta tog fra Paris? Trengte vi babyseng (ja!) og barnestol (ja!), og ville vil legge igjen en perm med tips til spennende steder familien kunne besøke rundt Tromsø?

Etter hvert som avreisen nærmet seg kom vi enda lenger ned på detaljnivå: vi ble enige om hvor vi skulle legge sengetøyet, og hvor mye mat vi skulle ha i kjøleskapet. Bilnøkler ble sendt i posten, og så var det bare å dra!

Etter landing i Paris var det utrolig behagelig å ta heisen ned én etasje og sette seg rett inn i en ventende bil. Tips: Be byttefamilien om å parkere på den nærmeste (og dyreste) parkeringsplassen på flyplassen. Logistikk betyr alt for en trebarnsfamilie, og det er ikke her du bør spare pengene. Du drar på mange nok kofferter som det er, og hus og bil er jo gratis!

Med lånt bil fikk vi se mye av nærområdet

Bil kan også byttes

Vi hadde ingen kontrakt på bilbytte, og det gikk helt fint. Vi kommer likevel til å gjøre det neste gang, etter anbefaling fra leder Arne Haukeland i boligbytte.no.

Bli enige om en sum som skal erstattes dersom noe skjer og en bonus går tapt. Vi var jo litt spente på om familien ville ta bilen med seg til Nordkapp når de likevel var i Nord-Norge, for forståelse av avstander kan jo være relativt.

For å forsikre deg om at du ikke kommer hjem til en kilometerstand langt over det du hadde regnet med, kan det være lurt å få med i kontrakten at man ikke skal kjøre ut av fylket eller lignende. Det går også an å leie bil gjennom for eksempel leiebilen.no istedet for å bytte. Og første boligbyttevett-bilregel: Legg aldri ut på tur uten GPS. Ingen vil vel ha barndommens voksen-krangling i reprise over feil avkjøring fra motorveien? Dessuten har du mer enn nok å sørge for stabilt blodsukker i baksetet.

Luksus å bo i et hjem med stor bakhage

 

Å være hjemme men borte

I Frankrike ventet to fantastiske uker ved kysten, i et stort hus som helt og fullt var tilrettelagt for barn. Det var nesten som å være hjemme – bare borte: babyleker, jenteleker, sykler, strandparasoll, kjølebag, handlebager, strandleker og brødrister. Vi fikk til og med nummeret til barnevakten!

Det beste av alt: permen på spisebordet med tips til turer, strender og restauranter i nærområdet. Vi hadde aldri funnet fram til den fine lekeplassen i enden av stranda hadde det ikke vært for permen.

Og i en myriader av like restauranter som serverer pannekaker og blåskjell til lunsj, var det fint å få tips om de aller beste og mest barnevennlige. Man kan sitte i timesvis på Tripadvisor å lese anbefalinger, men når du bytter bolig har du en lokal turistguide liggende på spisebordet.

Det er veldig deilig å slippe å bruke energi på å finne ut hvor det nærmeste supermarkedet er. Vi satte stor pris på å finne fram til familien yndlingsstrand, og det var også hyggelig å bo i et helt vanlig nabolag: vi pratet med naboene og i landsbyen og på stranda var vi de eneste utlendingene (følte vi i allefall!).

Blåskjell til lunch er å anbefale!

Ferie også for oss voksne

Vi fikk faktisk ferie vi voksne óg, selv med tre barn under sju. Jeg fikk til og med lest litt i Franzen-mursteinen min. På uteplattingen. Med espresso. Og et kakestykke fra bakeren. Det er helt sant!

Når du skal bytte bolig, er det selvsagt litt styr før du reiser: med vasking, rydding av skap og kommode, og skifte av sengetøy. Det er nemlig fint å lage litt plass i klesskapet til byttefamiliens klær. Men de fleste liker å komme hjem til et reint hus uansett, og så er det jo en fin anledning til å vaske den kjøkkenskuffa som du har sett på hele våren.

Hvis du ikke liker å ha fremmede folk i huset, er ikke dette ferieformen for deg. Heller ikke hvis du er veldig redd for tingene dine. Ellers er dette noe de aller fleste kan klare; litt forberedelse, men det krever jo all ferie. Vårt inntrykk er at boligbyttere er åpne mennesker – kommer det inn et fristende tilbud fra et land du kanskje ikke hadde tenkt på, er det bare å prøve. De fleste skriver for eksempel “open” i profilen sin. Som boligbyttere føler vi at hele verden ligger åpen, vi kan reise hvor som helst – dit vinden tar oss.

 

Neste sommer tar vinden oss mest sannsynlig til Toscana. Det lå nemlig en epost og ventet allerede da vi kom hjem, fra familien Rossi i en liten by ved en strand.

Akkurat den var ikke så vanskelig å lure på. ?

.

Lyst til å lese mer om boligbytte som ferieform? Denne familien har byttet bolig i mange land, også i Norge.

Har du og familien gjort noe spennende på reise? Send oss en mail!

Stikkord: Boligbytte, , , ,

Kategori: Frankrike

Kommentarer (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Høres fantastisk kjekt ut. Har tenkt på det selv, men aldri kommet så langt at vi har gjort det:). Kommer nok til å vurdere det igjen etter denne informasjonen:).

  2. Hei du nevnte ikke http://www.boligbytte.com, sen største og beste online boligbytte nettverk. Vi har over 47.000 boligprofiler i 156 land. Og vi har 16 nettsteder i 16 forskjellige språk. Sjekk ut vårt nytt nettsted og bli gratis gjest medlem for å teste det ut her: http://www.boligbytte.com