80 prosent kjerring og 20 prosent kjæreste!

Endelig hjemme! Etter to dager på reise med jobben gledet jeg meg til å komme hjem. Oppdager til min glede at yttergangen er utrolig ryddig, ingen jakker og sko som flyter. Oppe i stua hører jeg unger som ler og leker gjemsel. Høyest ler min kjære mann.

Da ser jeg det. Visne blomster på bordet. Irritasjonen kommer umiddelbart, hvorfor kan han aldri passe på at det er nok vann på blomstene, jeg som kjøpte blomster for bare tre dager siden?

Før jeg rekker å tenke en fornuftig tanke er derfor min første velkomstsetning til familien “Hvorfor klarer du ikke å passe på blomstene? Har du aldri kontroll?”

Foto: Chamomile/MorgueFile.com

Borte var alt fokus på det som var bra, kun fokus på en liten filleting.
Kjerring… følelsen av å være kjerring brant inni meg. Det var jo ikke slik jeg ønsket å være, jeg ville jo bare komme hjem og ha det bra sammen med dem jeg hadde savnet!

Dagen etter er jeg i gang igjen. Store gutter har støvsugd, de har passet småsøsken og alle har vært gode venner. Alt er bra, helt til jeg oppdager brukte underbukser på badegulvet. Hva kommer i fokus da? “Kan dere aldri putte skittentøy på vaskerommet?”

Jeg havner ofte i slike situasjoner. Det er så lett å fokusere på det som ikke fungerer, i stedet for å lovprise det som er bra.

80-20 regelen

Kjenner du til 80-20 regelen? Teorien om at 80 prosent av virkningene kommer av 20 prosent av årsakene.

Denne regelen er også kalt Pareto prinsippet etter den italienske økonomen Vilfredo Pareto som observerte at 80 prosent av landet var eid av 20 prosent av innbyggerne.

Samme prinsipp brukes i utstrakt grad i næringslivet ved å fokusere på at f. eks 80 prosent av inntekter kommer fra 20 prosent av kunder.

Prinsippet er en viktig påminnelse om hva vi skal holde fokus på for å skape gode resultat, da det er viktig å fokusere på disse 20 prosentene.

Men har du tenkt over at dette også gjelder på hjemmebane? Kan det for eksempel være at det lille som er av problemer i et familieliv blir det som preger vår bevissthet aller mest?

Foto: Chamomile/MorgueFile.com

Diskusjoner som eskalerer

En søndag kan være ganske fin. Lappeteppefamilien humper avgårde i behagelig tempo, alle er egentlig ganske fornøyde. Det skjer ikke så mye akkurat den dagen.

Klokken halv seks starter en eller annen tullete diskusjon. Kanskje er det en som vil ligge på sofaen og den andre som vil rydde boden? Eller en som lager middag og blir kjempeirritert over de som aldri hjelper til? Og så er det plutselig tomt for brød og dopapir.

Diskusjoner i gang, og så er vi plutselig i en konflikt. Det ene tar det andre, og før vi vet ordet av det så har vi ramset opp alt vi er misfornøyd på hjemmebane.

Fokuser på det som fungerer

Når vi tenker tilbake på den søndagen så glemmer vi alt som egentlig gikk bra. Glemt er de ti timene som gikk helt fint, igjen sitter inntrykket av de to siste timene. Den andre er bare helt håpløs, og det er egentlig ganske slitsomt å være en familie.

Hvor mye fokus bruker vi egentlig på det lille som ikke fungerer? Og hvor mye fokus gir vi alt som bare fungerer greit?

Det er så lett å glemme alt det gode. Alle hverdager som kommer og går i livet, arbeidsdager hvor vi presterer bra, ettermiddager hvor alle er fornøyde, late tv kvelder. En god klem fra en stor gutt. Et Middagen som ble så veldig vellykket.

Så kommer det som tar alt fokus. Irritasjonen vi kjenner over mangelfulle prestasjoner, frustrasjonen når vi ikke får til ting, eller sinnet som kommer overfor dem som vi er mest glad i. Små øyeblikk som blir viktigst for oss når vi skal definere hvordan vi har det.

Har du det bra med kjæresten? Er alt vanskelig? Eller er livet stort sett helt fint? Mye handler om hvordan vi setter fokus. Litt mer fokus på gode opplevelser – litt mindre opptatt av visne blomster og null dopapir. I alle fall hjemme hos meg.

Det meste er bra hjemme hos oss – hvordan er det hjemme hos deg?
Litt mindre kjerring – litt mer kjæreste. OK?

Lykke til!

 

Sølvi {lappeteppefamilien}

Sølvi bor i sin lappeteppefamilie med en fotballgal mann og totalt 5 mine, dine og våre barn i alderen 2-15 år.
Til daglig jobber Sølvi som HR direktør, og hun er også utdannet familieterapeut.
Sølvi skriver om livet i storfamilien, krydret med tema relatert til samliv og kommunikasjon.

Mitt nettstedFlere av mine innlegg

Gikk du glipp av disse innleggene?

Del på Twitter
Del på Facebook

12 kommentarer. » Legg til din også.

 •  

  talonnete
  8. juli, 2011, 20:33

  Det er godt å høre at det ikke bare er hos oss det er sånn. Ikke minst så er det godt å få en oppvekker innimellom, så takk! Det setter nok min kjære stor pris på :p

  Svar

 •  

  Marta
  8. juli, 2011, 22:15

  Kjempefint innlegg! Huff… Jeg har nok lett for å være altfor mye kjerring…
  Det er ikke lett å ha rett fokus i en travel hverdag, men viktig å tenke gjennom dette!
  Takk for påminnelsen:)
  My recent post FREDAGSKVELD

  Svar

 •  

  kathrine
  8. juli, 2011, 23:23

  jeg er kjerring… 🙂 helt klart.
  tas til etterretning…

  ( men da ER han litt gubbe også altså…)
  My recent post saturn

  Svar

 •  

  Røsslyng
  8. juli, 2011, 23:28

  Kjenner meg litt igjen ja…. Tusen takk for kloke tankar om dette, skal prøva å vera litt meir obs på kva eg fokuserer på!! 🙂
  My recent post berre tanken

  Svar

 •  

  Min Stil – Eva
  9. juli, 2011, 08:58

  Takk 🙂
  My recent post God helg

  Svar

 •  

  Eliwie
  9. juli, 2011, 11:12

  Takk for kloke ord! Kjenner meg igjen her. Tror sannelig dette skal bli mitt mantra for sommeren; mer kjæreste og mindre kjerring. God sommer 🙂

  Svar

 •  

  Sweet Chili .
  9. juli, 2011, 11:07

  Først: Tusen takk for koselig kommentar inne hos meg,- det setter jeg så stor pris på!

  Jeg kjenner meg igjen i det du skriver om… Noen ganger er det lett å fokusere på det som ikke er bra, men etter å ha lest dette skal jeg bytte fokus – PRONTO:)

  Fant ikke ut hvordan jeg skulle legge meg til som følger, men har lagt meg til som venn på facebook:)

  Ha en herlig juli dag!

  Klem fra Pernille (Sweet Chili . )
  My recent post Sweetheart

  Svar

  •  

   Karimette
   9. juli, 2011, 12:24

   Så hyggelig at du vil følge oss, takk for det! 🙂
   (vi har en google-følger boks litt lengre ned på siden, kanskje ikke så godt synlig)

   Tror vi alle trenger slike remindere når det gjelder fokus en gang i blant. Det fortjener både vi og familien vår! 😉

   Svar

 •  

  DillaPaaLilla
  9. juli, 2011, 13:23

  Ja det har du helt rett i. Jeg tar meg i det støtt og stadig..
  Må bli flinkere til akkurat det!

  Svar

 •  

  Kristin
  9. juli, 2011, 20:17

  Viktige ting å sette fokus på og viktig å bli obs på hva man setter fokus på hjemme!
  Fortsatt fin sommer!!

  : )

  Svar

 •  

  Liv-Inger
  10. juli, 2011, 18:12

  Veldig, veldig godt innlegg! Kjenner meg (dessverre ) godt igjen. Har nok en tendens til å la de små negative tingene få for mye oppmerksomhet. Enda det ofte er snakk om bagateller. Skjerpings! Mer kjæreste, mindre kjerring. I promise! 🙂
  My recent post Herlige feriedager her nord!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Leter du etter et sted å laste opp et personlig bilde? Gå til www.gravatar.com for å få din egen gravatar, knyttet til din e-postadresse. Så vil avataren din vises hver gang du kommenterer.CommentLuv badge