Et enklere liv: Det papirløse samfunn

For noen dager siden var det tømming av papircontaineren her, og denne gangen var den en smule tyngre enn vanlig. Jeg har nemlig hatt papir-rensing her hjemme.

Husker dere at det for noen år siden var mye snakk om “et papirløst samfunn”? Selv om vi nok har kommet et stykke på vei mot dette målet, så virker det fortsatt veeeldig langt igjen når jeg ser på hvor full vår papircontainer alltid er (nå skal det sies at den også er proppfull av pappemballasje, men det er en helt annen historie).

Men mye av papir-rotet i min familie kommer aldri så langt som til containere en gang, papirene sirkulerer rundt omkring i hjemmet og danner små papirhauger på de merkeligste steder.

Jeg har derfor lyst til å se på hva jeg og min familie kan gjøre for å redusere mengden papir. Jeg ser at dette er et emne som er så stort at det nok kommer til å generere flere innlegg, og jeg tar mer enn gjerne imot tips fra dere om hvilke andre tiltak vi kan foreta oss!

 

eFaktura

Taper du massevis av penger årlig pga at du mottar papir-regninger i posten? I følge nettavisens Gunnar Stavrum taper sløve nordmenn milliarder i året på såkalte “fakturagebyr” til forskjellige bedrifter. Fakturagebyrene varierer fra 20-40 kroner.

I min nettbank kan jeg enkelt gå inn på en oversikt over alle AvtaleGiro og eFaktura avtaler som jeg har. Her får jeg også opp forslag til hvilke avtaler som jeg kan opprette. Å opprette en ny efaktura avtale tar bare et par klikk.

Dette er penger spart, arbeid spart (når fakturaen kommer slipper jeg å taste inn de vanvittig lange kidnummerene) og ikke minst – papir spart! ?

 

 

Mitt meget praktiske arkiv. Men behøver det være så fullt?
Avbestille papirkopier fra banken

Jeg har opprettet en fast spareavtale som går fra min konto, og til mine sønner. Hver måned sender banken ut brev som informerer sønnene mine om at trekket er foretatt, samt et brev til meg om at trekkene er utført. Dette tilsvarer fire totalt unødvendige brev fra banken, som kun finner veien direkte til min papircontainer.

Dette har igrunn irritert meg lenge, men nå tok jeg meg endelig sammen og sendte en mail til banken for å stoppe utsendingene. Veldig kjapt og greit!

 

Tilbudsaviser og reklame i posten

Å reservere seg mot uadressert reklame er selvsagt en smart måte å redusere papirmengden på. Akkurat nå er vi inne i en oppussingsfase her hjemme, og jeg har derfor vegret meg for å gjøre dette fordi jeg har tenkt at det kan være greit å få tilsendt reklame i posten – slik at vi får med oss det som finnes av tilbud på byggematerialer osv.

Men nå har jeg kommet over en nettside som samler alle disse “tilbudsavisene” som vi får i posten – Tilbudsweb.no. Her kan du også velge å få tilsendt en mail med akkurat de tilbudsavisene du er mest interessert i. Ved et raskt overblikk, virker det som om de har ganske mange av de store butikk-kjedene representert. En tjeneste jeg så absolutt skal teste!

 

 

Deler av mitt magasinlager (slik det så ut i vårt tidligere hjem)
Ukeblader og magasiner

Jeg har en stor “guilty pleasure” og det er magasiner på glanset papir… Det vil si spesielt interiørmagasiner og familie-ukeblader (det er da research må vite!). ?  Dette er en av mine goder/laster her i livet, men det skader ikke å ha en rensing en gang i blant.

I steden for å kaste magasinene, liker jeg å gi de videre til venninner og familie. For min del synes jeg i allefall at en bunke pent brukte interørmagasiner, kan være en like så fin innflyttingsgave eller vertinnegave som en flaske vin. Mulig det blir litt som å dytte papirene mine over på andre, men det er da i det minste gjenbruk. ?

Ellers så har jeg faktisk klart å redusere antall interiørblader noe, ved å foreta en digital samling av inspirasjonsfoto på Pinterest. Og ved hjelp av Pinterest på iPhone og iPad, blir det nesten som å bla i ukebladene.  ?

 

Denne er nå tømt!

(..og naboene lurer på hvorfor i huleste jeg står ute og fotograferer søpla mi..) ?

 

Har du andre tips til hvordan man kan oppnå et papirløst samfunn?

Som nevnt, kommer jeg til å skrive flere innlegg om dette emnet. Men nå vil jeg gjerne høre hvilke type papir som hoper seg opp hjemme hos deg? Har du funnet noen gode løsninger på problemet? Legg igjen en kommentar, jeg vil gjerne høre hvordan du gjør det.

 

Dette er tredje innlegg i en serie om Et enklere liv, les alle våre Simple Living innlegg her.

Stikkord: , , Hjemmet, , Papir rydding, Papirløst samfunn,

Kategori: Hverdagsbetraktninger

Kommentarer (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tonje*** sier:

  Mitt tips er å dele abonnomenter med venner eller naboer. Jeg har ingen aviser, kunn to blad i posten 1 gang i måneden. Jeg "arver" ukeblader av bestemor ? Efaktura er en selvfølge ? Og når jeg handler på nett skriver jeg i kommentar feltet at jeg ikke behøver returlapp eller følgeseddel, så lenge jeg kan få det sennere (ved behov) eller at jeg kan få det per email. Men hvis orderen er ufullstendig ber jeg om ordrebekreftelsen. Når jeg får boblekonvolutter tar jeg vare på de og bruker de om igjen ? Og det skal mye til før jeg kaster esker, finner alltid et bruks område til de!

  Reklame har jeg ikke ?

  Prøver så godt jeg kan å bli mere papir fri!

  Håper det er noen andre som kan gi andre gode tips ?

 2. Lene Kristin sier:

  Mine barn serieproduserer tegninger. Det blir for mye å ta vare på alt sammen i papirutgaven, derfor tar jeg bilde av det med en gang det kommer hjem fra barnehagen (eller samler opp en måneds produksjon – da blir det hauger!) og lager digitalt lysbildeshow som jeg legger ut på bloggen så andre kan se det. Deretter plukker jeg ut de beste som jeg sparer i en mappe (jeg lager album av de peneste kunstverkene) mens resten resirkuleres med nesten god samvittighet ?

  • Karimette sier:

   Takk for kjempebra tips. Jeg er helt enig, man kan absolutt ikke ta vare på alt. Du gjør nettopp det som jeg har tenkt at jeg skal gjøre, men som jeg desverre ikke har vært så flink til. Barnas kunstverk har en tendens til å treffe søppelbøtta før de er innom mitt digitale arkiv. Skjerpings fra min side. ?

 3. siw sier:

  Den største andelen av papir som hoper seg opp her hjemme er vell blader og barnetegninger. Ikke det at jeg kjøper så innmari mange blader, men jeg har de i flere år. Barnetegningene går jeg gjennom meget sjelden og da kaster jeg med har hånd…

  My recent post Nydelige gamle skjenker, som skap under vask

 4. wendysinfamilie sier:

  så mange supre tips, snakket akuratt med mannen om alt papiret vårt og vi skal ta tak i det ganske så snart, kaste og resirkulere, målet er ett enklere liv ja.

  My recent post Leos lekeland og det er liv igjen !

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge