Sommeren byr på mange muligheter for liten og stor. Det er endelig tid for å være sammen med sine nærmeste, kose seg med slappe dager, og oppleve nye og spennende ting. Men det er ikke alltid like enkelt å finne ut hva man skal gjøre. Av og til begrenses man av omgivelsene, været eller alderen på barna. Det er ikke alt som passer for 10 åringen, som passer de minste knøttene. Men her kommer fire ting som man kan ta med barna uansett alder.

Skattejakt

En skattejakt er veldig enkelt å lage for barna. Det eneste man trenger er en skatt, for eksempel en litt finere eske man har på soverommet, og fylle den med lekejuveler eller godis. Eller til og med billetter til kino eller andre morsomme aktiviteter. Men i tillegg bør man ha et skattekart. Skattekartet skal være litt vanskelig, og litt lett. For her skal både liten og stor finne ut sammen hvor skatten er gjemt. I stedet for å lage kartet med koordinater og høydelinjer, må man tegne ting barna kjenner igjen. Tegn inn huset, garasjen, det store treet i hagen også videre. Deretter tegner man inn en linje med piler mot skatten. Skattejakt med barna kan bli en morsom lek, hvor man planter minstemann i bæremeisen, eller geleider rundt sammen med de andre.

Leke Idol

Som de kjente programmene på tv, kan man også leke at man skal bli superstjerne. Enten med dans, sang eller andre ferdigheter. Barna får prøvd seg foran familien, noe som øker deres selvtillit og sosiale evner. Lag en scene foran på gulvet, og kle dere ut i alle slags klær. Sett på musikken på full guffe og fremfør en sang, en dans eller akrobatikk. Her kan man invitere barn i nabolaget eller samle unge og gamle til sosialt samvær. Til dette har man alt man trenger, enten det er musikk, kostymer og litt ansiktsmaling. Passer utmerket om været er dårlig eller man bare vil være inne en hel dag.

Sykkeltur på landet

Dersom man har tilgang på sykkelstier er sykkeltur noe som passer alle barn. De minste kan følge med fra sykkelvogna, mens de litt større kan sykle selv. Men husk, barna blir fortere slitne enn deg, så dette er ingen treningsrunde. Lag en god niste, og ta med rikelig med drikke. En liten sjokoladebit kan være god å ha dersom det er noen som blir litt lei eller får vondt i stumpen. En sykkeltur på sti og landevei er supert på flotte dager, men bør ikke være for lang. Slå leir ved en benk eller et fint sted man kan sette seg ned for å slappe av før returen. Stopp ved gjerde der kyrne beiter, eller ta med badetøy og bad ved stranda. Fortell artige historier om den gang du selv var liten og på sykkeltur med familien.

Ikke sove bort sommernatta

På en stjerneklar sommernatt kan man vekke opp ungene for å vise dem himmelen. Finn frem Karlsvogna og Store-Bjørn, og fortell dem om alt mellom himmel og jord. Ikke alle har mørke sommerkvelder, og da kan man gjøre det en gang det er mørkt. Det er uansett ikke farlig å vekke ungene for å se noe så fantastisk som en klart himmel på natten er. Kanskje ser dere en satellitt eller stjerneskudd om dere er heldige. Små unger er jo kanskje likevel våkne på natten.

Det er mange ting som koster skjorta, men ikke alt trenger å koste penger. Ferien er en tid der man skal kose seg og finne på morsomme ting, og derfor er det lurt å ikke alltid ty til kostbare aktiviteter når man kan ha det gøy gratis.