For VR briller finnes det ingen absolutte aldersgrenser som for eksempel på filmer og videospill. Men, de ulike produsenten av VR utstyr har sine anbefalinger. Likevel er ikke disse aldersgrensene nødvendigvis så gode. Disse er nemlig basert på skjønn og ikke forskning.

Aldersgrenser på VR

VR er ganske nytt, og derfor finnes det svært lite forskning på hvordan VR kan påvirke både barn og unge. Dermed er det vanskelig å komme med anbefalinger på aldersgrense på VR briller. Det vil basere seg på skjønn, noe vi vet at ofte kan ende med feil. Når teknologien blir mer moden kan vi selvsagt også forvente mer forskning på dette området. Vi vil da kunne si mer sikkert om hva som er riktig aldersgrense på VR briller.

Det som er viktig er å være nøye på å stille inn VR briller riktig til den personen som skal bruke de. Noe annet som er viktig er å ta en pause dersom du føler ubehag. Noe man har fått mange rapporter på, er nemlig at enkelte kan få en sjøsyke-lignende tilstand ved bruk av VR briller.

VR briller kan også være tunge, noe som kan sette for stort press på nakkemusklatur hos små barn. Dersom dine barn klager over smerte i nakken etter bruk av VR vil det naturligvis være på tide å ta en pause.

Ser vi på aldersgrensene som er anbefalt fra produsentene av VR briller og VR spill er grensene samlet rundt 12 til 13 år, men Nintendo har en anbefalt grense på 6 år. Grunnen til dette er at Nintendo Switch har en enklere form for VR enn de andre produsentene. Alle produsentene anbefaler også at voksne skal være til stede og kontrollere bruker av VR briller.

Oculus Quest VR

VR briller fra Oculus er relativt store, det betyr også at de kan oppleves som tunge av mange barn. Brillene er utviklet og designet for barn fra 13 år og oppover. Yngre barn kan derfor oppleve at skjermen ikke er godt tilpasset øynene.

  • Anbefalt aldersgrense på Oculus Quest VR er 13+

Samsung Gear VR

Samsung skriver i sin anbefaling av barn under 13 har syn som fortsatt er under utvikling, og at deres VR briller derfor ikke er anbefalt for disse. Videre skriver de også at barn over 13 bør være under tilsyn av voksne når de bruker Samsung Gear VR.

  • Anbefalt aldersgrense på Samsung Gear VR er 13+

Playstation VR

I motsetning til Oculus og Samsung oppgir ikke Playstation noen grunner til hvorfor de har 12 år som anbefalt aldersgrense. Derfor kan vi ikke vurdere om denne aldersgrensen er satt tilfeldig eller har andre grunner.

  • Anbefalt aldersgrense på Playstation VR er 12+

Nintendo Switch VR

Nintendo oppgir på sine nettsider at de har kommet frem til en anbefalt aldersgrense på deres VR briller på 6 år etter å ha konsultert eksperter på områder. Nintendo anbefaler også at voksne skal være til stede når barn over 6 år bruker VR briller fra Nintendo.

  • Anbefalt aldersgrense på Nintendo Switch VR er 6+