En familie på lavkarbo-kosthold!


|


4. september 2011


| 25 Kommentarer

Stadig flere sverger til et lavkarbo-kosthold, og det finnes etterhvert mange variasjoner av diettene. Noen går ut på at man skal spise minimalt med karbohydrater i en begrenset periode, mens andre dreier seg mer om livstilsendringer.

Vi har snakket med Jannicke som skriver bloggen Sunn Familie. Hun bor på den vakre øya Tjøme sammen med familien sin som består av ektemannen Snorre, Sander 13 år, Mia 8 år og hunden Basso.

De følger kostholdet LCHF, som står for Low Carb High Fat. Essensen av dette kostholdet er at man bytter ut mesteparten av karbohydratene med fett. Karbohydratene som de spiser kommer hovedsaklig fra grønnsaker, nøtter og frø.

Vi ble nysgjerrige på hvordan det er for en familie å leve med et slikt kosthold som skiller seg såpass ut fra det som er “normalen” i Norge, og her er svarene vi fikk:

 

Hva fikk dere til å starte med LCHF kostholdet?

Det hele startet som en slankekur for oss voksne.

Min far som slet med diabetes 2, hjerteproblemer og overvekt ringte etter å ha spist LCHF-mat i en uke. Han hadde så store helsegevinster av denne kosten at vi bare måtte teste dette ut.

Etter 1 år la vi merke til hvor mye mat barna spiste som inneholdt masse karbohydrater og ikke så mye annen næring. Det var da vi bestemte oss for at denne kosten var for hele familien

 

Hvor nøye er dere på å følge dette kostholdet?

Jeg, mor i huset, er veldig streng når det gjelder mat som kommer inn i huset både til hverdag og fest. Vi følger dette kostholdet stort sett hele tiden, men vi teller ikke karbohydrater.

Ungene er bevisste på hva vi spiser og at vi har dette kostholdet fordi det holder oss sunne og friske. For oss er ikke dette en diett/slankekur lenger, men et kosthold og en livsstil.

 

Hvilken forskjell har kostholdet hatt for familien? Har dere hatt noen helsegivinster eller negative virkninger?

Jeg og min mann har tatt av mange kilo. Vi har fått mer overskudd i hverdagen og har begynt å trene igjen.

Sander som går på ungdomskolen har stabilt humør, renere hud og er veldig flink på skolen. Han sier selv at han føler seg bedre i kroppen med et LCHF-kosthold.

Mia har hatt masse mageproblemer i oppveksten. Kostholdet vårt innholder ikke gluten og gjær. Dette gjør at hun har blitt bra i fordøyelsen. Hun har lettere får å konsentrere seg og er mye mer stabil i humøret.

Det eneste negative er vel at barna spiser anderledes enn alle andre i klassen. I begynnelsen syntes Mia dette var dumt. Men etterhvert har hun oppdaget at mange er nyskjerrige på maten og vil gjerne smake på det hun har med seg.

 

Hvilke utfordringer møter man når man følger et slikt kosthold?

Utfordringen er vel å tenke nytt når det gjelder matlaging. Vi lager den meste av maten fra bunnen av, og det kan være en utfordring på ferie/tur. Vi var på telt/bil-tur i 5 uker i sommer og klarte stort sett å holde på kostholdet vårt.

Hva er barnas favoritter blant lavkarbo-oppskriftene?

Sander sin favoritt er taco, Mia elsker desserter og godteri så det må bli is som hennes favoritt (trykk på linkene for å komme til de gode oppskriftene!).

Har de også lavkarbomatpakker?

Ja, de har lavkarbomatpakker. Den kan bestå av eggerøre og gravlaks. Ost og skinkeruller. Lavkarbobrød (frøbrød) med godt pålegg. Oliven, avokado eller gulrøtter. Dette varierer veldig. Mia er veldig glad i å ha med dipp (majones) i en liten boks.

Er dere fullstendig avholdne fra sukker?

Fullstendig avholdne er ganske vanskelig men barna får ikke vanlig lørdagsgodteri.

Til lørdagen kan de få et utvalg av dette: nøtter (type varierer), gojibær, lavkarbo-kaker, lavkarbo-konfekt, sjokolade 70%-90%, hjemmelaget rå sjokolade og poppkorn poppet i kokosolje/meierismør.

Når bursdager blir feiret hjemme hos oss blir det servert lavkarbo. Barna får lov til å spise hos andre når det er avtalt. Når de er i bursdager spiser de det som blir servert.

