7 grunner til at barn trenger leker:
Et barns inngang til livet preges i stor grad av dets leker. I startfasen handler mye om å skape en trygg ramme som barnet kan utfolde seg i, og etter hvert ønsker vi som foreldre å stimulere barnet slik at det kan utvikle sin fantasi og evne til læring, både inne og ute. Sammen med vår samarbeidspartner Lekmer.no, gir vi deg syv gode grunner til at barnet ditt faktisk trenger leker:
1. Barnet får testet sansene sine
Myke leker som f eks kosebamser er gjerne de første barnet får, og det kan påvirke barnet positivt på flere måter enn du kanskje tror. Ikke bare kan et kosedyr stimulere til kos og nærhet, men den vil også hjelpe barnet å utvikle sine koordinative ferdigheter. Det vil falle naturlig for barnet å håndtere kosedyret ved å flytte og snu på det.
Kosedyr er også så store at det er ufarlig for barnet å putte de i munnen. Når barnet gjør dette, er det for å utforske en gjenstands form, samtidig som det tester ut hvilken smak den har. En viktig del av barnets utvikling.
2. Barnet lærer at ulike handlinger har ulike virkninger
I dag finnes det mange leker som lærer barn at ulike handlinger har ulike virkninger. Et eksempel er “My First Puppy”, som er en interaktiv hundevalp som responderer på barnets handlinger. For eksempel vil den bjeffe når du klapper den på hodet, gomle når den får en godbit og sovne når den blir børstet på ryggen.
3. Lekene skaper trygghet
De fleste barn vil finne sin måte å leke med kosedyret på, og for mange får kosedyret rollen som en lojal og trygghetsskapende venn. Etter hvert gir kanskje barnet kosedyret et eget navn og øver på å snakke med det. Et kosedyr er passende for mange deler av oppveksten.
4. Hjelper barnet med logisk tenking
Når barnet er 2-3 år gammelt, begynner det å utvikle sine kognitive egenskaper. Det er i denne fasen i stand til å tenke logisk, samt forstå mer og mer av språk. Man vil også i denne alderen makte å sette sammen og bygge ting.
Duplo stimulerer barnet til å bygge miniatyrversjoner av eksisterende ting, samtidig som det gir barnet mulighet til å bruke fantasien sin. Mange ingeniører har funnet sitt element gjennom Duploen!
For de litt større barna har vi selvsagt Lego, og de pedagogiske sidene ved disse plastklossene er vanvittig mange. Når et barn bygger Lego, vil det forstå fenomener som balanse, tyngde, logikk osv. For eksempel er en Legobil en svært god framstilling av hvordan en bil er bygd opp i virkeligheten.
5. Lar barnet utvikle seg gjennom utfordringer
For at et barn skal utvikle seg, er det nødvendig at det stadig møter utfordringer. Ved å ha det riktige utvalget av leker, vil barnet selv finne frem til lekene som gir størst utbytte. Det er et menneskelig instinkt å utvikle sine evner og å søke forståelse.
Bygging av Duplo og Lego gir en innføring i grunnleggende trekk av hvordan verden i det hele tatt henger sammen. Barnet kan med dette forstå for eksempel enkle prinsipper som vektforskjeller og hvordan man balanserer ting. Det skjønner ikke bare at et høyt duplotårn har stor risiko for å falle, men også hva som gjør at det faller. Slike ting er ikke innebygd i menneskets hjerne, men det læres og erfares gjennom timevis med lek og observasjon i omgivelsene.
6. Utvikler barnets motoriske og kreative evner.
Tegning er et samspill mellom fantasien og koordinasjonen. Det krever evnen til å se for seg et ferdig resultat, samtidig som man må ha teknikken til å skape bildet på et ark.
For et barn er det vesentlig å lære seg å bruke hendene. Hvis man har tegnet mye som barn, har man bedre forutsetninger for å lære seg å skrive når man begynner på skolen. Hvis barnet ditt ikke er så interessert i tegning, kan det være lurt å gi det et tegnehefte med bilder av heltene – da får barnet en ekstra motivasjon til å tegne.
Gjennom tegning kan det også hende at barnet lærer noe om presisjon og nøyaktighet, for ikke å snakke om hvor stor glede barn kan få av å produsere noe eget. Hva er vel stoltere enn et barn som får hengt tegningen sin på kjøleskapet?
7. Trener hukommelse og konsentrasjon
Brettspill har mange elementer av læring i seg, og det finnes mange konkrete spill som lar barna øve på alfabetet, matematikk, finmotorikk, og klokka. Disse finnes til barn helt ned i treårs-alderen.
Men også gode gamle klassikere stimulerer barnet. Tenk for eksempel på at Monopol kan gi innblikk i pengebruk og sparing, mens Memory trener hukommelsen. Kulespill trener konsentrasjonen og nøyaktigheten, mens Sjakk trener for eksempel tankeevne og fremsynthet.
Det finnes også spill som trener koordinasjonen. For eksempel har lekmer.no et spill som heter “Tren finmotorikken“. Gjennom dette spillet kan barnet øve seg på blant annet å knyte sko. Så lenge spillet er morsomt, så kommer læringen også som en bonus!
Denne omtalen er skrevet i samarbeid med Lekmer.no.
Kategori: Baby, Gavetips, Leker, Smårolling / småskolebarn