Bokanmeldelse – Uglies


|


14. april 2011


| 4 Kommentarer

Tenk deg noen hundre år fram i tid.

Alle ungdommer er stygge. Det vil si at de ser ut som vanlige tenåringer ser ut i dag. Men år med hjernevask har ført til at det vi vil kalle et normalt utseende, nå blir sett på som stygt.

Alle ser fram til 16-årsdagen, for da blir de operert. De blir pene. Usedvanlig vakre. Perfekte. Alle de pene bor i Penby, og der er det fest og moro og glede hele tiden.

I boka møter vi Tally, som rett før sin 16-årsdag stikker av med ei venninne, og de etablerer seg i opprørersamfunnet Røyk sammen med andre stygginger. Styggingene som holder til i Røyk, har funnet ut at det ikke bare er utseendet som forandres veldig når man tar skjønnhetsoperasjonen. Også det indre forandres. Man blir glade, føyelige og overfladiske. Alt ungdomsopprør, sjalusi, forelskelse og andre sterke følelser forsvinner.

Tally og de andre i Røyk er ikke trygge, lederne i Penby er ute etter dem og vil ha dem operert.

Dette er ei spennende bok. Jeg får assosiasjoner til filmen Tilbake til Framtiden når jeg leser om hoverboards (skateboards som svever) og svevebiler. Og jeg får assosiasjoner til Paradise Hotel når jeg leser om de pene, glade, og selvsentrerte peningene i Penby. Det er fascinerende når Tally besøker de gamle ruinene og lar seg forbause over det som står igjen som rester etter vår sivilisasjon.

Dette er ei bok for ungdom, og den tar opp tema som skjønnhetstyranni, hjernevask, og det å ta vare på naturen og jorda. Vi som lever nå, rustlingene, gjorde mye galt, og det endte med katastrofe som ødela vår sivilisasjon.

Uglies, skrevet av Scott Westerfeld, er første bok i en serie på tre. Alle de tre bøkene har ligget på New York Times bestselgerliste, og har slått veldig an blant ungdom. Dette skjønner jeg godt, og selv jeg gleder meg til neste bok. Klarer Tally og de andre styggingene å finne ut hvordan de opererte peningene kan reversere operasjonen og få tilbake sin ”normale” hjerne? Og hva skjer med Tally – kommer hun til å bli skjønnhetsoperert?Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pia {Pias verden}

Pia har fire barn på 11, 9, 7 og 1 år, og jobber som lærer. For øyeblikket har hun ett års ekstra permisjon for å være hjemme med det yngste barnet.En god latter forlenger livet, og vi i Foreldremanualen bidrar til forbedring av den allmenne folkehelse gjennom Pias gjesteinnlegg!

Mine innleggMitt nettsted

Stikkord: ,

Kategori: Barnebok, Store skolebarn / tenåringer

Kommentarer (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Uglies – Scott Westerfeld « KNIRK | 3. mai 2013
  1. Innerst i veien sier:

    Fikk lyst til å lese denne sjøl, jeg. ☺ Viktig tema.

  2. Marit sier:

    wow… Jeg vil også lese denne!

    og jeg vet minst en tenåring som får den i julegave….

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge