Barn spiller på telefonen og dette bliver mer og mer populært, i et dramatisk tempo, og det er ikke alle foreldre som klarer å følge med – inntil det dumper en regning i posten på flere tusen kroner. Heldigvis har plattformer for spill, rettet mot barn, gjort det vanskeligere å bygge opp store regninger, men det forekommer, og det kan bli en dyr affære om du ikke setter restriksjoner på hvor mye barnet ditt kan spille for.
Hvorfor barn bruker tusenvis av kroner på spill
Barn bruker mange penger på spill, fordi de kommer i et mønster hvor spillene utløser endorfiner og dopamin i hjernen. Dette gjlr at barna vil spille mer, oppnå belønninger og andre funksjoner i spillet, og dette vet spilldesigneren veldig godt. Så når barnet ditt kommer til et punkt i spillet hvor det koster penger å fortsette så vil de – uten å nøle – bruke kortet ditt til å betale for å spille mer.
Det er akkurat de samme mekanismene du vil se i et nett casino bare at her er det barn det er snakk om. Og barn er ikke bare naive, de forstår ikke hva som skjer og betydningen av pengene de bruker for å spille videre, og at dette kan ha konsekvenser for forelderens økonomi. Selv når de vet det er galt så gjør de det i mange tilfeller allikevel. Mange vil mene dette er kynisk, forkastelig og umoralsk, men det stopper ikke de som tjener penger på dette. Derfor, er det viktig du følger med og gjør de foranstaltningene du kan gjøre, for å forhindre at kortet ditt trekkes for mer penger enn det som er avtalt eller noe i det hele tatt.
Hva kan du gjøre?
Mange plattformer, som Apple og Google Play har funksjoner for PIN kode og andre sikkerhetsprosedyrer som du kan aktivere. Da vil du få beskjed hver gang noen har prøvd å bruke kortet ditt og du kan sette begrensinger på kortbruken.
Lær også barna dine om hva dette betyr og hvilke konsekvenser det kan ha for både barnet og familiens økonomi, om bruken av kortet løper løpsk. Mange spill er gratis til å begynne med, men koster penger ganske raskt inn i spillet, noe barna gjerne ikke har noe forhold til. Derfor, kan det være lurt å sette seg inn i hva barna faktisk spiller.
Hvis det går galt – hvilke rettigheter har du?
Her blir det alvorlig. Om barnet ditt bruker titusenvis av kroner på slike spill, uten at du har gitt godkjennelse til det, er det ikke så mye du kan gjøre uansett. Loven er ikke på din side i dette tilfellet (i de fleste tilfeller i hvert fall) og du risikerer å sitte igjen med hele regninga selv. Slik klager du.
Du kan prøve på å kontakte spillselskapet direkte og forklare situasjonen, eller eventuelt kontakte selve plattformen (eks. Apple), men det er ikke sikkert du får gjennomslag for en eventuell klage. Vær derfor i forkant og ha kontroll på spillevanene til barnet ditt så du unngår en ubehagelig regning på grunn av spilling.