Men de merker at de får fort vondt i magen om de spiser for mye så de lærer seg å spise litt og ikke hive seg over sukkerskåla når de er hos andre.

Er barna med på å lage maten?

Barna hjelper ofte til på kjøkkenet. Matpakker lager de stort sett selv og setter i sammen etter hva som er i kjøleskapet. Sander på 13 år lager masse mat selv og lager også middag til hele familien.

Mia elsker å hjelpe til på kjøkkenet får da er det lov å prøvesmake. Det har hun lært er viktig av Hellstrøm rydder opp.

Hva liker dere å gjøre i fritiden?

Jeg vil kalle oss en aktiv familie. Vi liker å være ute på tur når vi har anledning. Barna har drevet med bryting, men har nå gått over til håndball pga. avstand. Snorre spiller håndball når han ikke er på reiser med jobben og jeg har begynt å løpe og trener til Oslo halvmaraton. Barna må også gå eller sykle til skolen. En av pliktene de har er også å gå tur med Basso.

 

Tusen takk til Jannicke! Dersom dere har lyst til å lese mer om dette kostholdet og få mange deilige oppskrifter – ta en titt på bloggen hennes Sunn Familie.

Hva synes du om kosthold som inneholder få karbohydrater? Har du eller din familie testet dette?

Legg igjen en kommentar, jeg vil gjerne høre din mening. :-)

Stikkord: Barnevennlig middag, , Lavkarbois, Lavkarbomat, Lavkarbomatpakke, Lavkarbotaco, LCHF, Middagsoppskrift, , ,

Kategori: Mat for familien, Sunn familie

Kommentarer (25)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Børn og gode madvaner | Madbanditten | 14. september 2011

 1. Bente Linn sier:

  Så morro at dere skriver om det, for har vært innom tanken om å prøve lavkarbo, men vært veldig usikker pga datteren vår på snart 2, men er jo ikke diett vi skal på! Rett å slett bare endre kosten litt. Har lyst til å prøve, og går det ikke så går det ikke :) Dette innlegge ga meg mer lyst ja! :)

  My recent post Kastet stein

  • Karimette sier:

   Takk for det Bente Linn! Jeg har tenkt akkurat det samme som deg, men har vært veldig usikker på hvordan dette passer for barn. Her har vi gradvis startet og ungene liker veldig godt en del av det jeg har laget. Feks lavkarbo lapper/pannekaker og vafler. Tror vi må teste Jannickes taco-oppskrifter snart også.. ?

 2. Harald sier:

  Kjekt å lese :-) Vi har ikke mye skepsis til karbohydrat holdig mat, (søppel mat for mennesker) men protein og fett som vi er genetisk skap for å leve av er tabu. Takk til våre kostrådgivere som gjør det norske folk sykere for hvert år som går. Vi blir hver dag fortalt at vi må holde oss borte fra fett med nøkkelhull varer og vet ikke hva. Lettprodukter og kunstig fett (MARGARIN) er direkte skadelig for oss. Gid jeg hadde vært så heldig som disse barna. Jeg har selv blitt 20 år yngre på 5 år med dette kostholdet. Har aldri vært så frisk å rask :-)

  • Karimette sier:

   Så bra å høre Harald! Jeg har så vidt begynt å spise lavkarbo og har merket mange helsefordeler allerede. Alltid inspirerende å høre andres erfaringer. :-)

 3. Irene sier:

  Ganske negativ til lavkarbo

  http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/

  Personlig har jeg mer tro på de norske helsemyndigheter, enn de som tjener penger på lavkarbo bøker osv.

  Men men folk får spise som det passer seg, å så spiser jeg som det passer meg.

  My recent post Tisse tisse

  • Takk for linken Irene! Jeg synes det er viktig at vi får frem både negative og positive sider ved et slikt kosthold. :-)

  • Harald sier:

   Hei. Hvis det er noen som tjener penger, så er det medisinindustrien og de som produserer kjemisk mat, samt lettprodukter der 70-80% av de naturlige råvarene er erstattet med vann og stivelse, som blir solgt til samme pris. Hvis du er overvektig og ikke klarer sulte slanke deg, som myndighetene mener er riktig, så kan vi bare operere deg sier de lærde. En operasjon som koster oss skattebetalere 120 000,-, og som i de fleste tilfeller ødelegger livskvaliteten radikalt for de dette gjelder. De fleste som driver seriøs kamp for å informere om at myndighetene tar feil, gjør dette i form av dugnad. Det er i hovedsak mennesker som har erfart dette selv og fått et nytt liv som resultat av dette.

   • Irene sier:

    Jeg forventer jo ikke noe annet at en som spiser karbo forsvarer det med ned og klør.

    Om man ikke går ned i vekt etter myndighetenes råd bør man finne ut om man har problemer med stoffskiftet.

    My recent post Ordinær UL

 4. nne sier:

  Da lurer jeg på en ting…

  Hvis man ser på antall personer som står i fare for, eller har diabetes her i landet så er den følgende:

  • Antall personer som bruker blodsukkersenkende medikamenter:140.000

  • Antall personer med diabetes type 1 som bruker blodsukkersenkende medisiner: 25.000

  • Antall personer med diabetes type 2 som bruker blodsukkersenkende medisiner: 115.000

  • Antall personer med diabetes type 2 som ikke bruker medisiner:60.000

  • Antall personer med kjent diabetes type 2: 175.000 (115.000+60.000)

  • Antall personer med diabetes: 200.000 (175.000+25.000)

  • Antall personer med udiagnostisert diabetes type 2: 175.000

  • Antall personer med diabetes type 2: 350.000 (175.000+175.000)

  • Antall personer med prediabetes (i risikosonen for å få diabetes):350.000

  • Antall personer med diabetes type 2 og prediabetes: 700.000 (350.000+350.000)

  Kilde: Diabetesforbundet

  Og hvis du ser på økningen av Diabetes på verdensbasis:

  1985:30 millioner

  1995:135 millioner

  2000:171 millioner

  2030:366 millioner (anslag)

  Kilde: WHO

  Hvem skal man da stole på??? Myndighetenes råd om å spise 50-60 e% fra karbohydrater???

  Eller spise Lavkarbo og ha et stabilt blodsukker? ..

  Jeg har spist lavkarbo i 3,5 år nå: 30 kg har forsvunnet…. Prediabetes har forsvunnet…

  Kolesterolet mitt er på 3.3 … alle andre blodprøver er nå perfekte! … det var de IKKE for 3,5 år siden..

  Jeg har ikke problem med å vite hvem jeg stoler på …. det er ikke myndighetenes råd…

  • Mor til 2 sier:

   Godt sagt! kunne ikke vært mer enig!! Vi har ansvar for vår egen helse! Hvis helsemyndighetene hadde sagt at røyk er sundt også hadde vi jo ikke begynt med det!!? DET ER LOV TIL Å BRUKE HUE og ikke være nikkedokker for "storebror"!-

  • Ernæringsjenta sier:

   Og omtrent 80 % av den norske befolkningen følger IKKE de norske kostrådene, derfor det er MANGE som jobber med å få folk til å forsøke å følge dem. Sykdommene du ramser opp er jo assosiert med at folk IKKE følger nasjonale kostråd… Så egentlig er du selvmotsigende.

   Problemene i forhold til kostrådene og helse:

   – fisk 2 -3 middager per uke (300 – 450 g) hvorav fet fisk bør være over halvparten (nordmenn ligger langt under)

   – frukt og bær tilsvarender 250 g per dag (gjennomsnitt for nordmenn ligger langt under)

   – grønnsaker tilsvareden 250 g per dag (gjennomsnitt for nordmenn ligger langt under)

   – under 10 % energi fra tilsatt sukker per dag (nordmenn ligger langt over)

   – rødt kjøtt under 500 g per uke (nordmenn ligger langt over)

   – fiber tilsvarende 70 – 90 g fullkorn per dag (nordmenn ligger langt under)

   – fysisk aktivitet tilsvarende 30 minutter moderat mosjon per dag (nordmenn ligger langt under)

   – vann som tørstedrikk (nordmenn drikker store mengder brus ol.)

   • Ernæringsjenta sier:

    Problemet er ikke kostrådene – problemet er industrien tjener fett med penger på å selge et kosthold MILEVIS unna det som er anbefalt av helsemyndighetene. Helsemyndighetene har IKKE råd til å ta opp kampen med industrien. Lavkarbos motstand mot norske kostråd er misforstått, motstanden bør jo heller være FELLES mot industrien som gir oss altfor mye prosesert, energitett dritt-mat.

 5. Nellie sier:

  Datteren min på 2 år har spist lavkarbo hele sitt liv:) Ikke av den strikte typen, men like fullt lavkarbo. Hun er slank, frisk, rask og det har hun alltid vært. Jeg ser ingen faremomenter what so ever med å ikke trøkke i henne brød, poteter, melk, raffinert pasta, ris osv. på daglig basis. Hva er usunt med å spise masse grønnsaker, fet fisk, tran, en omelett isteden for brødskiver til frokost osv? Mitt fokus er først og fremst at hun skal spise mer fett og etter det kommer å redusere på karbohydratene. Det skjer egentlig av segselv når man spiser mer fett enn "anbefalt".

