Bokanmeldelse – Maten barna elsker å hate – og hvordan du kan snu det

Jeg liker ikke: Hvordan er stemningen rundt middagsbordet hjemme hos dere? Rynkes det på nesen over fisk? Eller er det noen som sier at de hater grønnsaker? Det jubles over pasta, men løk er æsj. Storebror vil bare ha fiskepinner uten tilbehør. Kresne barn er ikke enkelt, og hvor strenge skal vi voksne egentlig være? Gleder du deg til dagens middag?

Mange foreldre er bekymret over barns matvaner. I følge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er et av de vanligste stressmomentene i familielivet å få de små til å like maten. Hun har selv 12 års bakgrunn som kursleder og foredragsholder om barn og kosthold, og har nå samlet alle gode råd i boken «Maten barna elsker å hate – og hvordan du kan snu det»

Lillesøster er så sta: En liten baby som får sukkervann i munnen bryter ut i et spontant smil. Vi har en medfødt sans for det søte. Hva er godt og hva smaker vondt? I følge forfatteren ligger mye av svaret i munnhulene og i genene. Men smak og matglede handler også om matkultur, tilvenning og gode vaner.

Hva er smak egentlig? Visste du at årsaken til at lillesøster foretrekker søtt fremfor bittert er ren skjær overlevelsesevne? Morsmelken er søt, og barna må ville ha den. Forfatteren overbeviser oss om at dette altså ikke bare handler om umulige unger. Ikke visste jeg at barn har 10 000 smaksløker, og at vi voksne kun har 3 000. Kanskje er det forståelig at grønnsaker fremkaller rare grimaser hos små troll?

Elsk og hat: Heldigvis finnes det løsninger for sultne mager. Gunn Helene Arsky deler gode råd for å lykkes, det handler om å gjøre smarte matvalg for store og små. Mat er ikke bare noe som skal spises, i følge forfatteren er det å skape et kostoldsmessig sunt og variert hjemmemiljø kanskje noe av det viktigste du kan gjøre for barnet ditt.

Ulike barn: Noen hater fisk, og andre spiser ikke frukt og grønt. Noen rynker på nesen over grovt brød. Det er ikke bare Karius og Baktus som sier «vi vil ha loff.» Forfatteren vier 18 vanlige matvarer hvert sitt kapittel. Hver matvare forklares med hva barnet elsker å hate med matvaren, hvilke nyttige næringsstoffer det er i den aktuelle matvaren, og tips og råd for å gjøre matvaren enklere å spise. Oppskrifter fnner du tilknyttet hvert kapittel.

En tomat kan bli enklere å spise hvis den er uten skall, og du kan til og med fjerne frøene. Eller hva med å smugle tomat inn i brød? Eller tomater med dipp? Muffins med soltørket tomat frister skikkelig. Fargerike bilder og enkle oppskrifter gir oss lyst til å gi grønnsaker en sjanse til. Skulle ikke tomattrikset funke forteller Arsky at ketsjup også er bedre enn sitt rykte – den inneholder nemlig  c-vitamin.

«Maten barna elsker å hate – og hvordan du kan snu det» Dette er boken som kan omvende kresne barn og gjøre måltidene til positive og helsebringende stunder for familien. Stikkord er matglede, nysgjerrighet, sunnhet og inspirasjon. Vi voksne trenger noen ganger litt ekstra innsikt, noen smarte triks og inspirerende råd for å få til en sunn hverdag. Resultatet er helt klart matglade unger. Men boken er også til direkte hjelp for sultne voksne, bonusen er at vi selv også får en sunnere hverdag.

God middag og matglede er rett rundt hjørnet!

Boken “Maten barna elsker å hate” kan kjøpes hos Bokkilden.no.

.

Les også:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sølvi {lappeteppefamilien}

Sølvi bor i sin lappeteppefamilie med en fotballgal mann og totalt 5 mine, dine og våre barn i alderen 2-15 år.
Til daglig jobber Sølvi som HR direktør, og hun er også utdannet familieterapeut.
Sølvi skriver om livet i storfamilien, krydret med tema relatert til samliv og kommunikasjon.

Mine innleggMitt nettsted

Følg meg:
Facebook

Stikkord: Kokebok, Middagstips, Oppskriftsbok

Kategori: Mat for familien, Sunn familie

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge