Innlegg av Steffen

Vi sto midt i hysj-metoden da jeg takket ja til å skrive om boka “Sove uten gråt” av Elizabeth Pantley.

Vår datter på sju måneder ville ikke sove, og gråt hver gang hun ble lagt i senga. Jeg hadde lest på internett og fått høre på helsestasjonen at nettene nå var pappas jobb, her måtte det beroligende trøsting og nattevåk til uten lukten av morsmelk.

Da jeg åpnet boka kunne jeg lese at jeg sikkert ikke hadde sovet godt siden jeg ble gravid og at jeg skulle nyte de stille ammestundene.

Jeg merket at forfatteren kunne spart seg du-formen, og som meget trøtt pappa ble jeg straks litt muggen til hele prosjektet. Jeg bet det i meg. Min datters søvn var viktigst, og boka og jeg var enige i at vi ikke skulle la barnet gråte seg i søvn.

Pantley er selv firebarnsmor. I tillegg til egne erfaringer og testpanelet hennes på 60 mødre, finner hun heldigvis dokumentasjon i seriøse studier og fra søvnforskere.

Jeg sier heldigvis fordi personlige anekdoter og historier “fra morsmunn” finner man nok av når man googler.

Noen intetsigende personlige anekdoter kunne vært utelatt.

 

Sove uten gråt” er en god og informativ bok. Forfatteren har samlet og systematisert en del gode tips om barnets søvn, og søvnassosiasjon og trygg tilvenning er stikkord som går igjen.

Alle småbarnsforeldre vet at leggerutiner er viktig, og i boka går man systematisk til verks. Soveplaner og tidagers søvnlogger tyder på en grundig tilnærming, men forfatteren åpner for noe fleksibilitet uten at det blir svevende løsninger. Takk og pris!

Hysj-metoden er en del av Pantleys soveplan, og jeg kan melde om god fremgang her i bygården. Her legger vår datter seg klokka sju på eget rom, og hun sovner stort sett innen ti minutter. To til fem oppvåkninger de første timene etter legging og en runde nattamming før vi står opp rundt halv sju.

Ikke alle nettene er like greie, men det kan vi tåle. Nå gjelder det bare å få orden på dagsøvnen, og etter å ha lest “Sove uten gråt” er jeg optimist.

Steffen

Steffen er en 35 år gammel førstegangsfar fra Oslo. Han jobber som leder for et musikkverksted for ungdom. På Steffens Pappablogg skriver han om sine hverdagsopplevelser som begeistret og nysgjerrig far, fra beleieskift og trøst til pappaperm og barnehageproblematikk.

Mine innleggMitt nettsted

“Jeg har så mye fantastisk jeg MÅ fortelle om”, fortalte mor og glødet av begeistring. Hun kom fra et vekkelsesmøte og var frelst, foredraget om hjemmelaget barnemat hadde gjort henne elektrisk.

“Nei til konserveringsmidler”, “Kun ferske råvarer”, “Aldri mer ferdigmat”, “Hirsegrøt”, “Økologisk”.

Det kunne ha vært hvitvinen mor ble servert da hun først gikk til feil boklansering som gjorde det hun sa uforståelig for en litt sliten småbarnspappa, men etter noen sekunder med tungetale fikk hun orden på snakketøyet. Nå skulle det bli andre boller, helt sikkert økologiske, for Margit Vea hadde overbevisende vist hvor enkelt fersk og sunn barnemat kan lages.

Bokomslaget til Lettlaget Barnemat (lånt fra margitvea.blogspot.com)

 

Vår datter er seks måneder gammel og nyter nå hjemmelaget sviske-, aprikos-, og søtpotetmos, kylling- og grønnsaksmos, hirsegrøt med sviskemos til kvelds, og pupp som påfyll ved allle anledninger. Hun elsker det.

Som om ikke det var nok, vartes det opp med hjemmelaget aioli, rødbetsalat og annet snadder til de voksne. Selv bidrar jeg med hjemmebakte brød av økologisk mel.

Far er bakeklar!

 

Vi lager ikke alt fra bunnen hver dag, men man kan skimte spor av livsstilsendring. Det er faktisk veldig enkelt med hjemmelaget, og barnematen fryses jo ned porsjonsvis i store mengder.

Den som hver dag nyter godt av foreldrenes kjøkkenglede er vår datter, og så lenge matlagingen er lystbetont er det et artig prosjekt å pusle med.

Dersom du ønsker å prøve ut noen enkle oppskrifter,  er bloggen Bare barnemat  et annet hett tips. Den inneholder mange gode råd til innføring av fast føde.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Steffen

Steffen er en 35 år gammel førstegangsfar fra Oslo. Han jobber som leder for et musikkverksted for ungdom. På Steffens Pappablogg skriver han om sine hverdagsopplevelser som begeistret og nysgjerrig far, fra beleieskift og trøst til pappaperm og barnehageproblematikk.

Mine innleggMitt nettsted