Lommepenger – hvordan praktiserer dere det?
Jeg har lyst til å dele et av våre mer vellykkede innfall i forhold til datteren vår – innføring av lommepenger.
Hun er fire og et halvt år, og får 10 kr i lommepenger hver lørdag, i tillegg til vanlig lørdagsgodteri. Pengene havner på en sparebøsse, og både kona mi og jeg husker sånn cirka hvor mye hun har spart opp hver uke.
Foto: naturalkinds/Flickr.com
Unngå diskusjoner
Hensikten bak påfunnet er å løse et problem som jeg tror flere foreldre kan kjenne seg igjen i, kort oppsummert som “Kan jeg ikke få denne? Vææær så snill?”
Dette skjer gjerne på tidspunkter der du virkelig ikke har lyst til å ta en seriøs diskusjon, og heller ikke ønsker å måtte slepe med deg en hylende unge ut av butikken.
I vårt tilfelle bruker vi et av to svar. Den ene muligheten er at hun ikke har nok penger på sparebøssa ennå. Da anerkjenner vi ønsket hennes, og forteller henne hvor mange uker hun må spare for å få råd til gjenstanden hun har sett seg ut.
Hvis det er i nærheten av jul eller bursdag, noterer vi det også ned på en ønskeliste. Alternativt har hun spart opp nok penger. Vi avtaler da at vi betaler for den, og tar penger fra sparebøssa når vi kommer hjem. Så langt har alle involverte parter vært fornøyd med løsningen.
Foto: Urban Combing (Ultrastar175g)/Flickr.com
Fast beløp
10 kr i ukepenger hver uke høres kanskje litt mye ut, men sett det i perspektiv. Det er snakk om 520 kr i året, som tilsvarer f. eks. 5 stk filmer til 100 kr stykket. Jeg kan huske at pappa i blant kom hjem med Disney-filmer han hadde kjøpt på tilbud til lillesøstera mi.
Man skal ikke opp i veldig mange tilfeldige gaver utover bursdag og jul før du er over 520 kr. For barnet vil det ta 10 uker å spare opp til en film, og selv det er lenge for et barn.
Lommepenger til hva man vil
Vi har to “regler” for disse pengene som vi følger, og som jeg tror er viktige for at alle skal fortsette å være fornøyde. For det første: dattera mi kan selv bestemme hva pengene skal gå til.
Bortsett fra blåfarget godteri — der legger jeg ned veto — kan dattera mi kjøpe hva som helst, når som helst. Det tok litt tid for meg å svelge denne, men jeg tror det er en forutsetning for at hun skal lære seg å håndtere penger.
Hun har i blant kjøpt seg en pakke godteri midt i uka. Jeg må da forsøke etter beste evne å ikke overstyre handlingene hennes, og bare tenke at ‘dette er bra i det lange løp’ eller noe slikt.
Foto: feel-the-silence/Flickr.com
Hjelp barnet å ta riktig valg
Når det er sagt, hver gang hun har lyst til å kjøpe godteri opplyser jeg at det da vil ta lenger tid å spare seg opp til den filmen hun har lyst på (eller hva det nå er hun sparer til for øyeblikket — hun husker det ikke alltid selv).
Hvis hun likevel vil kjøpe det, hindrer jeg henne ikke. Men jeg viser henne alltid at jeg tar penger ut av sparebøssa så snart vi kommer hjem.
Lommepenger – ikke belønning
Den andre regelen er at dette er lommepenger, ikke ukelønn. Dattera mi får penger uansett hvor mye eller lite hun har gjort hjemme, hvor ryddig rommet hennes er, og hvordan hun har oppført seg.
Jeg leste et sted — Jesper Juul muligens — at dette kunne sees på som en form for kjærlighet; vi elsker dattera vår uansett hvor mye galt hun finner på.
Jeg har ennå ikke tatt stilling til om hun skal få noe lønnet arbeid innenfor husets fire vegger når hun blir større. Jeg har i hvert fall ingen planer om det ennå.
Foto: Erik R. Bishoff / Flickr.com
Gode pengevaner for livet?
Som nevnt er dette ikke bare et forsøk på å løse en konflikt som kan dukke opp med jevne mellomrom. Jeg håper også at hun lærer seg ansvarlig bruk av penger. At hun verken bruker over evne eller blir så gnien at hun ikke klarer å spandere noe som helst på seg selv.
Sistnevnte beskriver meg ganske godt. Først nå, når jeg har rundet 30, klarer jeg å gå inn på en kafé og kjøpe meg noe jeg har lyst på. Gi meg ti år til, så klarer jeg kanskje å se på prisene uten å gremmes.
Får barna dine lommepenger? Hvor gamle synes du barn bør være når de begynner å lære om pengebruk?
Kategori: Familieøkonomi, Hverdagsbetraktninger
Kommentarer (14)
Trackback URL | Comments RSS Feed
Sites That Link to this Post
- De 10 mest populære innleggene i 2012 : Foreldremanualen | 2. januar 2013
29. februar 2012, kl. 21:12
Bra innlegg!
Vi tenkte også litt på hvordan vi skulle gjøre dette, for vi ønsket ikke at ungene skulle få penger for å hjelpe til hjemme. Vi har løst det på den måten at ungene får flaskepantpengene. De går på butikken og panter flaskene, og putter flaskepengene på sparebøssa. Vi startet med det når de var 5 og 7 år.
I tillegg så har vi arrangert lekebyttefester med venner, slik at det går an å få litt nye leker mellom jul og bursdag også.
My recent post Snart jubileum, og jeg ønsker meg….
4. mars 2012, kl. 19:42
Høres ut som du har mer erfaring enn meg på temaet. Kjekt å høre at det fungerer bra for dere.
Jeg har hørt om lekebyttefest, men aldri vært med på det selv. Det høres ut som en veldig god ide jeg har lyst til å teste ut selv snart.
29. februar 2012, kl. 21:36
Hei. Våre tre på ti, åtte og snart seks får også ti kroner hver på lørdager. De kan brukes til det de vil. Vi er også opptatt av at dette ikke er "lønn". Her i huset deler vi på arbeidsoppgaver, det er ingen av oss, verken store eller små, som får betalt for å ta i et tak hjemme. I tillegg er de to eldste flinke til å samle flasker som de panter – disse pengene gir de stort sett bort til Redd Barna eller lignende. (Da dobler vi voksne det de har samlet sammen før vi sender beløpet).
Noen ganger om sommeren spesielt ønsker de to store seg en "sommerjobb" – da kan de kanskje få en større vaskejobb eller vaske bilen eller lignende og få tjene litt ekstra på det.
My recent post javel neivel?
4. mars 2012, kl. 20:19
Imponerende initiativ med Redd Barna.
Dattera mi er ennå litt ung til betalte jobber — i hvert fall av den typen vi har mye glede av ennå. Det blir nok mer aktuelt etter hvert.
29. februar 2012, kl. 22:37
For en flott ide, vi har vel også kommet frem til at ukepenger er ut og at lommepenger er inn, nå er lillemann for liten ennå og sparegrisene hans fylles opp på underlig vis i full fart så de pengene settes på konto men en slik gris som er mulig å åpne blir det nok om en stund og pengehåndtering må inn i hverdagen.
My recent post Ekte kunst av barnehånd !!
4. mars 2012, kl. 20:21
Hyggelig å høre at du liker ideen.
1. mars 2012, kl. 11:37
Det var flott innlegg, får kansje starte å gi ukepenger for å slippe JEG VIL HA greia.
Jeg syns når barn blir større skla få mere ukepenger om de gjør ting hjemme, det er hyggelig å få en belønning (gutter gir seg fort om de ikke ser at de kan spare fort til noe)
Og ser og har møtt MANG 13-18åringer som ikke gjør en dritt hjemme og får ukengepenger og gidder da heller ikke saffe seg jobbe.
Lære dem å jobb og bli glad i det også.
My recent post Damenes Aften
4. mars 2012, kl. 20:23
Du må jo finne ut hva som fungerer for deg og dere. Er det noe som er helt sikkert er det at alle barn er forskjellige. Kanskje bortsett fra at de aller fleste er innom en periode med "VIL HA".
1. mars 2012, kl. 13:18
jeg er faktisk ikke enig – skal ungene bare FÅ penger??? Det er ikke logikk i å få penger uten å gjøre noe for det.
Her i huset er ungene ansvarlig for å holde orden, rydde og vaske sine egne rom + kjellerstua og badet nede. Dette er på en måte deres "jobb" i familiebedriften – da får de 100/ 50/ 25 kr i uka (etter alder) I tillegg kjøper vi felles lørdagsgodt. Pengene er ment til deres "forbruk" – småshopping, dataspill,dvd, sparing til ny tlf osv…..
Innimellom kan de få større "jobber" som bilvask, plenklipp osv, hvor de kan tjene ekstra
Synes det er viktig at de ser sammenhengen mellom arbeid og lønn – mere jobb= mere lønn …..
Eller skal denne læringen ventes med til de har nådd en viss alder?????
4. mars 2012, kl. 20:36
For å svare ordentlig på spørsmålet ditt må jeg forklare litt hva jeg tenker. Jeg forsøkte å holde posten min kort, og kom derfor ikke inn på ideene som ligger bak.
Jeg er selv oppvokst i en familie hvor vi fikk ukelønn mot å gjøre pliktene våre. Det fungerte delvis. Vi gjorde stort sett det vi skulle, men gjerne et absolutt minimum. Hvis det fantes noen snarveier, som f. eks. gjemme rot hvor vi visste at foreldrene våre aldri oppdaget det, tok vi dem bortimot uten unntak. Da jeg flyttet hjemmefra sluttet jeg med alt som het plikter. Jeg gjorde seriøst så lite jeg kunne, og hybelen min så naturlig nok ut som en svinesti. Motivasjonen, lønna for arbeidet, var borte.
Et av målene mine er at dattera mi skal lære å holde det ryddig på eget initiativ, bare fordi hun ser det trengs. Å gi lønn for det torpederer veldig fort hensikten — motivasjonen flytter seg fra å rydde fordi hun ser at det trengs til at hun rydder fordi hun får penger for det. Vi jobber med vekslende hell med å lære henne å rydde.
Jeg ønsker likevel at hun skal lære å håndtere penger tidlig, og ikke minst å spare. Derfor gir vi henne lommepenger, ikke lønn. Jeg er ikke bekymret for at hun ikke lærer sammenhengen mellom arbeid og lønn. Det kommer så fort hun får behov for å ha mer penger enn det vi gir henne i lommepenger. Vi må bare passe på å gi henne "passe" mye. Ikke så mye at hun mister motivasjonen for å finne betalte jobber i tillegg, enten hos oss eller andre.
1. mars 2012, kl. 21:06
Jeg har ikke begynt med verken lommepenger eller ukelønn, men er enig med meg selv:) i at ingen i huset skal få lønn for hverdagslige jobber. Da heller jeg heller mot å gi en tier i uka, slik at de læres opp til å forstå sparing, priser osv..
Når de blir eldre, og selv har lyst, er det greit å få ‘lønn’ for større jobber- som plenklipping o.l.
Jeg synes det er HELT greit at ungene ‘bare skal få’ penger. De er mine barn, og jeg har ansvaret for dem. De vil etterhvert trenge litt penger, og dette skal de ikke være nødt til å jobbe for. Da er det noe annet om de selv vil tjene mer- og ta på seg mer ansvar.
4. mars 2012, kl. 20:43
Høres i grunnen ut som vi er enig i det meste
21. mars 2012, kl. 10:03
Jeg synes ikke det er greit at så små barn får ukepenger. Poden min på 5 får ingen ting.
Han får heller ikke godterier når han vil, vi har ikke en gang lørdagsgodt. Han vet at andre får, men savner det ikke selv (spør ikke etter det).
Han har ingen faste plikter i huset, ennå, men gjør småting inni mellom. Han vil veldig gjerne hjelpe til, nesten samme hva jeg skal gjøre : ) Han synes nok det er spennende med støvsuger osv. Han spør noen ganger etter ting når vi er i butikker, men når jeg sier nei (ikke hver gang) er det greit, da spør han ikke mer. Jeg har nok en veldig grei unge : )