I dag er størsteparten av bleieforbruket i Norge engangsbleier, men detter er i rask endring, fordi det er så mange gode alternativer til engangsbleier. Dagens kommende (og eksisterende) småbarnsforeldre, er miljøbevisste som aldri før og de er klar over hvor stort forbruk av engangsbleier det er. Studier viser hver baby bruker i snitt over seks tusen bleier hver, noe som igjen vil produsere et tonn med avfall – for hver eneste baby! Da er det et lett valg å gå over til tøybleier.

Hva du trenger for å komme i gang

For å komme i gang med tøybleier må du kjøpe de først. Du kan kjøpe flunkende ny, noe som de aller fleste velger, eller du kan til og med kjøpe brukte bleier, men det er kanskje ikke så fristende for de fleste. Sistnevnte alternativ gir den miljøfordelene, at de ikke behøver å produseres, men det uansett i den daglige bruken du vil spare miljøet mest for en belastning.

For nyfødte babyer er det tilstrekkelig med opptil 24 bleier, for barn opp til 2 år er det tilstrekkelig med opptil 16 bleier, men dette kan variere fra barn til barn, og det er foreldrene selv som kjenner hvor stort behovet kan være. I tillegg ,er det nødvendig med innlegg hvor du kan tilpasse hvor mye babyen tisser. Med AiO bleier så slipper du for å innlegg i prinsippet, fordi dette er en bleie hvor skall og innlegg er sydd sammen, men det kan være greit å ha noen liggende for det om.

Hva kan du forvente

En dagligdag med tøybleier er ikke så mye mer arbeid enn engangsbleier. Det enste du skal forvente, er at det blir noe mer tøyvask. De fleste foreldre som benytter seg av tøybleier finner gode rutiner på dette, og vasker hver annen eller hver tredje dag. Å denne måten unngår du at bakterier får formere seg og du har nok bleier til enhver tid.

Tøybleier åpner også opp for en helt annen verden i mønstre og farger, fordi her får du mange flere alternativer å rutte med. Siden tøybleier er varige, er det lagt mer vekt på estetikk i tillegg til hudvennlige materialer.

Fordeler med tøybleier

Det er mange fordeler med tøybleier og vi kan liste opp noen her:

  • Miljøvennlige.
  • Er bra for huden til store og små.
  • Er ofte mye billigere.
  • Du kan ofte få tilskudd fra kommunen.

Tøybleier er også gode å ha med seg på hytta eller om dere ferier i bpt, fordi her er det ofte behov for langvarige løsninger. Med tøybleier kan du enkelt vaske til behov og du kan også ha et utvalg liggende permanent så du aldri går tom for bleier.

Om tøybleier er kommet for å bli vet vi ikke, men det er mye som tyder på det. Det skal sies, at den moderne tøybleien er mye bedre enn engangsbleier i passform og hjelper på utviklingen til barnet på mange måter. Mange grupper på Facebook, og andre sosiale medier, er gode kilder til inspirasjon og hjelp, om du trenger veiledning og råd.