En viktig bok for barn om 22. juli


|


21. juni 2013


| 0 Kommentarer

Det-var-en-gang-en-sommer_hd_image

Små gryter har også ører

Det er med litt blandede følelser man leser denne boka. “Historien om 22. juli og tiden etterpå – fortalt for barn”.

Instinktivt vil man jo ikke fortelle barn om denne dagen, man vil skåne dem. Desverre er ikke det en mulighet, de vet som regel mer enn vi tror og vi voksne må være klar med gode svar. På jobb pleier jeg å si at sannheten ofte er mindre skummel enn ungenes fantasier og spekulasjoner. Denne gangen er jeg usikker. Det jeg er sikker på er at vi må våge å ta den vanskelige samtalen.

Boka forteller historien om 22. juli så udramatisk som den kan fortelles. Den gir oss en oversikt over hele hendelsen fra bomben i regjeringskvartalet til fengslingen og tankene fremover. På Utøya møter vi øyas yngste deltagere på 8 og 9 år, sammen med ungdommen Bjørn og følger deres historie. En vinkling barn kan assosiere seg med, se for seg og undre seg utifra.

Kvalshaug skriver enkelt, presist og godt – perfekt for unge lesere. De eldste i målgruppen vil nok få mye ut av å lese den selv. I jobbsammenheng (skole) ville jeg latt de eldste lese selv, en del lesing, en del samtale. Slik jeg ser det, krever emnet mulighet for samtale. Med de yngre tenker jeg høytlesing og samtale etterhvert. Hjemme ville jeg ha lest den sammen med barnet mitt, og ikke på sengekanten.

Jeg jobber som lærer og spesialpedagog. Selv med mange års erfaring er det enkelte emner som forblir vanskelige å snakke om. Dette er en av dem. Kanskje er det så vanskelig fordi vi selv ikke forstår hvordan dette kunne skje? Jeg liker å gi klare, tydelige svar på de spørsmålene barn stiller. I denne saken har det vært en utfordring. Kvalshaug gir foreldre, lærere og formidlere den krykka vi trenger når vi skal snakke om det som skjedde med vårt lille land-  den sommeren vi aldri glemmer.

Takk for et viktig bidrag!

.

Boken kan kjøpes hos Bokkilden (sponset link).

Det var en gang en sommer av Vidar Kvalshaug. Historien om 22. juli og tiden etterpå – fortalt for barn.

Gyldendal 2013, 64 sider. For barn fra 8–12 år og foreldrene deres.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Silje

Silje jobber til vanlig som lærer og spesialpedagog – akkurat nå nyter hun mammapermisjon. Bor med mann, datter og to hunder i ett hus som er under oppussing. Interessert i friluftsliv, reiser, mat, pusse opp huset og akkurat nå er min hovedinteresse å være mamma. På bloggen vår:http://babystyrt-mattilvenning.blogspot.no/ kan du følge med på vår hovedinteresse akkurat nå: babymat.

Mine innleggMitt nettsted

Følg meg:
Facebook

Stikkord: 22. juli, , , , Vanskelig emne

Kategori: Barnebok, Hverdagsbetraktninger

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge