Det er svært usikre tider nå og det kan være svært vanskelig for enkelte familier. Noen opplever at jobben har forsvunnet, at de er permittert eller at man er bekymret for fremtiden. Derfor har vi laget en liten oversikt til om hvordan du kan sikre din families økonomi slik at du står bedre rustet til å takle en langvarig økonomisk nedtur. Vår guide har blitt laget for at du skal enkelt kunne rigge deg til dårligere tider.

*Det er viktig for oss å understreke at selv om man kan danne seg et svært dystert bilde i media så er det ikke sikkert at dette slåer til. Mest sannsynlig så vil dette merkes på økonomien men i mindre grad enn media fremstiller det. På samme måte så kan man aldri vært helt sikker her. *

Kutt faste kostnader

Dette er alle de regningene som kommer hver eneste måned. Det kan være telefon,strøm, lån, forsikringer og lignende. Dette er alle kostnader som vi nordmenn generelt er veldig dårlig på å følge med på. Grunnen til det er ganske enkelt at veldig mange av oss har hatt veldig mye penger over de siste årene og vi ikke hatt behov for å tenke på å redusere disse kostnadene.

Hvis det er en tid hvor du skal gå igjennom disse kostnadene så er det nå. Du kan bruke plattformer som enkelt lar deg sammenligne priser på tjenester. Om du ikke har gjort dette før så er det absolutt veldig mye å spare. Faktisk så kan det være flere tusen kroner for deg å spare på nettopp dette. De aller fleste selskaper ønsker å holde på kundene og spesielt i disse tider. Du kan dermed helt sikkert forhandle deg nedover i pris og potensialet for å spare veldig mye penger er stort.

Reduser forbruket

Se på forbruket ditt i dag og se hvordan du kan spare penger i dag. Et godt eksempel på dette er hvis du kjøper mye mat ute eller bestiller mat på døra. Her er det gjerne et veldig stort potensial for å spare mye penger uten at det går på komforten. Du kan nemlig virkelig lage god mat selv for en brøkdel av prisen du betaler for maten som du får levert på døren. En annen utgift er ofte alkohol ute, inviter heller folk hjem. Da kan du ha en hyggelig kveld med venenr uten å brenne av 1000 kroner.

Det betyr ikke at du skal leve i kjedsomhet eller ikkke unne deg noe godt. Vårt tips til deg er at du heller satser på de tingene som gjør deg glad. Det er helt greit å bruke penger da, men hvis man ønsker å rigge økonomien så må man ofre noe.

Bli kvitt eventuell forbrukgjeld

Veldig mange nordmenn har forbruksgjeld. Det kan være høy kredittkortgjeld eller høy forbruksgjeld. Dette er gjeld som gjerne har veldig høy rente og denne renten har ikke blitt satt ned på samme måte som boliglån. Det er derfor utrolig viktig å bli kvitt denne gjelden dersom man ønsker å rigge seg til en solid familieøkonomi. Det finnes flere måter du kan gjøre dette på men den beste muligheten du har er å se på muligheten for en refinansiering dine lån. Det betyr i praksis at du aller helst med sikkerhet i boligen din refinansier din forbrukgjeld inn i boliglånet. Da får du en lavere rente og du løper mindre risiko.

Om du ikke eier egen bolig i dag så kan du søke om en refinansiering uten sikkerhet. Det betyr ganske enkelt at du samler din gjeld i et lån. Dette er rent teknisk for forbrukslån å være men gjerne med en noe lavere rente. Det betyr at du kan få et lån å forholde deg til og forhåpentligvis lavere kostnader. Vi anbefaler at man prioriterer å betale ned dette lånet raskt!

Reduser matbudsjettet

Dette er en av postene som vi nordmenn bruker aller mest penger på. Mat koster utrolig mye penger og det er veldig mange som handler uten å ha noen plan. Dette er en post det er utrolig enkelt å kontrollere selv om det kan være litt frustrerende i begynnelsen når man skal sette seg inn i tilbud, hvilke butikker som er billigst og man må planlegge midaggene 1 uke om gangen. DinSide har skrevet en utrolig god artikkel om hvordan du kan spare penger på å handle på budsjett.

Noen siste tips

Det å rigge sin økonomi handler om å tilpasse økonomien til inntekten. Bruke mindre penger men det betyr ikke at man skal leve mindre. Det finnes veldig mange morsomme ting man kan gjøre ute i naturen og ikke minst som er gratis. Man må kanskje tenke litt annerledes men samtidig så er det mange muligheter. Nedenfor har vi lenket til noe inspirasjon:

http://barnasnorge.no/

https://www.visitvestfold.com/no/artikler/aktiviteter-for-barn/

20 ferieaktiviteter – helt gratis