Hvordan få barna til å tenke på miljø?
Et veldig dagsaktuelt tema i mange hjem er miljø og hvordan man kan bidra positivt til miljøet. Dette er noe som samtidig står stadig mer i fokus på skolen og i alle kanaler. Likevel så opplever mange foreldre det som vanskelig å få barna med på å tenke på miljøet. Grunnen til dette er at det ikke resonnerer med samfunnet vårt slik det er bygd. Barna våre ønsker seg den nyeste telefonen eller kanskje mange leker. De ønsker ikke å spise 3 restemiddager i uken. I dette innlegget skal vi gi deg noen triks til hvordan du kan få barna til å tenke miljø og ikke minst syntes at det er gøy.
Les for barnet
Det er utrolig mye å vinne på å lese høyt for både deg og barnet. Det er en fin måte å lære bort kunnskap og ikke minst lære sammen. Det finnes utrolige mange fine barnebøker som går på nettopp dette med miljø. Her kan f.eks lese bøker om matproduksjon og hvordan havet fungerer. Man trenger ikke å kjøpe bøkene man kan enkelt bruke det kommunale biblioteket hvor du kan låne bøker gratis.
Inkluder barnet
Hvis du er opptatt av miljøet så inkluder barnet i dine tiltak. Hvis du f.eks ønsker å installere solcellepaneler på taket så inkluder barnet i denne prosessen. Du kan f.eks ta med barnet for å se på andre hus med solcellepaneler og fortelle hvordan de fungerer. Det samme gjelder hvis dere investerer i et bokashi-system. La barnet få lov å til å engasjere seg og sette seg inn i hvordan det fungerer.
Barn er veldig enkle og blir veldig gjerne «investert» i tingene de lærer om. Ikke bare blir de interessert men de forteller andre om sin interesse for dette. Dette gjelder dermed alt man gjør og alt man ønsker at barnet skal interesse seg i.
Gå fram som et godt eksempel
Dette er et veldig poeng som veldig mange av oss voksne glemmer oss. Det er fort gjort å holde en liten preken om hvor viktig miljøet er også glemmer man det selv i hverdagen. Hvis du ønsker at barnet ditt skal bry seg om miljøet så må du vise at du gjør det. Kanskje er det fristende å ta bilen til butikken men burde man egentlig gjøre det? Da er det bedre å ta beina eller kanskje sykkelen, uansett så er det viktig å forklare valgene.
Ikke gå helt bananas!
Så er det selvfølgelig viktig at man ikke går helt over styr når det kommer til miljøet. Det er noe med å finne en balanse mellom det å ha fokus på miljø og det å ikke ha det. Hvis man som voksen blir helt «crazy» så vil dette kunne ha motvirkende effekt og ikke minst kanskje påvirke i negativ grad. Man ønsker heller ikke å gjøre barna bekymra. Man bør derfor tenke at dette er en prosess og ikke gå helt av skaftet.