Arkiv for kategorien Barnebok

{sponset innlegg}

En babybok er noe av det koseligste man kan gi i gave til nybakte foreldre – gjerne som barselgave eller dåpsgave.

“Den beste boken om meg” er en vakker “utfyllingsbok” laget av designer og illustratør Terese Öman, og kan kjøpes hos vår annonsør Min Sommerfugl.

 

 

Dette er et ordentlig album av høy kvalitet med masse plass til historier, bilder og et par plastlommer til viktige små saker. Boken har morsomme illustrasjoner og passer godt til både gutter og jenter.

 

Boken beskrives som en “moderne historiebok”, hvor foreldrene forteller om sine barn fra første møte, og til de fyller fem år. En av de som har hatt stor glede av denne boken er Pia fra Pias verden, les hennes anmeldelse her. 😉

 

 

Som leser av Foreldremanualen får du nå 15% rabatt på alle varer i nettbutikken Min Sommerfugl! (gjelder ikke varer som allerede er nedsatt).

For å handle bruker du kode MIN75. Rabatten gjelder til og med 31. oktober 2011.

Min Sommerfugl selger gaver og klær til barn i alderen 1-12 år og har et bredt utvalg merker – blant annet Little Duckling og Phister og Philina. 🙂

 

Karimette {foreldremanualen}

Karimette er primus motor og gründer av Foreldremanualen.no. Hun er en skriveglad mamma til to skjønne gutter på 3 og 8 år, samt at hun har en nydelig bonusdatter på 12 år. Karimette interesserer seg for sosiale medier, reising, interiør og oppussing.

Mine innleggMitt nettsted

Når vi skriver omtale av barnebøker her på Foreldremanualen, forsøker vi som regel å ta utgangspunkt i hva barna våre synes om bøkene. Selv om vi voksne kan ha vår mening om hva som er en grei bok å lese på sengekanten (lettlest og kort..?!), så er det jo tross alt ikke vi som er målgruppen for disse bøkene.  😉

Det var derfor veldig gøy å bli tipset om Balders bokblogg!

Balder er 10 år gammel og elsker å lese bøker. Med moren som sekretær skriver han sine egne anmeldelser og legger de ut på nett. Selv om moren hjelper til med det rent tekniske er dette hans helt egne betraktninger av bøkene.

Han har holdt på siden februar i år, og det har allerede blitt over 80 anmeldelser! De første var av bøker han hadde lest tidligere, men nå skriver han de fortløpende etterhvert som de blir “fortært”.  😉

Det er veldig interessant og lærerikt å lese en bokanmeldelse ut i fra et barns perspektiv. Moren forteller at dette var noe av bakgrunnen for at de startet bloggen, da de synes akkurat dette manglet i bokblogg-sfæren.

Men hovedgrunnen var likevel at dette er et moro og motiverende prosjekt for Balder! Kanskje også til inspirasjon for andre?  🙂

 

Karimette {foreldremanualen}

Karimette er primus motor og gründer av Foreldremanualen.no. Hun er en skriveglad mamma til to skjønne gutter på 3 og 8 år, samt at hun har en nydelig bonusdatter på 12 år. Karimette interesserer seg for sosiale medier, reising, interiør og oppussing.

Mine innleggMitt nettsted

I boken “Tre historier om pappa” får vi møte pappa og lese om hans opplevelser når han besøker bestemor, har en uheldig dag og hva som skjer når han tuller bort bilnøklene sine.

Boken retter seg mot barn i alderen 2-6 år, men den falt også i smak hos min eldste sønn på snart 8 år (som faktisk tok den med og viste den frem i lesestunden på skolen!).

Åtteåringen min er veldig glad i tegneserier, og det var illustrasjonene i denne boken han likte aller best. I tillegg var den lett å lese, og de to guttene mine koste seg da de leste den sammen ved leggetid.

