Foreldre og dataspill går noen ganger like godt sammen som appelsinjuice og melk. Det er nesten tradisjon at voksne ikke klarer forstå barnas underholdning. Noen foreldre skjønte ikke Beatles på 1960-tallet, og i dag er det mange foreldre som ikke forstår seg på gaming.

Men hvorfor klarer ikke foreldre å forstå hva som foregår i dataspill? Det er jo mange voksne som er programmerere og ingeniører, og hva er vel dataspill bortsett fra interaktive linjer med kode forvandlet til farger og former på en skjerm, styrt av kontrollere eller mus og tastatur?

Det viser seg at det ofte er basert på misforståelser.

Uansett hva som er årsaken; her får du noen nøkkelkonsepter som foreldre tydeligvis bare ikke klarer å forstå når det kommer til gaming.

Du kan ikke slå på pause når du spiller på nettet

Du sitter og spiller et spill, og koser deg så mye at du glemmer av tiden. Plutselig roper foreldrene dine at det er på tide med middag. Hva skal du gjøre? Hvis du spiller et spill alene, er det ikke noe problem – du kan som regel slå på pause. Men, hvis du spiller på nettet mot andre spillere, kan du ikke gjøre noe som helst.

I konkurransepregede spill som Fortnite kan du kun slå på “pause” ved å gjemme deg unna litt – noe som garantert er en dødsdom. Hundre spillere forsøker å overleve, og mange er mer enn villige til å ta livet av motstandere som ikke er til stede.

Om man spiller på lag, som i spill som Apex Legends eller World of Warcraft, er det nesten enda verre å stikke av for å spise middag. Da ødelegger man ikke bare for seg selv, men for hele laget. Man er ofte avhengig av alle spillerne for å ha sjansen til å vinne, og dersom en forsvinner ut i en lengre middagspause er det bortkastet tid for de andre.

Uansett hvordan du ser på det – å sette på pause i et nettspill er urettferdig for noen. La gameren gjøre ferdig spillet sitt, så tar ingen skade av det.

Kan pauses og slås av

Det er nok her litt av misforståelsen ligger. Foreldre spiller gjerne andre typer spill, som enkelt kan slås på pause. Candy Crush, Wordfeud, eller tipping på fotballkamper med oddsbonuser – slike spill kan enkelt settes på vent. Det kan ikke gameren som spiller med laget sitt.

Videospill kan være positivt for både læring og helse

Vi har alle sett stereotypen på den “late gameren”: en sløv type som sitter på baken foran skjermen hele dagen. Det å spille for mye dataspill kan være skadelig for helsa, det er det ingen tvil om, men det samme gjelder egentlig å lese altfor mange bøker i stedet. Begge deler er det motsatte av fysisk aktivitet.

For hvert dataspill en forelder mener er hjernedød underholdning, så kan man peke på tre spill som hjelper med å forbedre egenskaper som problemløsning. Noen spill er åpenbare, som strategispillene StarCraft, men også skytespill som Call of Duty har sine fordeler. Der forbedrer man kognitive ferdigheter som visuell oppmerksomhet, mens spill som Grand Theft Auto overraskende nok kan hjelpe gamerne ta imot, behandle og agere på informasjon.

Hvis en forelder forsøker å påstå at videospill er for stillesittende, fortell om spill som er laget for å aktivisere folk. Hvis du har et VR-headset er spill som Beat Saber og BoxVR perfekt for en treningsøkt for armene dine. Hvis du eier en Nintendo Switch vil spill som Zumba: Burn It Up og Ring Fit Adventure garantert få deg til å svette.

Stort sett alle foreldresider på nettet tilbyr samme råd: vis interesse for barnas interesser og spill sammen. Det gjelder uansett om det er fotball, brettspill eller dataspill. Bare fordi barnet er interessert i å spille et spill på TV-en eller PC-en, betyr det ikke at man ikke kan gjøre det sammen.

Flere studier viser fordeler ved at foreldre spiller sammen med barna sine. En studie fant at jenter blir mindre aggressive og mer sosiale når de spiller dataspill med foreldrene sine. En annen viste at foreldre ikke engang trenger å spille sammen med barna for å knytte sterkere bånd; det holder å være i samme rom, se på, og komme med råd og innspill på riktige tidspunkt.

Så det handler egentlig ikke om hvorvidt barnet ditt elsker flerspiller-spill som Fortnite, eller liker å spille klassikere som The Legend of Zelda: Breath of the Wild på egen hånd. Dersom foreldre kan bruke et dataspill til å knytte sterkere bånd til barna, er det en god investering for framtiden.