Er det noe poeng i å fortelle barna om julenissen?


|


31. oktober 2012

Bilde eid av USACE Europe District

Nissehøytiden nærmer seg

Det er mindre enn to måneder til jul, og marsipanen er allerede ute i butikkene. I den anledning vil jeg gjerne dele noen tanker rundt dette med å fortelle barna om julenissen. Er det egentlig noe poeng? Det samme spørsmålet kan stilles om tannfeen, påskeharen og eventuelle andre tilsvarende fantasifigurer.

Vi lærer dattera vår at julenissen bare er på lat. Det finnes ingen julenisse på ordentlig. Derimot kan noen kle seg ut som han, og det er som en lek. Hun forstår det, og vil gjerne være med på leken. Sist juletrefest hun var med på var hun superentusiastisk og gjorde alt nissen sa, ikke minst å stå i kø for å få godtepose.

Bilde av SonyaVersluys på Flickr

Ønsker ikke å lyve

Vi har flere grunner til at vi velger å gjøre det på denne måten. Først og fremst handler det om kjærlighet. Det er vi foreldre, pluss familie og venner som bruker tid og ressurser på å finne julegaver vi tror passer til henne. Da vil vi jo også at hun skal vite at det er vi som gjør det, og at vi gjør det fordi vi er glad i henne. Hvorfor skal vi gi æren til en person hun ikke har noe forhold til i det hele tatt?

Generelt ønsker jeg å unngå å lyve til dattera mi. Jeg er rimelig sikker på at det skader tillitsforholdet vårt over lang tid. Så hvis jeg først skal lyve, må det være en veldig god grunn til det. Å forsvare fiktive vesener som dette kvalifiserer ikke.

Bilde av Pass It! på Flickr

 

Forklaringsproblem

I tilfellet med tannfeen er det også et lite praktisk problem. Jeg ønsker gjerne at dattera mi skal få vise fram tennene hun har mistet til venner og familie. Hvis jeg sier at tannfeen tok dem, får jeg et lite forklaringsproblem når jeg plutselig har dem.

Til slutt vil jeg gjerne si at jeg tror det er sunt å lære barna at noe kan være “på lat” og noe er “på ordentlig”. Jeg tror det kan hjelpe dem å skille mellom virkelighet og fantasi.

.

Hva er dine meninger om dette? Legg gjerne igjen en kommentar!

Stikkord: Barnetro, , Hverdagsbetratninger, , Julenissen, Oppdragelse, Påskeharen, Tannfeen

Kategori: Høytider og festdager, Hverdagsbetraktninger, Jul, Påske, Smårolling / småskolebarn

Kommentarer (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. jenny sier:

  Hei, veldig bra poeng du har her. Alt dette styret enkelte foreldre lager rundt feks julenissen og tannfeen, jeg tror barna blir litt forvirret av det. Og som du sier så er det greit å lære forskjellen på liksom og ordentlig, man ødelegger ikke nødvendigvis gleden av det.

 2. gunnmeis sier:

  Jeg er helt enig med deg!

  det går uansett ikke lang tid før ungene forstår at dette er bare oppspinn, og så kan de begynne å stille spørsmålstegn med mange andre ting vi prøver å lære dem..ting som faktisk er sanne.

  men det betyr jo ikke at man ikke kan ha det gøy både med nissen og påskeharen likevel!

 3. Lea Nordic sier:

  Bra poeng du har dig! Det hele er med til at skabe en illusion for barnet. Hvis barnet får nok kjerlighet, så har den ikke brug for fantasivesner.