Hjemmelaget babymat


|


2. april 2013


| 3 Kommentarer

Jeg har begynt å lage barnematen til lillegutt selv. Til og med jeg er sjokkert over meg selv. Repertoaret til hverdagsmiddagene her i gården består stort sett av wok (vi bytter av og til ut posesausen for å variere), taco og spagetti med kjøttsaus. Men lillemann han får gode, kreative og varierte måltider.  Og lett er det også (tar heller ikke lang tid)!

barnemat

Fordeler med å lage selv

En av grunnene til at jeg lager maten selv er at mat på glass smaker generelt veldig lite og stort sett veldig likt. Max er veldig glad i mat og å smake på nye ting så dette er for å tilfredsstille nysgjerrigheten hans mens han ennå er interessert. Jeg er på ingen måte unormalt opptatt av mat og kosthold og det er ikke sånn at Max ikke kan spise middag på glass. Han får både kjøpegrøt, svisker på glass, fruktposer (sånne med skrukork), og middagsglass hvis det passer seg sånn.

I vanlige middagsglass (i alle fall de fra 6 mnd) er det under 10% kjøtt eller fisk. Dette er veldig lite. Ved å lage selv kan man øke denne andelen og sørge for bedre næringsinnhold til babyen.

Man kan begrense sukker og saltinntaket.

Man kan lage ingrediensene hver for seg slik at barnet kan smake på ”rene smaker”. Selv fryser jeg blant annet kylling og grønnsaker i isterningbrett så jeg kan ta ut den sammensetningen jeg ønsker. Men stort sett blander jeg alt i èn posjon. Også kan man tilsette krydder. Det funker overraskende bra hos oss.

Også er det mye billigere enn å alltid kjøpe mat på glass.

Hittil har følgende vært en suksess

(jeg prøver meg fram på forholdene så jeg har ikke nøyaktige mengdeforhold så tilsett litt av gangen):

Eplekylling

Kyllingbryst (kokes)

Eple (skrelles)

Blomkål (kokes)

Olje/usaltet smør

Mos alt så fint du ønsker. (Her kan du også koke ekstra kylling og blomkål i samme slengen og putte i isterningbrett hver for seg). Skal smake friskt av eple.

 

Hvitløkskylling

Kyllingbryst (kokes)

Rød paprika (bittesmå biter av skallet blir med).

Avokado

Litt sitronsaft (for at ikke avokadoen skal bli brun, ikke for smaken)

Hvitløk (til åtte porsjoner tok jeg en kvart kinahvitløk)

Denne får en fin farge av paprikaen, men babyen raper hvitløk (hvis du syns lukten er ubehagelig). Max elsker denne og den er ikke sterk med bare litt hvitløk.

 

Tomat og basilikumkylling (denne skrev jeg opp underveis)

2 Kyllingbryst (kokes)

4 store tomater (skoldes og frøene tas ut)

En liten neve basilikum (testet ut om Max likte dette før jeg tok det i. Smaker mye så tilpass…)

En halv brokkoli (kokes)

3 poteter

Olje

Ca en dl kokevann (dette varierer ut i fra hvilken konsistens du ønsker)

Jeg moste potetene grovt slik at han blir vant til litt konsistens og tok resten i blenderen. Denne retten har en fin smak av basilikum, men dette tilpasser du selv.

 

Laks med grønnsaker

Laksefilet

Gulrot

Pastinakk

Potet

Litt kokevann

Olje

Kok alt sammen og mos i stavmikseren/blenderen. Noen syns maten bare smaker laks etter at den har vært fryst. Dette kan du unngå ved å fryse laksen i isterningbrett og blande grønnsakene sammen

barnemat3

Ønsker du tilsette morsmelk for å tynne ut (eller for å gjøre maten litt fetere), gjør det rett før servering. Morsmelk inneholder noe som ellers gjør maten veldig tyntflytende under tining… Du kan også tilsette D-dråper/tran eller liknende om du ønsker det og ikke gir babyen dette utenom.

Jeg har også laget smoothie og fryst ned.

Har du laget noe av barnematen selv? Hva er/var favoritten til dine barn?

 

Stikkord: , Barnemat, , , Middagsmat, , Smoothie

Kategori: Baby, Mat for familien, Sunn familie

Kommentarer (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. MandagsMor sier:

  Babymat trenger ikke være vanskelig. Hvis familien spiser vanlig, sunn mat til hverdags er det jo bare å la være å salte/krydre før maten står på bordet. Da er det enkelt å ta av en liten del, mose og servere småttisen rett før, eller samtidig, med resten av familien. Men å lage til og fryse ned i terninger er jo et godt alternativ! Tenkte aldri jeg på! :) God midtuke!

 2. Mona sier:

  Hei! Hvor får du kjøpt de fine begerene?

 3. Ella sier:

  Hei Mona. Boksene er fra Avent. Jeg kjøpte disse via Ebay og sparte endel kroner, men de kan også kjøpes feks på Babyshop. :)

  My recent post Belysning

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge