Spire med barna – sommerstemning i vinduskarmen


|


20. mai 2013


| 0 Kommentarer

Det spirer i løpet av ett par dager.

 

La barna få så!

Sommeren nærmer seg og det er fortsatt tid til å så, plante og spire. Dette er en super familieaktivitet som passer for barn i ulik alder, og det kan gjennomføres uavhengig av hage. Mange har vel ett bilde av seg selv i album, der man står stolt ved siden av en kjempe stor ”selvdyrket” solsikke?

Vi har hatt kjøkkenhage noen år nå og blir stadig noen erfaringer rikere. Vår viktigste erfaring er at man må så ting man liker å spise. Det første året satt vi igjen med en hel haug reddiker og neper som ingen av oss var spesielt glad i – men som ga veldig stor avling.

Barn liker å så for å høste, så det kan være flott om man sår planter som kommer med noe vi kan spise. Kanskje kan dette også hjelpe de litt kresne? Hva er vel bedre enn å plukke en liten knallrød paprika som man har ventet på å få smake på gjennom en hel sommer? Eller hva med en hjemmelagd smoothie med ett hint av mynte fra vinduskarmen?

 

Vinduskarm eller stor hage?

For de med vinduskarm kan urter, bønner, paprika og sukkererter være supert. Har man en liten balkong så kan man så gulrøtter og salat i potter, og har man hage kan man ta fatt på de litt større tingene som squash, rødbeter, poteter og gresskar – jordbær er jo også en sikker vinner både i potter og i hagen.

 

Enkle planter som ofte gir gode resultater:

Solsikke

Sukkererter

Peppermynte (denne sprer seg veldig og egner seg derfor fint i potte/kasse)

Paprikaplanter (bruk gjerne frø fra paprikaen du har kjøpt i butikken)

Salat (spesielt Ruccola, den vokser som ugress!!)

 

Spiselige blomster:

Agurkurt, Ringblomst og Blomkarse er gode forslag til spiselige bloster som er lette å drive frem. Disse kan brukes som kakepynt, i salater, vann og isterninger. Blomkarsen gir også fra seg rikelig med frø som man kan ta inn å tørke og så igjen til neste år. Eller hva med å dele dem opp i små poser og gi i gaver?

 

Stor eller liten:

Aktiviteten passer alle, noen har kanskje nok med å få legge oppi ett frø og få navnet sitt på potta, mens de litt eldre kan lage små pappskilt på blomsterpinner, dekorere potter,

 

Melkekartonger, syltetøyglass og tomme hermetikkbokser kan bidra som potter. Vi har kjøpt noen fine små plastkasser med lokk som fungerer som små drivhus, da spirer det litt raskere og de hjelper til å holde på fuktigheten. Alternativt kan man ta en brødpose med små hull i over, denne gir samme effekt. Bare pass på at plantene har plass til å vokse. Kjøp inn frø og litt blomsterjord, så har dere en koselig aktivitet og snart noe koselig grønt i vinduskarmen.

 

Stikkord: , , , kjøkkenhage, så, , , ,

Kategori: Utelek

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge