De siste årene så har vi hatt en oppblomstring av gjeldsproblemer blant nordmenn. Det er stadig flere som får betalingsanmerkninger, får varsel om tvangssalg og ikke minst havner i et økonomisk uføre. Dette gjelder spesielt gjerne unge voksne som da blir avhengig av at foreldrene hjelper dem ut av økonomisk knipe.

Dette har fått veldig mange til å sette spørsmålstegn ved om det er noe feil vi lærer barna eller noe vi ikke lærer barna om økonomi. Det er nemlig slik at privatøkonomi ikke er noe eget fag i skolen og selv om det har blitt bedre så mangler det fortsatt mye.

Så hvordan kan man lære barna om privat økonomi?

Man kommer ikke unna at man som foreldre har et ansvar for å lære barna om økonomi og ikke minst lære dem om hva man ikke burde gjøre. Selv om man selvfølgelig ikke kan forvente at barn skal forstå hvordan man bruker et kredittkort så er det mange grunnprinsipper man kan lære barna. Nedenfor har vi noen tips til hvordan du kan lære barna om økonomi:

Introduser dem for penger og priser

Det er veldig mange foreldre som verner barna for økonomi. Man er redd for å si «det koster for mye penger», «det har vi ikke råd til» eller «det ønsker ikke vi å bruke penger på». Dette er noe som egentlig ikke handler om barna men som handler om hvordan vi ser på oss selv. Vi tar det som et nederlag at vi ikke har råd til dette og vi på en måte overfører dette over til barna.

Om man heller tenker på dette med et annet sinn og tenker at man skal lære barna at det helt okei å ikke ha råd til noe. Så kan man heller bytte ut ordene med å si «for å få råd til dette så må vi spare penger». Da lærer man barna at det er okei å ikke ha råd til noe men at man kan spare penger.

Spill monopol

Monopol er ikke bare veldig gøy men veldig lærerrikt. Det er veldig mange barn som får første gang får kjenne på dette med penger og hvordan penger fungerer igjennom et slag monopol. Nå har det kommet veldig mange forskjellige versjoner av Monopol som også passer mindre barn. Det som er viktig her er at man følger alle regler og spiller som om det var ekte.

Gjør sparing til noe gøy!

Det er mange voksne som gjør sparing til noe negativt. F.eks så sier ofte et barn at de har lyst på noe. Kanskje er det en ny Ipad eller Play Station. Da er det mange foreldre som svarer «Da må du spare og bruke dine egne penger!». Dette kommer gjerne ut på en veldig negativ måte og som gjør at de ikke forstår at dette er noe positivt.

Hvis man heller her sier «Du skal selvfølgelig kunne kjøpe deg en Ipad men da må du første spare penger selv. Når du har spart opp penger så kan du få kjøpe deg det du vil». Så er det selvfølgelig fint om man er flink til å følge opp sparingen og dermed gjør det til en slags konkurranse.

Gi ukepenger

Når barna begynner på skolen så er det sunt å innføre lommepenger. Det trenger ikke å være mye men en liten sum. Denne summen kan selvfølgelig komme av at de f.eks er med å hjelper til hjemme med å gå ut med søppel eller rydder rommet sitt. La barnet få lov å disponere disse selv men gjerne fokuser på sparing og prøv å vis dem at flere småbeløp blir mer penger etterhvert.