Barn og internett: Aldersgrense på Facebook

Det er mange grunner til at det er 13 års aldersgrense på Facebook (FB). En av grunnene er nok “konkurranser” som denne. I tillegg til at en ofte blir introdusert til voksenlivets eskapader litt for tidlig.

I dag på selveste kvinnedagen kom jeg over denne konkurransen på FB Her er det ingen premie, det er bare om å gjøre å ha flest “likes”  På bildet over er det ei jente på antakelig 15 år, men bildet er ikke “tagget” så hvem det er og alderen er ikke greit å vite.

I tillegg kan en ikke med sikkerhet vite om jenta har lagt ut dette bildet selv eller om det er noen velmenende venner eller kjæreste som har lagt dette bildet hit.

En annen ting er jo å se på alle kommentarene som kommer inn, allerede første kommentar: Slut! (Hore) legger en person ut med fullt navn. Det er altså ingen hindringer eller barrierer. Utifra et bilde greier utallige personer å fastslå at hun er bimbo, en hore, at mange har hatt sex med henne, at hun er lite intelligent og listen fortsetter i det uendelige. Slik finnes mange steder på Internett.

I tillegg til at det kommenteres så er det også “likes” på kommentarene som også vises med fullt navn.

Straffeaspektet, lovverket og konsekvenser er det få som har tenkt over.

Det å komme med krenkende uttalelser/æreskrenkelse kan straffes med bøter og fengselsstraff og du kan få dette på vandelsattesten din. Dette kan medføre at en ikke får seg jobb innen politiet og forsvaret. I tillegg kan en bli nektet innreisetillatelse til land som USA.

Med tanke på “Timeline” funksjonen på FB og dens tilbakevirkende kraft så er det skremmende at ikke flere tenker over konsekvensene på det en legger igjen av spor på internett. En eller annen gang skal poden din  søke jobb og det første en potensiell arbeidsgiver gjør er å google navnet deres.

Et barn under 13 år tenker ikke på konsekvenser, og en 13 åring tenker heller ikke konsekvenser på lik linje med en voksen. Mange av kommentarene kommer fra ungdommer som strengt tatt burde ha lært litt mer. Og det er bare enda en grunn til hvorfor en skal følge med på hva barna driver med ikke bare på fotballbanen eller speideren. Men også den uorganiserte aktiviteten som foregår på nettsteder eller i vennegjengen.

Tør du å påstå at ditt barn aldri kunne kommet med en slik kommentar, eller likt et slikt utsagn?

Stikkord: , , , , Regler

Kategori: Store skolebarn / tenåringer

Kommentarer (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Nuppetupp sier:

   hva gjør man som mor da når far lager profiler på facebook for 6, 7 og 8 – åringen og skjuler alle så mor ikke finner dem?? + ber ungene ikke si noe til mor?
   Mor har grundig forklart dem hvorfor de ikke skal være på facebook, og de forklarer at faren har gitt opplysninger om at de går på ungdomsskolen….

  1. Ane sier:

   Kjempeviktig innlegg, som jeg skal dele på facebook og skrive henvisende innlegg til på min egen blogg. Jeg har tatt opp dette tema før og får ikke sagt det nok. Det er en grunn til at det er aldersgrense på Facebook, og det er en grunn til at foreldre må følge med på ungene sine når de er på nettet.

   Det er alt for mange foreldre som ikke har tid til å sette seg ned med barna sine og fortelle dem om følelser. Hva som kan såre og hvordan den såre følelsen er. At de skal tenke over hva de sier fordi det er konsekvenser.

   Heldigvis har ART kommet og det gir noen utvalgte barn sosial trening. De får innblikk i andres følelsespektre og kontrollerer sinne på en ny måte.

   Her skrevet om det her:
   http://anehagen.com/2011/11/28/har-du-hort-om-art…

   My recent post Notat om hvordan håndtere kvinnelige ansatte i 1970.

  1. wendysinfamilie sier:

   Jøss ja slike konkurranser burde ikke være lov der ute uavhengig av hvilket nettsted de finner sted, skjønner godt at det er aldersgrense og synes det er dumt at foreldre også tillater ungene å være medlem på ett sted de er for unge til å være.. men klart vanskelig i dag å kontrolere med alle dippedupper de unge får hånden på.

  1. Fru Andersen sier:

   Ingen i min datters klasse som ikke var på fb da de var 12 år. Det var to stk hvor foreldrene hevdet at de ikke fikk være på fb, som selv opprettet profiler og var hyppige brukerne av fb. Tror at barn er ulike og at modenhet når det gjelder nettvett kan variere stort!

   En lur ide er å være venn med sine barn og sine barns venner på fb. Da får man et unikt innblikk i hva som foregår.
   My recent post I anledning kvinnedagen….

    • nuppetupp sier:

     litt vanskelig å være venner med de på fb når alt skjules for meg! og uansett så er dem altfor unge til å være på fb – de aner ikke hva det er,konsekvenser osv.elsdtemann på 12 har ikke fb fordi faren har skjønt det. Det er en grunn til at det er 13 års grense på fb – da er det ikk eok før uansett.
     Og husk; alt som er lagt ut på nettet blir der for alltid! selv om du sletter…

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge