Et enklere liv; Handle dagligvarer en gang i måneden!Jeg og familien min var med på en reportasje i blandet Kamille mor&barn i januar i år, om temaet månedshandling. Januar var egentlig en fin måned å skrive om dette temaet etter julas mange utskeielser.

Men å handle dagligvarer kun en gang i måneden er noe man burde vurdere året rundt; Det er tidsbesparende, konfliktbesparende, kilde til kreativitet i matveien og ikke minst økonomiske hensyn.

Konseptet månedhandling kan kanskje virke ekstremt, men det er egentlig ikke det. Bare så lenge en er innstilt på å prøve å gjennomføre det og prøve det er par-tre måneder, så faller alt litt mer på plass.

Hvis månedhandling høres uoverkommelig ut, så kan det være greit å starte med ukeshandling.

Her ligger det meste av løsningen i planleggingen. Vi skriver en liste med alle dagene i måneden og starter planleggingen. Vi sjekker tilbudsavisene, på nett og som app på telefonene, for den uken vi handler. Her sparer vi litt.

Vi handler og bruker Coop-medlemskort for å få igjen litt penger der, og spare litt. Når jeg kommer på butikken følger jeg listen vi har laget slavisk og krysser ut det jeg handler etterhvert.

Jeg handler det jeg trenger på 2-3 butikker med de ulike tilbudene og da er det også enklere å få med seg alt hvis en handler alene. Det hele tar som regel 2-3 timer på den ene kvelden, og når jeg kommer hjem så har samboeren vasket og ryddet klart kjøleskapet og skapene.

Da er det bare å fylle opp. Så bruker vi kanskje nesten en time på å fylle opp og systematisere alt i skap, hyller, bod, kjøleskap og fryser.

Det er selvfølgelig noen måneder der alt kan skli litt ut fra startet av og vi kommer sent i gang, men vi har funnet ut at vi sparer ganske mye penger, energi og tid på å månedhandle. Derfor anbefaler vi det gjerne videre til alle som ønsker å prøve !

Noen ekstra tips:

– Finn en middag for hver dag og kjøpt samtidig noen reservemiddager. Jeg syns det enkleste er å skrive både hva vi skal ha til middag OG alt vi trenger å handle inn… har jo skjedd at det har manglet noen essensielle ingredienser som blir glemt i farten).

– Jeg har en egen liste med middager og en annen liste med alt annet vi skal handle. Der har vi alt fra bleier til lørdagsgodis.

– Det kan høres litt sært ut, men jeg lager egne godteriposer til hver person til hver lørdag. De første gangene vi månedshandlet handlet vi godis for en måned i 1-2 poser. Alt var selvsagt spist opp lenge før måneden var over…

– Etterhvert som man har en liste og ser hva man spiser hver måned er det lett å se hva som mangler i kostholder eller lettere å ønske å variere kostholdet. Når en handler i forveien og ikke på vei hjem fra jobb så er man som regel litt mer kreativ i matlagingen.

– Vi handler ikke bare den ene gangen i måneden. Vi handler også melk, grønnsaker og frukt 2-3 ganger ekstra.

Lykke til !

Dette er fjerde innlegg  i en serie om Et enklere liv, les alle våre Simple Living innlegg her.

Stikkord: En enklere hverdag, Et enklere liv, , , , planlegge, ,

Kategori: Familieøkonomi, Hverdagsbetraktninger

Kommentarer (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Gode apper for en bedre familieøkonomi : Foreldremanualen | 28. juli 2013

  1. Anine sier:

   å handle stort er smart! Vi er veldig flinke… i perioder;);) Jobber stadig med å bli flinkere hehe:-P

   My recent post Instagram.

  1. wendysinfamilie sier:

   Handle en gang i måneden hadde vært så flott å få til men her i huset er vi nok ikke klare ennå .. alle må være ombord.. så holder oss til ukeshandling enn så lenge ..og håper vi klarer å holde oss til det så godt vi kan ?
   Penger er det å spare både på mnd og ukes handling op mot nesten hverdag i butikken helt klart merker det godt her i huset også.
   My recent post Når ett barn vil ikke vil !

  1. Sidsel sier:

   med 8 personer i familien – holder vi oss til ukeshandlinger …… de fleste ukene klarer vi oss med en handel (også ang frukt og grønnsaker)
   Jeg planlegger ikke alle middagene i uka, men handler inn 8-10 middager – så har vi litt å velge i.
   Jeg har også laget handleliste på pcen (etter hvor varene er plassert i butikken) – over det vi vanligvis handler, så er det lett å styrke ut det vi ikke trenger, evt skrive antall på det vi trenger.
   Vi handler alt på Rema – og for gj.snitt kr:2300 i uka ……
   Lørdagskos er feks taco el lign og potetgull eller smågodt. Vil ungene ha noe annet, kjøper de det selv for ukelønna ……

  1. ca.strømsnes sier:

   Jeg har stadig store planer om å planlegge og å ikke handle så ofte. Det blir ofte med planene… Skal bli flinkere der ?
   My recent post Appelsinene fra Rema

  1. Marlene sier:

   Jeg syns konseptet er utrolig bra ! ? Selv tror jeg ikke vi hadde klart månedshandling, men vi prøver å ha ukeshandling ? Funker bra, gir oss litt mer kontroll på hverdagen, slipper mye mas og tjas om å finne ut hva vi skal ha til mat, og jeg får dratt og handlet. Spart mye penger på det, og ikke minst er det viktig å huske å være mett når man drar for å handle! Man drar med seg mye mer om man drar på tom mage ! ^^

  1. Mali sier:

   Dette skal vi prøve, jeg ble rett og slett litt inspirert!
   My recent post Beachlife Arctic style

  1. Hild Frøya sier:

   Vi gjør dette, og det fungerer utmerket. Sparer massevis av penger på det også.
   My recent post Det er så lite som skal til

  1. Silje Tokerud sier:

   Her i huset har vi en god blanding. Vi handler alt av kjøttvarer i Sverige, og da handler vi inn for flere måneder av gangen som vi bare fryser ned. Men andre ting som frukt, melk osv. handler vi en gang i uka, og sparer mye på det ? Brød handler vi på Coop (Har 3 brød for 39kr vettu) og kjøper gjerne 9 stk i slengen, mens frukt/grønt handler vi på den lokale innvandrerbutikken.

  1. Hanna sier:

   Nå når vi har plass har vi gjort ukeshandlinger hver uke. Noen ganger sklir det ut og vi må på butikken for å kjøpe en ekstra pakke melk eller gulrøtter, men det er deilig å slippe å dra på butikken titt og ofte som vi gjorde da vi hverken hadde plass eller armen til å bære alt hjem ?
   My recent post Mammabloggere på seminar

    • Karimette sier:

     Enig – handling tar unødvendig mye tid om man skal innom butikken daglig. Vi har også holdt oss til ukeshandlinger, men det sklir ut innimellom og da er det litt jobb å komme inn på “riktig spor” igjen. ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


CommentLuv badge