Vi i Foreldremanualen.no får en del henvendelser fra fortvilte foreldre som har barn som de mener gamer for mye og en vanlig bekymring er gjerne at de gjerne er bekymret for de skal begynne å gamble. Tidligere så har det vært veldig klare forskjeller mellom gambling og gaming men den siste tiden tiden så har grensene blitt hvisket litt lenger ut. Det har kommet noen sterke koblinger til spesielt CS GO og gamblinger. Samtidig som vi ser at flere spill som f.eks FIFA begynner å gjøre akkurat det samme.

Dette er veldig skummelt og ikke minst bekymringsverdig når det kommer til gaming. Heldigvis så jobbes det med reguleringer på dette både i USA og i EU men foreløpig så har ikke dette nådd helt frem. Det er nok likevel kun et spørsmål om tid før dette blir slått veldig hardt ned på.

Den siste tiden så har vi sett at nye casinoer som gjerne opererer på blockchain og Bitcoin har dratt paralellen mellom populære dataspill og pengespill. For det har nemlig kommet aktører som Roobet og flere andre som lar deg få lov å gamble med objekter fra disse dataspillene. Disse skiller seg veldig ut med at de nettopp appelerer til unge og de som spiller disse dataspillene.

Et annet problem med disse nye aktørene er at de gjerne ikke har noe identifiserings-prosess. Det betyr at de ikke har muligheten til å få verifisere alderen på spilleren og det kan fort bli veldig problematisk.

Disse nye aktørene blir pushet av de samme streamerne som de unge gjerne følger på Twitch eller YouTube. Disse streamerne tjener utrolig mye penger på dette og det betyr at stadig mer innhold dreier seg om dette.

Hva kan du gjøre for å hindre at ditt barn gambler med skins og lignende?

Det er gjerne veldig vanskelig for oss godt voksne å kunne følge med og forstå dette. Det vi anbefaler er at man tar en prat med sitt barn om nettopp og ber dem ærlig svare på hva de syntes om dette. Det er i tillegg mulig å spørre om de kjenner til dette og hva de tenker om dette. I tillegg så kan du forklare litt om hvorfor det er viktig å ikke gamble og fortelle noen historier rundt dette. Du kan også nevne at gambling er ulovlig i Norge og at det er aldersgrense på dette.

Gaming skal være gøy og skal ikke være problematisk men dette kan selv de mest oppegående la seg friste av. Problemet er ikke at de gambler bort skins men det er mer hvis man blir “bitt av basillen“, da kan dette bli svært så problematisk senere. Selv om dette går bra for de aller fleste og at dine barn uansett kommer til å bli eksponert for dette på et eller annet tidspunkt.

Om du mistenker at dette er noe som er et problem allerede så kan vi anbefale deg å ta kontakt med Hjelpelinjen.no for ytterligere informasjon. Fastlegen vil også kunne henvise riktig videre om du føler at det er tryggere.