Mammadamen om blogging
Hvem hadde vel for noen år siden trodd at norske bloggere skulle gi ut bøker, ha egne realityshow på tv eller være førende innen mote- og interiørtrender?
Akkurat når den aller første norske bloggen dukket opp er ikke godt å si, men selv husker jeg at jeg begynte å lese blogger rundt 2006-2007. I begynnelsen var bloggene politiske eller samfunnsorienterte, som for eksempel bloggene VamPus og Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på. I dag er bloggverdenen som vi vet en ganske annen, og blogger synes å være over alt!
Men er blogging blitt mer eller mindre anerkjent i forhold til tidligere, og hvordan vil utviklingen gå fremover?
Foreldremanualen har snakket med en av dem som var først ute blant de norske mammabloggerne Karianne Gamkinn, kjent som Mammadamen, for å høre om hvordan hun opplever denne utviklingen.

Karianne Gamkinn alias Mammadamen er en av de som har blogget lengst om familieliv her til lands. Foto: Privat
– Hvordan synes du mammablogging og blogging generelt har utviklet seg siden du startet?
– Jeg startet å blogge i 2008, og både blogging generelt og mammablogging har utviklet seg mye siden da. En blogg er ikke lenger kun et sted man ytrer seg etter mørkets frembrudd for andre bloggere og spesielt interessert og de fleste synes er greiest å holde hemmelig. Det har skjedd mye positivt med bloggsfæren og i dag er blogging mye mer anerkjent. Bloggere blir invitert med som deltakere i debatter, sitert i tradisjonelle medier og flere bloggere er profilert som eksperter. Det er gøy!
Brukt på riktig måte, kan blogg i dag definitivt fungere som en smart kanal både for å profilere seg og nå frem med viktige budskap og det man har på hjertet. Jeg synes også det har kommet til veldig mange gode mammabloggere den siste tiden som gjerne tar opp aktuelle og politiske temaer på bloggen sin og skaper debatter. Dette er kjempespennende.
Samtidig som blogging har blitt mer profesjonalisert og anerkjent synes jeg det er viktig å få frem det positive ved at det grunnleggende ved bloggformen og mulighetene for å møte andre med de samme interessene og dialogen i kommentarfeltene er den samme. For meg er Mammadamen både en møteplass for å “snakke” med andre mammaer og en mulighet til å nå litt lenger med det jeg har på hjertet.
Blogget først anonymt
– I begynnelsen publiserte du ikke fotografier av barnet ditt på bloggen. Hvorfor har du endret mening?
I begynnelsen blogget jeg anonymt, og la verken ut fotografier av meg selv eller barna. Etter hvert som jeg ble bedre kjent med sosiale medier og fått mer erfaring som blogger har jeg kommet frem til at det er mulig å gjøre dette på en måte uten å skape skade. Det er viktig å ha et bevisst forhold til det, men jeg mener det er fullt mulig å dele bilder på en positiv måte.
– Hvilke opplevelser husker du best fra disse årene?
Det har skjedd utrolig mye siden jeg startet bloggen. Jeg har blitt tobarnsmamma, sagt opp fast jobb, startet eget firma, gitt ut bok og flyttet til en ny by. Det største i livet har selvfølgelig vært å bli mamma. I bloggens historie må det nok være da jeg åpnet eposten fra CappelenDamm med spørsmålet om jeg hadde vurdert å gi ut bok.
– Hvor viktig har bakgrunnen som blogger vært deg når du skulle skrive bok?
Veldig viktig! Akkurat boka “Beklager, jeg må være mamma” (sponset link) tror jeg ikke blitt noe av uten bloggen Mammadamen. Flere i CappelenDamm leser bloggen min, og redaktøren min tok kontakt fordi hun likte tekstene på Mammadamen og mente budskapet i tekstene var noe som var verdt å formidle i bokform.
Å blogge og skrive tekster andre kan kommentere direkte på synes jeg ikke minst gir en helt uvurderlig kontakt med leserne. At så mange reflekterte kvinner, og menn, leser Mammadamen og kommenterer på det jeg skriver, gir meg vanvittig mye i forhold til det å utvikle meg som skribent og blogger.
– Hva får deg til å fortsette å blogge?
Jeg har mye på hjertet og jeg synes jo det er fantastisk å ha fått til å skape et sted jeg selv eier for å dele meninger, refleksjoner, saker som inspirerer meg og “snakke” med andre om det som opptar meg. Antall lesere øker hele tiden og det er veldig motiverende at stadig flere engasjeres av det jeg skriver. Med Mammadamen når jeg også ut i tradisjonelle medier og får mulighet til å si hva jeg mener om saker som engasjerer meg. Dette er viktig for meg.
Spår flere profesjonelle mammabloggere
– Hvordan ser du fremtiden for (mamma-) blogging her i Norge?
Det kommer stadig nye mammabloggere til, og for mange er mammablogg sammen med mammaforaenene en slags virtuell barselgruppe. I en tidsklemt hverdag tror jeg disse digitale møtene betyr mye for mange, og stadig flere får øynene opp for det.
Jeg tror også vi kommer til å få flere profesjonelle mammabloggere. USA og Sverige er land som ligger litt foran oss hva angår bloggtrender, og der er for eksempel svenske Underbara Clara og amerikanske Joanna Goddard gode eksempler på suksessfulle og seriøse bloggere. Ved å kombinere bilder og tekster fra egen familiehverdag med aktualiteter, debatter og inspirasjon har disse to blogget seg til mange lojale lesere og også skapt seg selv som et varemerke. Blant norske motebloggere ser man flere eksempler på nettopp det samme. Jeg tror mammabloggerne er de neste ut her, og allerede har jo noen mammabloggere utmerket seg.
Flere og flere ser også blogg som en god kanal både for å profilere seg og nå frem med viktige budskap og er også med på å skape en mer seriøs og proff norsk bloggsfære. Jeg tror vi har mye spennende i vente på den norske bloggfronten i 2014.
Gikk du glipp av disse innleggene?
Kategori: Mammablogging