Eldstemann mente at historien “Pappa er uheldig” muligens kunne være litt for skummel for treåringen, spesielt tegningen hvor pappa tråkker på en spiker. Av uvisse grunner er det nettopp den historien treåringen vil høre opp til flere ganger hver kveld..  😉

 

Boken er skrevet og tegnet av Ivar Moen som er 35 år gammel og trebarnspappa. For moro skyld laget han en bok til datteren på 4 år, og nå er den altså å finne i bokhandlere rundt om i hele landet (den kan også kjøpes hos Bokkilden).

 

Selv synes jeg ideen om å lage bøker med pappa i hovedrollen er knallgod! Barna synes at det er minst like spennende å lese om alt det en pappa finner på i løpet av en dag, som å lese om fantasifigurer.

Historiene er enkle men sammen med de fargerike tegningene får de en fin helhet og resultatet blir at “Tre historier om pappa” er en bok ungene gjerne vil lese igjen og igjen. En flott gave til smårollinger!

Karimette {foreldremanualen}

Karimette er primus motor og gründer av Foreldremanualen.no. Hun er en skriveglad mamma til to skjønne gutter på 3 og 8 år, samt at hun har en nydelig bonusdatter på 12 år. Karimette interesserer seg for sosiale medier, reising, interiør og oppussing.

Mine innleggMitt nettsted

Hørespill for liten og stor

Vigdis Hjorts hørespill for barn om den fantastiske og litt skumle forelskelsen

 

Mine unger er blitt veldig glad i lydbøker. Kanskje litt for mye, siden hun på 8 år nesten ikke klarer å sovne uten å høre på en.

Jeg husker ikke hvorfor eller hvordan vi  begynte med det. Kanskje var det når hun fylte 3 år og fikk sin egen lille cd-spiller i bursdagsgave sammen med Mummi på lydbok.

Uansett, det er vi voksne som skal lastes for dette siden vi bare har latt det fortsette. Eller, er det egentlig en last å nesten ikke få sovne på kvelden uten lydbok?

 

Arne Svingens hørespill om gutta på fotballaget Drønn

 

Nå er det ikke slik at lybøker har overtatt for vanlig lesing. Å nei da, vi er flittige gjester på biblioteket og har en leseøkt hver kveld i tillegg til lydboken.

Etter at det har blitt skole, har det blitt lesing på henne selv på kveldene i tillegg. Så blir ikke hun glad i det litterære når hun vokser opp, skjønner jeg ingenting…

 

Astrid Lindgrens vakre historie om åtte år gamle Bo som hørespill

 

Dette har vært en innledning til det jeg nå skal tipse deg om. Eller, du har kanskje tatt hintet… Jeg vet ikke om du som meg hørte på barnetimen for de minste når du var yngre?

Jeg gledet meg alltid ekstra mye til hørespillet. Alle disse hørespillene kan du kjøpe på nett eller ved å laste de gratis ned fra nrk som podkast. Du kan også gjøre som oss. Rett og slett å låne de på biblioteket.

 

J. M. Barries eventyrlige historie om gutten som ikke ville bli voksen som hørespill

Hørespill kan virke litt skumlere enn en lydbok. Spesielt når skuespillerne lever seg inn i karakterene sine med brask og bram. Det jeg viser her, er bare et lite utvalg av alt som finnes.

Lydbøker og hørespill er flotte å ha med på bilturer og andre reiser. Eller rett og slett som en liten familiestund hjemme hvor man kan lukke øynene, lytte sammen og drømme seg langt bort.

Det må da være et flott avbrekk fra den hektiske hverdagen de fleste av oss lever i. Det tror jeg jammen meg vi skal gjøre en dag. Hva med dere?

 

Greta {ReVinyl}

Greta bor i Oslo, med mann og to barn på 8 og 6 år. Hun elsker å lage ting og starter stadig på nye prosjekter. På bloggen ReVinyl skriver hun om revinylproduktene sine, redesign, ting hun lager, ting hun synes er vakre og ting hun inspireres av.

Mine innleggMitt nettsted

Her er et morsomt lite gavetips til en kommende førstegangspappa!

