Les for de aller minste!

Det er viktig å lese for barna dine.

Da er du med på å skape leseglede, leselyst og leseferdigheter.

Når barna dine begynner på skolen, vil du etter hvert skjønne hvor viktig det er at barnet ditt er glad i bøker. For det blir mange bøker et barn må gjennom.

Starter du tidlig å lese for barna dine, er du med på å skape leseglede. Men så er det jo ikke alle bøker for de helt minste som er så veldig spennende for oss voksne å lese. Jeg må innrømme at når jeg leser den fryktelig kjedelige boka ”Dyra på gården”, har jeg mye annet enn en gris i tankene.

Tassen og Molly får meg heller ikke til å juble av glede, men ettåringen min synes det er stas. Så jeg prøver å være engasjert, både når jeg for fjortende gang spør forvirret ”Hvor er Tassen?”, eller når jeg i ekstase avslører at kua faktisk sier MØØØØ!

Du må klare å fake litt leseglede og engasjement når du leser for barn. Sitter mor og far og mumler seg kjapt gjennom barnebøkene mens de gjesper, går barnet fort lei. Men selv for de helt minste går det an å finne bøker som slett ikke er så verst for oss voksne.

Vi har funnet fram tre av våre favoritter akkurat nå. (Og vi, det er altså meg og min datter på et og et halvt år).

Bøkene om Lillesøster (av Kari Grossmann). Lillesøster er rampete. Lillesøster vil prøve ut ting selv. Lillesøster er nysgjerrig. Jeg som mamma kjenner igjen barnet mitt i disse bøkene, og det gjør at de er fine å lese.

Bøkene har ganske mye tekst, og jeg leser ikke alt for min ettåring – det har hun ikke tålmodighet til. Illustrasjonene er flotte, og det er mye å peke på og snakke om.Når to … (av Tor Åge Bringsvær) : Dette er en bokserie som har blitt omtalt som sukkertøy i bokform, og det er jeg enig i. Mine barn har likt disse bøkene helt fram til skolestart. Nå er det ettåringen som har fått sansen for bøkene. Igjen så leser vi ikke alt. Vi har våre favorittsider som vi leser gang på gang, som for eksempel der to nesehorn gnir nesene mot hverandre og sier ”guddi guddi”. Bøkene er fulle av fantasi, og vi kan lese om hva to tøfler gjør når de vil kose seg. Eller hva to katter gjør når de skal bade.Ludde (av Ulf Löfgren) : Ludde er vår favoritt! Han er en kul kanin. Og her er det humor som fenger de minste. Tenk å være så rampete at man legger en ball i potta! Eller en katt i skuffen! Ettåringen min blir like forbauset hver gang. For ikke å snakke om når Ludde prøver å spise en bok! Da gir vi oss ende over, begge to.

Et godt tips er å ønske seg bøker til barnets bursdag eller til jul. Plastdingser får de mer enn nok av ettersom årene går. Bokklubber har gode velkomsttilbud som alle burde benytte seg av. Og de aller fleste har et bibliotek i nærheten.

God bok!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pia {Pias verden}

Pia har fire barn på 11, 9, 7 og 1 år, og jobber som lærer. For øyeblikket har hun ett års ekstra permisjon for å være hjemme med det yngste barnet.En god latter forlenger livet, og vi i Foreldremanualen bidrar til forbedring av den allmenne folkehelse gjennom Pias gjesteinnlegg!

Mine innleggMitt nettsted

Gikk du glipp av disse innleggene?

Del på Twitter
Del på Facebook

5 kommentarer. » Legg til din også. • Hege Aida Volden-Sandersen
  20. februar, 2011, 21:18

  "Hei, Pingvin" av Polly Dunbar er en storfavoritt for husets 3-åring i denne heimen!

  Den har et strålende overraskelsesmoment som hun skvetter like mye av hver gang, og hun ler like hjertelig hver gang. Anbefales virkelig!

  Svar


 • Linn Christin Arnesen
  20. februar, 2011, 22:11

  Her er lesing suuuper populært for 5 åringen 🙂 Alltid vært glad i bøker,og det synes jeg er kjempe moro!

  My recent post Eventyrfabrikken og søndagskos

  Svar


 • Steffen
  20. februar, 2011, 23:27

  Hei,

  Er stor fan av Ruffen og Morkel Mosepjusk, blogger om barnebøker når jeg kjøper inn nytt –

  F.eks – http://pappablogg.blogspot.com/2011/01/barnebker….

  My recent post Mammut- og Papputsalg

  Svar


 • Nina
  21. februar, 2011, 13:10

  Supert innlegg!

  Jeg har ei jente på 2 år, og helt siden hun var nyfødt har hun fått bøker og vi har lest mye for henne. Nå er hun minst like glad i bøker som sin mor! 😉

  Våre favoritter om dagen er bøkene om Ingrid, og om Lillesøster – og ikke minst Emma tvertimot 🙂

  My recent post Made by mommo

  Svar

Legg igjen en kommentar

Leter du etter et sted å laste opp et personlig bilde? Gå til www.gravatar.com for å få din egen gravatar, knyttet til din e-postadresse. Så vil avataren din vises hver gang du kommenterer.CommentLuv badge