Kontroversielle mammabloggere!

Har Norge noen kontroversielle mammabloggere? Finnes det norske mødre som skriver om sin hverdag og sine meninger på en slik måte at det provoserer andre?

Amerikansk kåring

Det amerikanske nettstedet Babble kåret for en tid tilbake de beste mammabloggene i 2010 og hadde en egen kategori for “årets mest kontroversielle mammablogg“.

Øverst på listen tronet Lenore Skenazy som skriver bloggen “Free Range Kids“. Årsaken til at bloggen oppfattes som provoserende hos mange, er at den er en ekstrem motsetning til dagens “curlingforeldre“.

Lot sønnen reise alene!

Noen av Lenores oppdragelsesmetoder ville nok helt sikkert reist en del øyenbryn her i Norge også (…og ikke minst ført til lange tråder i diskusjonsforumene!).

Spesielt det at hun lot sin 9 år gamle sønn reise rundt alene i New York og deretter fortalte om det i sin egen avisspalte. Hendelsen førte til opphetede debatter, opptredener i diverse talkshow og ga henne tittelen “Amerikas verste mor”…

Selv mener hun at man ikke kan leve livet sitt etter “tenk om noe hender” tanken, da vil man ikke kunne gjøre noe som helst.

Egen bevegelse

Men ikke alle Lenores metoder er like ekstreme, og hun har etterhvert fått en stor fanskare av mødre som også synes vi har gått for langt i dagens samfunn. Å oppdra barna sine “free range”, dvs å gi slipp på mye av kontrollen man har over barna sine, har blitt en hel bevegelse i USA.

Siste nytt er at Lenore er i gang med et realityshow hvor hun besøker overbeskyttende foreldre som trenger litt hjelp til å gi slipp.

Mødre som drikker og banner..

Felles for mange av de amerikanske bloggene på Babbles liste er at de er særdeles åpenhjertige og personlige.

De mest provoserende mammabloggerne snakker usensurert om sine opplevelser og tanker rundt det å være mor. Livet er ikke alltid rosenrødt, og disse mødrene tørr å snakke ut om at livet føles som en lang blues innimellom…

I tillegg velger noen av bloggerne kraftige virkemidler for å bli lagt merke til, som feks drikking, banning og tilståelser av den mer grove sorten. Her finner du blant annet bloggerne “Vodka Mom” og “Motherhood Uncensored“.

Provokatører i Norge?

Norske mammabloggere og hverdagsbloggere provoserer kanskje mest på en måte som er helt motsatt av dette? Her får man kritikk for at bloggene kun fokuserer på det positive og at man ønsker å fremstå for perfekt.

Hva er dine tanker rundt dette? Legg igjen en kommentar, jeg vil gjerne høre hva du synes. 🙂Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karimette {foreldremanualen}

Karimette er primus motor og gründer av Foreldremanualen.no. Hun er en skriveglad mamma til to skjønne gutter på 3 og 8 år, samt at hun har en nydelig bonusdatter på 12 år. Karimette interesserer seg for sosiale medier, reising, interiør og oppussing.

Mine innleggMitt nettsted

Gikk du glipp av disse innleggene?

Del på Twitter
Del på Facebook

41 kommentarer. » Legg til din også.

 •  

  Mia
  14. august, 2011, 20:42

  Jeg tror nok ikke at det finnes veldig mange kontroversielle mammabloggere i Norge, men det finnes de som faktisk tør å si ting som de er! Personlig har jeg veldig sansen for de som vil og tør skrive om at ungen datt ned fra stellebordet, at barnet fikk is etter å ha mast høl i huet på mora, at barnet blir tatt opp og bysset til stor forferdelse for alle rundt som er livredd for at barnet skal bli skjemt over. Lenge leve hverdagen slik den er, ikke bare slik den “bør være”! Men så er det også fint å kunne fokusere på det som er positivt og fint innimellom også. En god blanding er best!

  Hilsen Mia – hverdagsfryd.blogspot.com
  My recent post Passe moro

  Svar

 •  

  talonnete
  14. august, 2011, 21:16

  Jeg synes generelt at alle bloggere prøver å få hele tilværelsen til å virke himmelsk. Og det fører til at man ikke kan si ifra om man ikke trives. Om noen sier meningen sin den dagen de skulle ønske de ikke hadde fått barn (for slike tanker streifer innom selv om man elsker barna sine!) så reagerer enkelte med å tru med barneværnet.
  Selv prøver jeg å ikke legge skjul på at det å være mamma ikke bare er lett, men det er gjerne de positive tingene man vil dele, også er det ikke så lett uten at hele verden tror at jeg hater mammatilværelsen. Rett og slett fordi man SKAL være lykkeligst i hele verden når man har fått barn – vel, slik er det ikke alltid!

  Svar

 •  

  Lammelåret
  14. august, 2011, 21:28

  De såkalte “mammabloggene” jeg leser er ganske like.
  Noen av dem jeg leser gir uttrykk for verdier jeg tar avstand fra og som jeg ikke mener er bra for samfunnet vårt, men å besøke en blogg gjør jeg ikke for å skape uro. Dersom bloggeren legger opp til diskusjoner er det en ting, men det er sjelden å se. De fleste jeg er innom ønsker bare å fortelle fra sin hverdag og med det være sosiale.

  Folk må få fremstille seg som de ønsker i egen blogg, men om det blir for mye interiør og matchende klær og for lite tanker med dypere innhold eller flekkete klær, ja da tar det nok lengre tid før jeg vender tilbake enn til dem som fremstår som hele mennesker på godt og vondt.

  Jeg tar gjerne imot tips om bloggere som skriver om foreldrerollen på en friskere måte, som gjerne diskuterer og som er tydelige. Jeg har ikke funnet slike blogger i min korte wordpress-tid. Legg gjerne igjen tips her eller på bloggen min. Ses?
  My recent post Oslo 13.8.2011: En by i kontrast

  Svar

  •  

   Karimette
   19. august, 2011, 19:49

   Slike blogger vil vi også vite om Lammelåret! 🙂
   Jeg kjenner nok til noen, selv om jeg ikke kommer på det “i farten”. Skal komme tilbake til deg på den. 🙂

   Svar

   •  

    Monica
    20. august, 2011, 19:52

    Søk opp Bondekonas bekjennelser og The not so perfect mum-blogg. Forfriskende lesing med humor , selvironi og damer som sier det som det er 🙂

    Svar

 •  

  Kjersti
  14. august, 2011, 22:58

  Det er mange “perfekte” blogger der ute, og jeg syns det er litt både og… På en side syns jeg det er fint å lese om hyggelige ting siden det er nok skremmende ting i verden, men på en annen side kan det av og til bli litt for polert. Selv skriver jeg mest om de positive tingene jeg opplever som mamma og ellers, men syns også det er stas å dra frem det humoristiske ved mammarollen. Folk som blogger om hvor vrang sønnen sin er, som ikke vil sove, og som gjør sånn og sånn som ikke er bra, gidder jeg ikke bruke tid på, siden jeg syns det blir veldig utleverende for den ungen det gjelder. Tenker også litt at det ikke er stas for de barna å finne mammas blogg om ti-femten år, og se at mamma syns det var et mareritt med leggingen o.l.

  Jeg leser heller de vanlige, koselige bloggene som tar for seg folks hverdag, om enn noe polert. Bruker sunn fornuft og regner med at de har regnværsdager som alle oss andre 😉
  My recent post Fotografier…

  Svar

 •  

  Ellen Propellen
  14. august, 2011, 23:22

  Eg kan ikkje hugse å ha sett nokon spesielt kontroversielle bloggar, men likar godt å lese ekte bloggar om mammaer som ikkje er superperfekte, men som beskriver kvardagen. Vil gjerne ha tips om friske mammabloggar
  My recent post Hasundhornet – fjelltur i Ulsteinvik

  Svar

  •  

   Karimette
   19. august, 2011, 19:50

   Ser ut til at vi må på jakt etter friske mammablogger ja! Kanskje det blir en egen kategori under Mammablogg Awards 2011? 😉

   Svar

   •  

    Malin
    20. august, 2011, 16:25

    sjekk ut bloggen min http://www.fra3til3.blogg.no
    Her snakker jeg om den vanlige hverdagen og legger mer vekt på det å se humoren som nybakt mamma og alt det medförer, på godt og vondt!

    Svar

 •  

  Innerst i veien
  15. august, 2011, 00:26

  Nja, jeg har vel ikke kommet over noen som er så kontroversielle. I hvertfall ikke i den retningen som beskrives. Jeg synes det er mer provoserende med rosa prinsessemammablogger som framstiller morsrollen som ren lykke i sitt hvite, nyvaska hus. Jada, setter det på spissen nå, men jeg har faktisk funnet noen sånne ytterpunktblogger.

  Nei, da leser jeg heller de bloggene som formidler et, etter mitt syn, mer realistisk bilde av foreldrerollen – uten å utlevere barna sine.

  Jeg reiste forresten aleine med t-bane og buss noen ganger siste året i barnehagen (7 år), men det var i 1978 og verden og Oslo var et tryggere sted.
  My recent post Dagens oppdagelse #12

  Svar

 •  

  Jeanette
  16. august, 2011, 11:04

  Jeg er også lei av perfekte mammaer med perfekte barn og hjem. Men jeg har funnet en mammablogger som balanserer det å være ærlig og morsom uten å utlevere barna sine: http://themumblogg.blogspot.com/
  Og to damer med barn som blogger morsomt om hverdagen sin uten å polere og pynte på alt: http://glamourlos.blogspot.com/ http://kafjordolga.blogspot.com/
  Ellers vil jeg gjerne ha tips til andre bloggere som ikke er så opptatt av å polere fasaden sin. 🙂

  Svar

  •  

   Karimette
   19. august, 2011, 19:51

   Tusen takk for gode bloggtips – noen av de var nye for meg og er herved lagt til i google reader lista mi! 😉

   Svar

 •  

  ca.strømsnes
  16. august, 2011, 14:00

  Jeg er vel det man kan kalle en “mamma-blogger-som-også-blogger-om-andre-ting”. Jeg er verken provoserende eller kontroversiell, men har heller ikke noe ønske om å være det. Ei vil jeg fremstå som perfekt siden det er ganske langt fra sannheten;) Og slik tror jeg de fleste “mamma-bloggere-i-gata” i Norge er: Vanlige mødre som blogger om vanlige ting – slik mødre flest er uansett om de blogger eller ikke.

  Svar

 •  

  Kristine
  19. august, 2011, 16:34

  Hei! Kristine fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også 🙂

  Svar

  •  

   Karimette
   19. august, 2011, 16:45

   Så hyggelig Kristine – det blir vi selvsagt veldig glade for! Håper på flere gode kommentarer i feltet her også. 🙂

   Svar

 •  

  Birgitte
  19. august, 2011, 19:36

  Ærlighet er fint, men alt med måte også der. At noen tør skrive sannheten om hvordan livet som mamma kan være er flott det, for det er virkelig kvalmende å lese skriveriene til alle disse påtatt perfekte mødrene som så overdrevent gjør alt riktig, lager all mat fra scratch, har perfekte show homes perfekt dekorert i stygg shabby stil (nei, glemte ikke chic, for det er bare shabby i mine øyne) og lever for å ta bilder og legge ut på bloggene sine.

  Men det er langt fra å være ærlig om det faktum at det kan, og er, til tider utrolig slitsomt og kjedelig å være mor, og at det er dager der man bare ønsker barnehagen kunne hatt døgnåpent, eller at ungen bare kan holde smella en liten stund, til å glorifisere røyking og alkohol enten under svangerskapet eller etterpå. Tenker det at de som er så egoistiske at de røyker og drikker mens de er gravide, bryr seg ikke noe mer etter ungen er født heller. Og det er ikke kult, og absolutt ikke noe å applaudere for. Drittmødre gjør sånn.

  Svar

  •  

   Karimette
   19. august, 2011, 19:46

   Det finnes heldigvis mange mammablogger/foreldreblogger her i Norge som ligger på “den gyldne middelvei” og som tørr fortelle om de mer negative sidene også (mange med humor!). Men Norge er et lite land og det er svært lett å gjenkjenne folk i bloggene selv om man er anonym, så det kan kanskje være det som stopper mange? 🙂

   Vil bare presisere at de bloggerne jeg nevnte i dette innlegget ikke nødvendigvis har drukket og røykt mens de var gravide (ikke så vidt jeg har sett utifra det lille jeg har lest!). Illustrasjonsbildet som VG har brukt er i så måte noe villedende. 🙂

   Svar

 •  

  Alt godt
  19. august, 2011, 21:44

  Eg er iallfall ein sterk forkjempar for å la barna mine utforske byen vår på eiga hand, dei fekk begge månadskort då dei var rundt 11, og tek seg fram på eigne bein, sykkel, skateboard eller med buss og trikk. http://altgodt.wordpress.com/2009/03/16/han-mestr…

  Det syns eg er livsviktig, og eg ser ingen grunn til å beskytte dei meir enn nødvendig. Dei må ta utfordringane som det medfører å bu i ein by, og lære å mestre den.
  My recent post Bestillingane tikkar inn…

  Svar

 •  

  Marielle
  20. august, 2011, 10:41

  Jeg syns det er viktig å kunne fortelle begge sidene om det å være foreldre. Jenta mi er bare 7 måneder enda, så hun kan ikke gjøre så mye for å frustrere meg (annet enn å vræle konstant og nekte å spise), men om jeg fortsatt blogger, så vil jeg dele de “dårlige” dagene like gjerne som dagene hun er en engel.

  Selv liker jeg litloo.com. Jeg syns hun er veldig flink til gi litt humør til hverdagen 🙂
  My recent post Søndag og mandag

  Svar

 •  

  Bella
  20. august, 2011, 13:02

  Leser ofte den underholdende bloggen til Mitsumamma:-) Hun undertegner seg ofte som Mitsumamasitadrita, drikker neste hver kveld virker det som, lar sin ti år gamle sønn passe den 2 år gamle datteren mens hun og mannen går ut på by’n (iallfall mens de bodde i utlandet) , har snytt Nav for penger i flere år mens hun og mannen bodde i utlandet og skriver om at hun er blitt kalt inn til nav, og er kjempesur fordi noen har sladret på henne, jobber på klubb om natta og er mamma om dagen. Nå skriver hun om bryllupp hvor hun har blitt sponset av Kondomeriet. Fargerik blogg!
  My recent post Kondomeriet og friday blues

  Svar

  •  

   Karimette
   20. august, 2011, 13:35

   Jøss – det er en blogg som helt klart skiller seg ut blant norske mammabloggere ja! Skal sjekkes ut. 😉

   Svar

 •  

  bjørn
  20. august, 2011, 16:29

  oppdragelse er et statelig ansvar når man vet at mennesker er dyr.
  majoriteten av mødre er søppel.
  de er glad i ungen sin og oppdrar etter det.
  og det er de som er “normale”.

  vi kunne hatt et perfekt samfunn hadde det ikke vært for råtten oppdragelse av nesten samtlige av landets foreldre.
  skam dere.
  pakk.

  Svar

  •  

   jegoppdrarmittbarn
   21. august, 2011, 13:59

   jeg anntar att du ikke har barn, og at siden du syntes det er statens oppgave å oppdra de barna du ev har håper jeg du aldri får barn heller… for barnas skyld…

   Svar

 •  

  Nina Elisabeth
  20. august, 2011, 18:42

  De fleste mødre blogger vel bare om de gode dagene, men når alle skal fremstå som perfekte så blir det sånn desverre.
  En god mammablogg etter min mening er denne: http://tale.bloghog.no/
  Hun blogger om barna sine på godt og vondt. Eller vondt tror jeg ikke jeg har lest. Men historiene hennes har snert og de er gjenkjennelige.

