Snakk normalt med barn!

Et lite tips fra en mor. Eller fra en språklærer. Eller fra en språkinteressert: Snakk mye med barna deres. Og snakk normalt!

Og da mener jeg ikke at dere ikke får lov til å gå opp i falsett og rope henrykt “Sååååå flink, da! ” eller “Tittei!! Hei hei! Jeg ser deg!”. Selvfølgelig er det lov med tulleord, rim og lyder. Det er supert, det! Men la barna høre og lære hva ting egentlig heter!

Selv om du er hjemme med en ettåring som sier kakk og deisi og bass til veldig mye, trenger jo ikke du å bruke akkurat de samme ordene. Bass blir etterhvert til bamse, hvis du sier bamse. Sier du også bass, forblir bamse en bass.

Det ER ikke vanskelig for barn å si ord som hund, fugl eller and. Prøv å uttal ordene sjøl – ikke kjempe-krevende? Er kvakk-kvakk enklere, tror du?

Ordet godteri kan være litt vanskeligere, men tro meg, det ordet klarer de også fint å lære seg.

Det er forskjell på å si at “hunden sier Voff-voff” (og så kan du jo voffe ivrig i vei så mye du kan) og å si “Dææææ vovvoven!”

Du ønsker vel ikke at barnet ditt om noen år skal presentere seg på første skoledag med ordene Titt to båbb tutten?

(Ok, jeg aner heller ikke hva det der betyr. Men det er sikkert noen som snakker sånn)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gikk du glipp av disse innleggene?

Del på Twitter
Del på Facebook

12 kommentarer. » Legg til din også. • Kine Marie
  29. april, 2011, 20:45

  Jeg er så enig,så enig!

  Og så er det viktig å ikke herme etter dem om de sier noe feil. Her kan ikke eldstemann si L og R enda, og det er så irriterende når svigermor hermer etter han på samme måte.

  Hetej du jinus du da? og eldstemann svarer; "Nei jeg heter Linus!" (men selvfølgelig uten L, for han høres det jo riktig ut).

  Og vi har hatt masse moro med å lære å si ting ordentlig, og nå øver vi oss på å lære L og R 🙂

  My recent post Hvor stor er Lukas

  Svar


 • Merete
  29. april, 2011, 20:47

  Jeg er så enig så enig. Alle våre tre barn har fått "skikkelig språkopplæring" fra de var små da hverken mannen min eller jeg liker når voksne snakker babyspråk. Jeg har heller aldri forstått når ordet "dadda" blir brukt om større søsken. Når folk omtaler vår eldste datter som dadda til minstemann forstår hun rett og slett ikke hva de mener. Det ligner jo ikke på noe annet ord hun har lært

  Svar


  • Karimette
   30. april, 2011, 10:07

   Dadda har jeg aldri hørt brukt på eldre søsken, så da hadde også fått problemer! 😉

   Svar


 • Siri
  29. april, 2011, 21:49

  Jeg er så hjertens enig!!! Nå er det mange som klarer å lære barna å snakke rent, men som holder på "kjæle-kose"navn på besteforeldre og sånn – jeg synes det er ganske flaut også, men der forstår jeg i hvert fall hvorfor. selv om 50år gamle damer som sier moffe og beppe ikke er min stil. Overhodet.

  My recent post Prinsebryllup i dag

  Svar


 • Petet
  29. april, 2011, 23:00

  Når sant skal sies endrer man syn på en del venner når de blir foreldre… folk som snakker normalt…. begynner å si … pompen, gompen, bassj, osv…. og snakke med falsettstemme til barna hele tiden. Det er dødsslitsomt. Men jeg tror nok ikke det er så bevisst fra deres side. Det blir bare sånn – fordi man tenker på alle disse tingene som søtt.

  Svar


 • Innerst i veien
  29. april, 2011, 23:36

  Kunne ikke vært mer enig. Og språk er så moro. Nå er jo Trollet vårt blitt 7 og da er vi på et nytt trinn. I dag hadde hun et "prosjekt", fortalte hun. Men på spørsmål om hva et prosjekt egentlig er, var hun ikke helt sikker. Så da snakket vi om det ordet. Nye, spennende ord hver dag.

  My recent post Kjære brudepar

  Svar


 • Trine
  30. april, 2011, 00:12

  Prat er noe jeg har vært mest opptatt av med alle ungene mine: snakke skikkelig fra dag 1. Og snakke mye, fortelle og forklare…. Selv om de ikke skjønner et pøkk. De har alle vært flinke t å snakke tidlig. Joda, jeg har brukt stemmen både høyt og lavt og tullete og pludrete. Men å bruke skikkelige ord, har jeg vært bevist på.

  Svar


 • Karimette
  30. april, 2011, 10:05

  Selv må jeg innrømme at jeg har brukt en del "pludreord" når jeg snakker med ungene mine, og noen av de litt for lenge (føler jeg selv!). Det er vel ikke helt nødvendig å si til toåringen at det er "lalletid", men det høres liksom litt koseligere ut enn å si leggetid synes jeg….knis. 😉

  Svar


 • Pia
  30. april, 2011, 20:56

  Karimette: Jeg skjønner hva du mener:) Men noen ganger tror jeg at vi tviholder på disse "pludreordene" litt for lenge. Ettåringen min sier "kjåva" istedet for "sove", og jeg tar meg i å si "Nå skal vi gå og kjåva". Fordi jeg synes det er søtt og si det. Og fordi jeg tror at hun forstår "kjåva" bedre enn "sove". Det jeg ikke er så begeistra for, er hvis vi tviholder på disse "pludreordene" for lenge. Det er viktig for barn å høre ordene korrekt. De må lære seg lydene vi har i språket.

  My recent post Saltak eller pulttak – Pia forklarer

  Svar


 • Trollmora
  1. mai, 2011, 14:13

  Jeg er MEGET, veldig og eventyrlig enig i at man skal lære barn hva tingene heter og at etter at de har sagt bass 100 ganger så sier de plutselig Bamse fordi du alltid har sagt det. Men….. så kommer det et lite men… i min familie har vi i generasjoner tatt til oss nye ord som barna sier som er så fantastisk morsomme at man bare må begynne å bruke dem. Min onkel Bjørnar heter fremdeles LAMA,som han kalte seg selv da han var liten. Lørdagsgodt i min familie er TUTTE. Fjernkontroller har vi ikke men vi har "Fjænnkoronton"…… Alt er ikke pedagokikk heller 🙂 Selv om jeg er enig i at man skal være "flinke" og "nøye" og "gjennomtenkt" i barneoppdragelsen, så er det lov å glippe for det er nemmelig veldig gøy!! 🙂

  My recent post Nå må du våkne! kort novelle

  Svar


  • Karimette
   1. mai, 2011, 14:59

   Ha ha ha, herlig Trollmora! 🙂 Tutte hadde jeg nok trodd var noe helt annet om jeg hørte det, og hadde nok reagert litt om du hadde bydd på det… 😉 knis.

   Svar


 • wendysinfamilie
  1. mai, 2011, 19:56

  Er så enig det er mulig å bli :-))

  My recent post For en deilig dag ! ohh dagens sjokk !!

  Svar

Legg igjen et svar

Leter du etter et sted å laste opp et personlig bilde? Gå til www.gravatar.com for å få din egen gravatar, knyttet til din e-postadresse. Så vil avataren din vises hver gang du kommenterer.