Herr Åpent hus fikk boken “Verdens beste pappa – hakkespettbok for småbarnsfedre“  i gave da vi var gravide første gang. Boka ble gjenstand for flere seanser med høytlesning, enten mellom oss på tomannshånd, eller  under vennesammenkomster. Vi lo så tårene trilla!

Her brukeren forfatteren humor til både å underholde, men samtidig mellom linjene også forberede far på at nå “blir det andre boller”, og at ting ikke nødvendigvis følger samme logikk eller “rangordning” som før. Den tar også med noen gode tips til hvordan ta vare på en hormonell rugekasse av en partner. 😉

Her er det forlaget skriver om boka:

“Forfatteren forklarer på en humoristisk måte hvordan du som førstegangsfar skal gå frem, fra unnfangelsen, via graviditet og fødsel til du kan plante det første lyset på nykommerenes bursdagskake. Boken inneholder faktastoff om fosterets utvikling, fødsel, barnestell, utstyr og samvær. Har henvisninger til internettsider, litteraturliste og stikkordregister.”

Utdrag fra boka – Skriketesten:

“Kjøp et par plater med den verste musikken du vet. Danseband, death metal eller Chris de Burgh. Kjør på full pinne på øretelefoner, mens du samtidig prøver å lese avisen, fylle ut selvangivelsen eller ser på tv. Klarer du en time?”

Der er mange andre øvelser, som for eks. en som inneholder å sette på vekkerklokke hver andre time om natta, for å stå opp og gå å vugge på en rispose .. 🙂

God fornøyelse! Med bok … og barn .. 😉

Har du andre tips til forberedelser til førstegangsforeldre, skriv gjerne en kommentar under her!

Fru Åpent hus

”Fru Åpent hus” er 39 år, gift, og er mamma til Storebror på 6 og Lillemor på 4 år.
Hun jobber som kommunikasjonsrådgiver, og har blogging som en av sine kreative utløp. Innredning av barnerom er et av hennes yndlingstema – her er det jo bare fantasien som setter grensene!!

Mine innleggMitt nettsted

Er det flere enn meg som synes at Danmark er mye mer barnevennlig enn Norge?

Etter å ha tilbrakt flere ferier i Danmark føles det som at alt er mye mer tilrettelagt for familier der enn her. Og når jeg kom over disse bildene av Hjørring Bibliotek ble min oppfatning ytterligere forsterket!

Dette er et bibliotek som virkelig tar barna på alvor, med et stort og innbydende område dedikert til små lesehester.

 

Mange små kroker  og nisjer i veggen hvor man kan gjemme seg litt bort og ta en rolig lesestund for seg selv.

Denne likte jeg: VIP – Very Important Parents! 😉

Det går en “rød tråd” gjennom hele biblioteket.

Myke boltreområder under kunnskapens tre!

Treet har et hull på baksiden hvor ungene kan krype inn. Det finnes også en egen sklie som er gjemt mellom to bokreoler, her er det ok at ungene høres!

Her finnes til og med et eget kafeområde som betjenes av elever – jeg gir meg ende over! Dette må være en barnefamilies drøm mener jeg. 😉

 

Har vi noen biblioteker i Norge som er godt tilrettelagte for barn? (om ikke helt i samme skala som her).

Karimette {foreldremanualen}

Karimette er primus motor og gründer av Foreldremanualen.no. Hun er en skriveglad mamma til to skjønne gutter på 3 og 8 år, samt at hun har en nydelig bonusdatter på 12 år. Karimette interesserer seg for sosiale medier, reising, interiør og oppussing.

Mine innleggMitt nettsted

Den Røde Pyramiden er første bok i en ny serie skrevet av suksessforfatteren Rick Riordan, som nylig ble kåret til beste barnebokforfatter i USA.

Min tiåring er i målgruppa for denne boka, så jeg lot ham få lese den. Og så tenkte jeg at det ville bli en enkel sak å intervjue ham etterpå.

“Hva handler boka om?”

-Carter og Sadie Kane er søsken. Carter bor sammen med faren og reiser jorda rundt fordi faren er egyptolog. Sadie bor sammen med besteforeldrene.

“Hvorfor bor ikke Sadie og Carter sammen?”

-Fordi mora er død og besteforeldrene hater faren til Carter og Sadie.

“Ok. Fortell meg hva som skjer.”

-Først kommer en eksplosjon i British Museum. Og så kommer det to magikere som jakter etter Carter og Sadie. Faren blir trukket ned i en gullkiste.

“Hvem trekker ham ned?”

-Det kan jeg jo ikke si ennå!

“Kommer han seg opp av gullkista?”

– Ja, på slutten av boka. Men ikke skriv noe om det, det er ikke lurt å røpe slutten.

“Kan du fortelle mer om boka?”

– Boka handler om magi, og veldig mye om egyptiske guder. Det er en del om dyreguder, veldig mye om en kattegud som heter Bast og en krigsgud med falkehode som heter Horus. Det handler også en ape som bare spiser ting som slutter på o, sånn som burrito og flamingo.

“Var det noe spesielt som var skummelt i boka?”

-Det var litt skummelt de de kjørte ned i Dommedagsverdenen. Da kom guden for blod og vin, han har krokodillehode og en diger øks. Og da mener jeg diger. Han ville drepe dem.

Jeg vet ikke om dere ble noe særlig klokere av dette, men min sønn leste den mer enn 500 sider lange boka i løpet av en langhelg og han spurte meg flere ganger om vi kunne skaffe neste bok i serien. Dette er ei bok som fenget!

Pia {Pias verden}

Pia har fire barn på 11, 9, 7 og 1 år, og jobber som lærer. For øyeblikket har hun ett års ekstra permisjon for å være hjemme med det yngste barnet.En god latter forlenger livet, og vi i Foreldremanualen bidrar til forbedring av den allmenne folkehelse gjennom Pias gjesteinnlegg!

Mine innleggMitt nettsted

Sommerferien er snart her og jeg har allerede lagt klar haugen med bøker som jeg skal lese i de lange sommernettene. Og som vanlig prøver jeg å finne bøker som barna har lyst til å lese.

Ja, lyst til å lese var kanskje å ta litt hardt i. Det skorter nemlig ofte på lysten. Men mor (og norsklæreren i henne) mener at det er lurt å lese i sommerferien. To måneder borte fra lesing er lenge og dessverre føles det som om lysten til å lese synker jo mer behov man har for det. Spesielt er det vanskelig å finne bøker som gutter (som sliter med leselysten) liker, synes jeg.

Dog har jeg funnet en bokserie som klarer å fenge de aller fleste gutter (og veldig mange jenter) fra de kan lese bøker med mye tekst og helt inn i ungdomsskolen.

Bjørn Sortland sin serie om kunstdetektivene.

Serien har tolv bøker hvor handlingen utspenner seg ulike steder. Byer som Venezia, Paris og Sydney blir vi tatt med til, men også hjemmelige byer som Oslo, Bergen og Stavanger.

Hovedpersonene havner alltid i nærheten der tingene skjer og det er selvsagt alltid noe som må etterforskes av de unge detektivene. Det blir spennende feriereiser av slikt. Både for hovedpersonene og leserene.

Bøkene finnes i de fleste biblioteker og bokhandleren har sågar de tidligste utgivelsene i paperback. Så veier de ikke så mye i kofferten.

Bjørn Sortland debuterte som forfatter i 1992. Han skriver for det meste for barn og ungdom. Mange av bøkene hans er skrevet på nynorsk, men serien om kunstdetektivene er på bokmål. På Bjørn Sortland sin egen side kan man bli bedre kjent med han.

God lesesommer til liten og stor!

{}

er mamma til tre store og en liten, og bor med familien i et 50-tallshus i Haugesund. Vanligvis jobber hun som adjunkt i ungdomsskolen, men er for tiden i permisjon med minstemann. Hun er opptatt av interiør, mat – med og uten barn, fotografering og håndarbeid av ymse slag.

Mine innleggMitt nettsted

Barnerom er et spennende sted å innrede – arena for lek, fantasi, “arbeid” og hvile. Det skal helst gjenspeile ungenes interesser og personlighet, og ikke minst få ungene til å føle seg hjemme der og trives. Ungene er i stadig utvikling, og rommene med dem.

Hos oss har Storebror på 6 lenge vært opptatt av verdensrommet, planeter, raketter og StarWars. – Har inntrykk av at han ikke er den eneste småskolegutten med det som interesse …

Det som er fint med slike ”diller”, er at når de først er opptatt av noe, er de samtidig super-mottakelig for kunnskap om det samme.

Her er noen tips til foreldre til barn med planet-dilla:

Denne bokserien er super for alderen 5-8 omtrent. Flere slike finnes hos oss, også en om dinosaurer. Den leser vi også  i innimellom.

På SFO har de også hatt dette som tema. Og der har de kombinert det med tanker om gjenvinning. Resultat: vi leverte ”materiale” hjemmefra, og de kom hjem med kreasjoner a la det her!

Nysgjerrigheten hans inkluderer også spørsmål om jordkloden, så globus og verdenskart (egenlaga) er kjekt å ha på barnerommet.

Og kanskje en liten barneatlas i bokhylla?

Uroen var en gave til Storebror etter en utenlandsreise. Jeg syns den er dekorativ. Og den kan helt sikkert nytes barn uten planetinteressen, og til og med voksne?

Vi har også laget denne lille kreasjonen som er Storebrors egen tolkning av Melkeveien. Flott? 🙂 Materialer er engangsfat og ellers ting vi hadde for hånden.

Må visst lime på igjen et par solstråler på den solen. 🙂



Og når dagen er over, kan Storebror sovne i øverste køya i køysenga. Til synet av små selvlysende stjerner i taket.

Andre tips med samme tema:

 

Fru Åpent hus

”Fru Åpent hus” er 39 år, gift, og er mamma til Storebror på 6 og Lillemor på 4 år.
Hun jobber som kommunikasjonsrådgiver, og har blogging som en av sine kreative utløp. Innredning av barnerom er et av hennes yndlingstema – her er det jo bare fantasien som setter grensene!!

Mine innleggMitt nettsted

Det begynte med en julegave til 3-åringen. Han pakket opp en blå bok som kort og godt het “Bæsj“. Jeg kjente det boble frydefullt barnslig i meg, i det jeg trakk begge småguttene opp i sofakroken til lesetid.

Jeg ble ikke skuffet.

Den handler nemlig om en kanin som bare kan si én ting (gjett hva …).

Lykken var stor da vi på biblioteket fant enda en bok av samme forfatter (Stephanie Blake). Den het “Ulv ulv“, og er en ny vri på den gamle historien om hva som kan skje dersom du roper ulv.

Kaninen Simon skremmer de andre med ulven – for da løper de redde av gårde, og da kan han gjøre som han vil.

Det finnes to bøker til om Simon på norsk, nemlig “Superkanin” og “Babyfjott“. De er gitt ut av Cappelen Damm.

 

Hva skjer når en superhelt får flis i fingeren?

 

Mamma og Pappa Kanin har tatt med seg en babyfjott hjem fra sykehuset, og hva verre er: De har ikke tenkt å levere den tilbake! Men så dukker ulven opp igjen – og hvem må redde kaninbabyen?

Løp til nærmeste bokhandel eller bibliotek. Jeg lover at både du og barna kommer til å le godt.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monica

Monica er trebarnsmamma og bor sammen med familien i Alta. Hun er sykepleier med videreutdanning, men har for tiden valgt ekstra permisjon for å være hjemme med barna.
Monica er for mange kjent fra den populære, men ikke lenger aktive bloggen – Matpakkemamma. Matpakker og morsom barnemat er hennes kjepphester, og hun fortsetter å spre det glade budskap via Foreldremanualen!
Hvis du står fast i matpakkelagingen, la deg inspirere av Monicas inspirerende gjesteinnlegg!

Mine innlegg

« Eldre innlegg
Nyere innlegg »