  Blir trist når jeg ser foreldre lure på hvordan de kan gjøre kostholdet til barna sine mest mulig fettfattig.. Hva er vitsen med det? Det er da en for lenge siden knust myte at man blir feit bare fordi at man spiser fett? Og hva erstattes fettet med? Produkter med mer sukker, tilsetningsstoffer og dritt. Hva er bra med det?

 6. Nellie sier:

  Jeg er imot å sette barn på en strikt lavkarbodiett, med mindre det er spesielle grunner for det, for jeg er ikke tilhenger av å gjøre visse typer mat ulovlig. Dessuten anerkjenner jeg at barn på hennes alder har et helt annet aktivitetsnivå enn de fleste voksne, så hun vil ikke ta den samme skaden av et kosthold bestående av 60% karbohydrater som stillesittende voksne vil ha. Jenta mi får da både sjokolade, is og brus og til og med brød og potet INNIMELLOM. Det er der cluet ligger. Tomme, unødvendige karbohydrater innimellom er greit. Å på død og liv fylle frokost, lunch og middag med det ser jeg overhodet ikke noe vits i.

  Hvis dere søker litt så ser dere at faktisk også Statens ernæringsråd har gått ut og sagt at de anerkjenner at f.eks mettet fett ikke er farlig, men at de likevel ikke vil endre sine retningslinjer. Det sier mer enn nok for meg. Tror dere ikke de har noen økonomiske og andre tungtveiende interesser når det gjelder vårt kosthold?

 7. Stine sier:

  Så spenennde tema!

  Jobber i helsekost og merker at salget av lavkarbomat har skutt i været den siste tiden! Utrolig spennende å lese om en hel familie som går på dette! Har lyst å prøve ut mer selv også. Bakte lavkarbobrød i går og det var knallgodt! Har også ei lita ei som går delvis på lavkarbo :)

  • Karimette sier:

   Ja, det virker som at veldig mange har fattet interesse for lavkarbo i det siste. Kanskje en del påvirkning fra Sverige, der Andreas Eenfeldt har hatt knallsuksess med boken "Matrevolusjonen". Leste en artikkel hvor de hevdet at over en halv million svensker hadde gått over til denne typen kosthold.

 8. Tone Elisabeth Nebo sier:

  Man trenger jo ikke spise mye animalsk protein selv om man går for en lavkarbostil (ref link Irene la ut). Selv spiser jeg svært lite av de "dårlige" karbohydratene, som hvitt melk, sukker, pasta osv og lite animalsk protein. men desto mer næringsrik mat. Jeg spiser vel mer "lav karbo høy næring" enn "lav karbo høy fett". Å si at man er skeptisk til lavkarbo blir vel litt feil, når det egentlig er høyfett/høyprotein du er skeptisk til? :)

  PS: Jeg spiser de "gode" karbohydratene, de som også har mye næring. Som bananer :-)

  My recent post Bloggpause

 9. Lila sier:

  Vi lever oså på lavkarbo, og har gjort det i flere år. :). Men litt forskjellig tilnærming til de små i familien. Vi har det supert:))

  My recent post Vi savner Fia

 10. Maya sier:

  Jeg har gått over til Lavkarbo og er så langt meget fornøyd med at både kiloene triller av og at jeg føler meg kvikkere og har mindre av de smertene i skulder/nakkeparti enn hva jeg bruker. Jeg leker med tanken på å gå mer og mer over til å servere min datter på 11 år Lavkarbomat, men er mer i tvil om dette er noe for min mann. Han har diabetes og setter Insulinsprøyter hver kveld … har du/dere noen informasjon om hvor lurt det vil være?

  My recent post Vitamintilskudd ved Lavkarbo ?!

 11. Mona GTA Johansen sier:

  Hei

  Jeg lurer bare på en link til oppskrifter jeg. Har problemer med stoffskifte, og har problemer med å få i meg nok mat. Jeg er rett og slett ikke sulten nok å glemmer å spise.. Og er overvektig. Men jeg har jo gått ned 23 kg over en lang periode, men de neste blir så mye værre.. Sliter fælt og lurer som sagt på om jeg skal prøve dette her..

  Noen tips om hvordan en skal begynne og oppskrifter mottas med stoor takk..

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge