Ta med barna ut på tur: 10 tips til en god opplevelse


|


22. september 2015


| 0 Kommentarer

IMG_3904

Manglende entusiasme for turer

I helgen dro vi på hytta på fjellet i Valdres. Jeg hadde gledet meg til småturer i området og stort sett var været fint. Det jeg ikke hadde forutsett var at mine barn ikke delte min samme entusiasme for turer.

Storebror (3) er ikke spesielt glad i å gå selv, men han lar seg lett avlede. Han kjører veldig sjelden vogn, men bruker mye sparke- og løpesykkel til og fra steder. Lillesøster (1) liker å ha oversikt. Jeg trodde hun kom til å elske å sitte i bæremeisen. Vi burde nok heller gått til anskaffelse av en minimeis for hun likte ikke å se rett i bakhodet på pappa når storebror fikk svinse fritt rundt.

Første turen ble på noen hundre meter. Deretter returnerte vi til hytta og lekte utenfor og plukket blåbær i stedet. Problemet er ikke at ungene ikke liker å være ute.

LES OGSÅ: Erfaring fra fjelltur med minsten på magen

IMG_3853

Dag to – litt bedre

Vi ga oss ikke og valgte en litt annen tur dagen derpå. Vi gikk opp langs veien og tok noen avstikkere inn mellom trær og kratt. Det var litt mer spennende. Vi så en bekk, klatret i trær, spiste niste på en stokk og plukket tyttebær.

Fremdeles ikke mer enn et par hundre meter, men ungene var i det minste blide. Lillesøster kunne også gå litt selv på veien og det syns hun er topp.

LES OGSÅ: Ta med ungene på joggeturen!

IMG_3885

IMG_3671

Tips for å komme i gang:

I ettertid har jeg skjønt at vi la opp turene litt feil, selv om vi prøvde å ha fokuset på ungene. Jeg har derfor noen tips selv, og har hentet inn tips, til hvordan du får med deg ungene på tur. Jeg tror nemlig ikke dette bare går seg til med alderen om vi ikke begynner å komme oss mer ut.

  • Kom deg ut. Hvor og hvor langt er ikke så viktig i starten
  • Legg opp turen etter ungene. Hva er de interessert i? Storebror elsker vann så bekker og turer langs vannet funker mye bedre for oss, enn toppturer.
  • Ha med noe godt i sekken. Jeg har hørt at det er relativt greit å bestikke en liten i bæremeis med rosiner. Det skal vi prøve neste gang.
  • Ha med venner. Ungene syns det er mer gøy og lettere å gå på tur når man går sammen med jevnaldrende.
  • Fortell historier, syng og lek underveis. Vi snakket om Bukkene bruse da vi gikk over ei bru, og sang om dyr i skogen. Vi kastet stein i bekken og så på edderkopper og andre småkryp.
  • Se etter dyrespor. Vi så massevis av bæsj på våre småturer. Ku, sau og hare hadde i alle fall gått samme sted som oss. Det syns storebror var veldig spennende.
  • Det blir mange småstopp i starten. Jeg har skjønt at det ikke er så viktig at man kommer seg så langt av sted. Storebror syns allikevel turen var spennende.
  • Finn et spennende sted (for ungene) å ta en pause. Da kan de leke og holde på litt, utforske og ha det gøy. Bli gjerne med på leken.
  • Ha god tid. Ikke mas og stress med å komme videre.
  • Snakk om turen når dere er tilbake. Vi tar alltid en prat om dagen før vi skal sove og da kan man fokusere på det som var gøy med turen og dagen.

Vi kommer til å ta med oss mange av disse tipsene selv og komme oss mer ut i skog og mark i helgene denne høsten.

Har du andre tips til hvordan du får en god turopplevelse med barn?

Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Aktiv familie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


CommentLuv badge