  Selv blogger jeg om svangerskapet mitt i tillegg til alt annet som opptar meg i verden, og selv om ting er hoppende lykkelig nå (noe innleggene bærer preg av), vet jeg jo at den harde hverdagen kommer etterhvert. Jeg kommer nok til å blogge om både de gode og dårlige dagene etterhvert. Livet er tross alt ikke alltid en dans på roser 🙂

  Svar

  •  

   Karimette
   20. august, 2011, 18:49

   Takk for bloggtipset Nina Elisabeth! 🙂
   Noen kan kanskje føle at det blir vanskelig å leve opp til morsidealet som fremstilles i mange mammablogger. Men dersom alle er inneforstått om at mammabloggere ofte velger å kun skrive om positive ting (av hensyn til familien osv), så er det vel kanskje greit?

   Fortsett å skrive om lykkelige ting – da har du jo noe positivt og oppløftende å se tilbake på den dagen ting føles litt mer vanskelig. 😉

   Svar

 •  

  Mie
  20. august, 2011, 19:52

  Jeg synes det er flott at mammabloggere i all hovedsak fokuserer på alt det positive med barnet og stiller barnet i et svært godt lys. Barna har ikke bedt om å bli blogget om! Og det som legges ut på nettet, lever ofte evig. Er ikke særlig kult at hele klassen på ungdomsskolen kan lese om hvor håpløs du var som liten eller se bilder av deg der du hylgriner med grøt i håret. De gode stundene og de flotte bildene deler jeg i begrenset omfang på facebook. De frustrerende og slitsomme delene av å være mamma, deler jeg med nære venner, langt unna en blogg eller facebookside!

  Svar

 •  

  Alexia
  21. august, 2011, 02:26

  det er mange gode mammablogger der ute som slett ikke fokuserer på en perfekt hverdag, men heller ikke henger ut ungene sine.

  Jeg liker dem med et skråblikk på hverdagen- mammablogger kalles de fordi de er mødre, men ikke alltid selve morsrollen er tema for bloggingen, hvertfall ikke det eneste.

  Kan ikke huske å ha lest sånne kontroversielle blogger som artikkelen refererer til.
  My recent post Oss berømte bloggere

  Svar

 •  

  Lin
  21. august, 2011, 11:33
 •  

  M:)
  21. august, 2011, 15:06

  Jeg syns ikke man skal blogge om barna sine jeg, Syns det er skikkelig dårlig gjort overfor de små som ike har mulighet til å forsvare. Tenk om noen hadde blogget om deg på dine dårlige dager… Nei, denne utleveringstrangen handler mye om å få aksept for at de tankene man har eller de handlingene man gjør… Liker det ikke! Handler kanskje om at noen er ensom.. ikke vet jeg..Men da er vel jeg sikkert en sånn “perfekt mamma” som ikke er ekte eller som syr puter under armene til barna etc…. vel vel..

  Svar

 •  

  Stein Really
  22. august, 2011, 08:24

  Med tanke på at vi har barnevernet her hjemme, så tror jeg de ekstreme foreldrene har vett til å holde seg av nett. 😀 Hun damen som lot 9-åringen spankulere alene i New York hadde nok slitt med norske myndigheter her hjemme hadde hun vært norsk.
  My recent post I`m back

  Svar

 •  

  Gjesp
  22. august, 2011, 13:14

  Jeg forstår ikke hvorfor alle disse “perfekte” mødrene skal blogge og utlevere barna sine hele tiden?? Kan man ikke heller bruke tiden på noe fornuftig? Som å være sammen med barna og familien? Er det virkelig så interessant for resten av verden å lese disse bloggene? At barnet lærer seg å gå eller å spise selv er jo ikke noe spesielt (for andre enn foreldrene), de aller fleste barn lærer dette… De få mammabloggene jeg har vært innom er ganske kjedelige, og det selv om jeg kjenner både mor og barn. Men hva vet jeg, jeg har jo ikke barn…

  Svar

  •  

   Karimette
   22. august, 2011, 15:37

   Det er mange mammabloggere som skriver om hverdagslivet og foreldrerollen uten å utlevere barna sine. Og så er det gjerne sånn at andre liker å lese om andre foreldre for å sammenligne, finne svar på spørsmål, få gode råd osv. For mange er det like naturlig å følge mammabloggere som skriver om barns utvikling (gjerne jevnaldrene med sine egne barn), som å søke råd på helsestasjonen eller i andre nettforum. 🙂

   Når du en gang (eventuelt) får barn, vil du nok kanskje finne råd på en helt annen måte. Men du vil helt sikkert oppleve at interessen for barn vil øke litt i forhold til hva den er nå. (snakker MEGET av erfaring akkurat der!). 😉

   Svar

 •  

  Røsslyng
  22. august, 2011, 14:36

  Det finst vel ein del av kvardagsmammabloggarar som fortel muntert om korleis det er å vera mammma i dagens samfunn med mange ballar i lufta, og om at ikkje det går an å leva opp til alle forventningane og ulike krav som blir stilt ei mamma. Men har ikkje tenkt på nokon som spesielt kontroversielle nei…
  My recent post stjerneskotet

  Svar

 •  

  bloggingsuger
  22. august, 2011, 15:41

  Hvorfor i alle dager sitter disse kjerringene og skriver blogger om barn, famile og ikke minst interiør?? Kan ikke tenke meg at noen andre her i verden enn andre mamma/familie/interiør bloggere orker å lese denne møkka! Hvorfor i alle dager skal en spør en dame på Toten om amming når en kan spør sin helsepleiere, venner eller sin mor?
  Og hvorfor skal noen her i verden høre med en hjemmeværendes småbarnsmor om hvordan mann skal innrede huset sitt?? Alle disse damene innreder jo bare med tre, lyse jordfarger (helst hvitt) og gammelt krims-krams og kaller det sin egen stil 🙂
  Latterligt 🙂
  Disse Amerikanske damene har iallefall noe å si!!!

  Svar

  •  

   Karimette
   22. august, 2011, 15:46

   “Disse kjerringene” blogger om det som interesserer de, synes du ikke at man skal få lov til det? 🙂

   Blogging har for mange tatt over for de typiske damebladene. Nå vet jeg ikke hvor mange dameblader du leser.. 😉 ..men jeg synes ikke innholdet i bloggene skiller seg så mye fra Hjemmet, Norsk Ukeblad, KK osv. Bortsett fra at bloggene er mye mer oppdatert – og ikke minst gratis! 🙂

   Svar

 •  

  Ellen Roberg-Askim
  4. oktober, 2011, 23:07

  Interessant! Jeg har vært inne på noen mammablogger og har funnet det problematisk og lite utviklende at folk lar seg provosere av selv en smule annerledes tenkning. Det har gjort meg veldig feig i minegen blogging, for jeg vil ikke ha sure kommentarer i bloggen min. Uenige er fint, men ikke sinte sure. Har de siste dagene bestemt meg for å være litt mindre feig og begynne å blogge om barn og mat. Første innlegg i bloggen nå, velkommen;)

  Svar

 •  

  Siv Anita
  4. november, 2011, 10:56

  Som forfatter av bloggen Villmarkshjerte, hvor “Curlingforeldre” er et innlegg, blir jeg en smule forbauset over at jeg ikke får en melding om at dere her inne linker til mitt innlegg. Ikke at jeg har noe imot at dere linker, men jeg liker å få beskjed…. Jeg tror jeg har fått forespørsel alle de andre gangene noen har linket til mine innlegg fra denne type nettsider eller aviser…
  My recent post Ny helg, nye muligheter…

  Svar

  •  

   Karimette
   4. november, 2011, 12:03

   Nå må jeg innrømme at du forbauser meg. Det å linke til en annen blogg er det samme som å gi en positiv stemme, et signal til Google og andre om at dette er et godt nettsted.

   Vi linker til andre nettsteder daglig, og har desverre ikke anledning til å spørre om tillatelse til å linke – en praksis som er fullstendig ukjent og meningsløs for meg! Men om du ønsker at vi fjerner linken, gjør vi gjerne det.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Leter du etter et sted å laste opp et personlig bilde? Gå til www.gravatar.com for å få din egen gravatar, knyttet til din e-postadresse. Så vil avataren din vises hver gang du kommenterer.CommentLuv badge