Bokanmeldelse: I boks – den lille matpakkeboka

“Det er ikke morsomt å spise sin mat, når den ligger i pakke og ikke på fat”

Første skoledag, eller ny i barnehagen? Mange barn går i disse dager inn i nye epoker. Foran dem ligger tusenvis av matpakker. Ved kjøkkenbenken står vi voksne og smører mat – til store og små i familien. Kjærlighet  i boks eller gode tanker fylt på en termos. Vi ønsker at barna skal spise mye, slik at de har overskudd og energi til små rampestreker, viktige kamper og store opplevelser.

Men hva skal vi putte i matboksen? Det er ikke alltid like lett å være kreativ. Travel morgen og trøtte unger bringer ikke alltid frem det beste hos oss voksne.

Forfatter, journalist og blogger Susanne Kaluza har derfor laget redningspakken for oss alle. Hun har skrevet boken “I boks – den lille matpakkeboka” – som gir oss alle triks for å få til en spennende matpakke. Fiskepudding med glitter, pølsehjerter og røde tomater. Kan vi friste noen små mager?

“Den øverste skiven var med syltetøy, det satt fast på papiret som med vinden fløy”

Jeg blar i boken, og lillesøster kommer bort til meg. Hun peker ivrig på bilder av brød formet som hjerter, reddikblomster og falukorv med agurk. Dette frister en treåring! Boken er spekket med flotte bilder, tatt av fotograf Agnete Brun, og viser hvor enkelt det er å få plass til både farge og humør i en liten boks.

“Så skulle jeg starte med nummer to, men den var spist fra før fordi den var så god”

I følge forfatteren har vi voksne mange unnskyldninger for å ikke legge så mye nytt i matboksen. “Det er tøys å dille sånn med mat La oss gjøre det enkelt” Skal vi virkelig skjære ut hjertefigurer og lage fargerik pynt for at matboksen skal bli godkjent? I en verden som bugner over av vellykkede familier og hverdagslykke kan mange av oss føle at vi kommer til kort. Jeg er allerede litt sliten og stresset, og møter forventninger overalt. Har vi ikke nok plikter allerede?

Susanne Kalzua er selv småbarnsmor, og sier allerede på første side at ingen orker å lage like fine nister hver dag, selv ikke henne. Men; noen ganger er det hyggelig å gjøre litt ekstra, og det er derfor hun har laget denne boken.

Vi voksne spiser ofte mat i kantine på jobb eller tar en lunch ute. I en barnehage like ved, er matboksen dagens høydepunkt.

En ansatt i vår barnehage fortalte at denne matboksen ofte representerer noe ekstra trygt i en ukjent hverdag, og at mange små barn synes det er godt å finne frem noe som mamma eller pappa har laget. Det hun forteller gjør at jeg lett kan finne glede og inspirasjon i Susanne Kaluzas bok. De gode triksene som gjør det litt enklere å overraske i morgen.

“I to halve hadde jeg delt skive tre, da den ene var spist, var den andre falt ned” 

Boken inneholder enkle oversikter med “slik gjør du” og smarte tips om nyttige matvarer. I tillegg er den delt inn med egne kapitler om egg, fisk og kjøtt.

En undersøkelse foretatt av Norges Forskningsråd i 2011 blant 15000 elever viser at kun 12 % har grønnsaker med i matpakka, og at 6 % spiser bolle, kake eller vaffel. Hva med å lure inn noen reker til en liten sjørøver?

“Den fjerde var med majones og tomat, majonesen var klemt ut, tomaten var flat”

Forfatteren legger listen høyt, når skal vi få tid til alt hun foreslår? Susanne Kalzua sier at det tar tid å smøre matpakker, enten de er kjedelige eller fine. Det tar ikke så mange sekunder ekstra å slenge med noen jordbær eller å skjære opp en fiskepudding. Må matpakka lages i morgenrushet, eller kan den klargjøres på et smartere tidspunkt?

Jeg har testet hennes triks noen dager nå. Skåret opp litt ekstra gulrøtter når jeg likevel lager middag, og laget matbokser med middagsrester. I tillegg har jeg handlet inn litt mer frukt og grønnsaker. Dette funker!

I boken presenterer forfatteren maten i mange spennende matbokser, felles for dem alle er at de har flere rom til å fordele ulik mat. Selv har jeg brukt de fantastiske matboksene “Laptop Lunchbox” som blant annet selges i den norske nettbutikken Høstbarn.

“Den osten jeg hadde på skiven til sist satt fast under den forrige som jeg hadde spist”

Matpakkeboken har allerede  inspirert mange, og forfatteren har delt sine tips i aviser og på tv de siste dagene. Det er litt morsommere å lage matpakker etter å ha blitt inspirert av Susanne Kalzua, og mange små og store går en noe mer spennende høst i møte. For boken frister ikke bare små mager, i dag laget jeg også en ekstra matboks, til meg selv. En sulten kollega syntes at jeg hadde en fantastisk matpakke med på jobb, og alt ble jo spist opp.

Les flere matpakketips fra Susanne Kalzua her.

Boken “I boks – den lille matpakkeboka” kan kjøpes hos Bokkilden.no.

 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sølvi {lappeteppefamilien}

Sølvi bor i sin lappeteppefamilie med en fotballgal mann og totalt 5 mine, dine og våre barn i alderen 2-15 år.
Til daglig jobber Sølvi som HR direktør, og hun er også utdannet familieterapeut.
Sølvi skriver om livet i storfamilien, krydret med tema relatert til samliv og kommunikasjon.

Mine innleggMitt nettsted

Følg meg:
Facebook

Stikkord: , , , Matpakkebok, , , Susanne Kaluza

Kategori: Snacks / matpakketips

Kommentarer (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. sier:

  så lyst på..men har ikke råd til å bare kjøpe og kjøpe…

 2. Ellen sier:

  Dette var fint skrevet Sølvi! JEg har kjøpt boken i dag. Den blir bursdagsgave til husets pappa! Håper han lager bedre matpakker til seg selv også!

  My recent post GIVE AWAY FRA POLARN O. PYRET!

  • Sølvi Foss sier:

   Hei Ellen, Tusen takk for din hyggelige kommentar! Så smart at du har kjøpt boken i gave til husfar, og at han dermed kan glede både store og små. Vi får satse på at du også får en fin matpakke av han.

   Et godt tips er å starte planleggingen allerede etter middag, putt rester i bokser og ha det klart til morgendagen. Lykke til til dere med høstens matpakker. Vennlig hilsen Sølvi

   My recent post Når du ser meg

 3. Ida sier:

  Har selv kjøpt boka, å synes den er veldig inspirerende, den bidrar til å få fart på fantasien.

  Det beste matpakke tipset må jo være matbokser med flere rom.

  Det morsomste med å lage gode og spennende matpakker er jo når boksen kommer tom hjem.

  Har også blitt flinkere til å lage matpakker til meg selv, å må si at jeg nå gleder meg til matpausen,

  matpakken er noe annet nå en den gang den besto av bare knekkebrød å litt ost.

  Ps; jeg deler mine matpakker på bloggen min.

  My recent post Tirsdagens og dagens matpakke

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge