Foreldre har en viktig oppgave i å videreføre sunne kostholdsvaner til sine barn. Det er svært viktig ha et variert kosthold som består av sunne og gode råvarer, som igjen legger grunnlaget for barnas helse og velvære livet ut. Skal man oppdra barna til å spise sunt, må man også selv ta ansvar for eget kosthold. De fleste barn kopierer foreldrenes atferd. Dersom foreldrenes egne kostholdsvaner ikke er spesielt gode, kan dermed summen av disse feilene overføres til barna. Dette kan utgjøre en helserisiko på lang sikt, og er derfor noe man bør unngå dersom man vil barna vel.

Røyking

Der én eller to av foreldrene røyker, røyker ofte én eller flere av barna, sier mange. Å røyke går ofte i arv. Dersom man skal være en god rollemodell, bør man dermed unngå å røyke med barn til stede, eller slutte helt. Dersom nikotinavhengigheten likevel er sterk, kan snus være et godt alternativ. På sider som Snusdirect finner du ulike typer snus. Dette vil ikke synes like mye for andre, i tillegg til at de rundt ikke tar skade av bruken, som ved passiv røyking. Snusen er også luktfri under bruk. I dag finnes det også nikotinfri snus, som gir samme effekt som nikotin, men uten skadelige stoffer.

Overdreven skjermbruk

På kort tid har samfunnet et generelt økt bruk av skjermer, som mobiltelefoner og TV-skjermer. Mye skjermbruk har negativ effekt på barns kognitive utvikling, i tillegg til at dette går utover både lesetid og leketid. På mange måter har skjermen blitt en tidstyv i norske familier. Derfor er det også viktig at foreldre er bevisst på fornuftig skjermbruk. Skjermene kan ofte være like fristende for voksne så vel som barn. Vil man sette grenser for barnas skjermbruk, er det også viktig at foreldrene også reduserer egen skjermbruk. Mindre individuell bruk av skjerm i familien åpner også for et mer sosialt familieliv.