Tips til gravide på reise i Frankrike (og Sør-Europa)

Bilde av Eye Poetry Potography til salgs på Etsy

 

Jeg er selv gravid, og bor ved Paris. Frankrike er et supert land, spesielt i ferien.

Dersom du tenker på å reise hit som gravid, er det aller første jeg ville gjort, å bli testet for Toxoplasmose. Det er en enkel blodprøve som fastlegen din sannsynligvis vil kunne være behjelpelig med. Det er også en av de første testene de gjør her nede.

Dersom du er immun, blir reisen langt enklere enn om du ikke er det. Helsemyndighetene i Norge råder alle gravide som ikke er immune mot Toxoplasmose å bli hjemme.

 

Bilde av Eye Poetry Potography til salgs på Etsy

 

I Frankrike oppfordrer myndighetene folk å få flere barn, noe de har gjort i mange år. Resultatet er at hele kulturen tar veldig godt vare på gravide, oppfølgingen i graviditeten er svært god, og hele samfunnet tar imot en. Som gravid er det derfor, etter det jeg har erfart, meget enkelt å få ting tilrettelagt.

Man må bare spørre, så hjelper de gjerne.

 

 

Bilde av Eye Poetry Potography til salgs på Etsy

 

Her er mine erfaringer og råd med på veien, slik franske leger forteller det:

Viser testen at du er immun, følger du rådene  til matportalen om å ikke spise rått kjøtt, upasteuriserte og halvmyke oster.  I tillegg er det viktig å ikke spise sushi, eller bløtkokte egg.

Si alltid ifra til kelneren din om at du er gravid, og at det er spesielle hensyn. Spis gjerne på steder med engelsk meny om du ikke snakker fransk. Jeg har for enkelhets skyld også laget en jukselapp nederst i innlegget.

 

Er du ikke immun er problemene litt større. Spis aldri salat eller rå grønnsaker og frukt på restaurant eller cafe.

Ønsker du å spise dette er rådet fra legen min å legge frukt og grønnsaker i et vannbad med ca 20% eddik og 80% vann i minst 10 minutter før du spiser det. Så dersom dere leier et sted med kjøkken er dette en mulighet.

Ellers er det greit å holde seg til kokt eller stekt mat. Det er viktig å holde øynene åpne og passe på at stedet du spiser er rent og ordentlig, da får du fersk mat.

 

Bilde av Eye Poetry Potography til salgs på Etsy

 

Melken som drikkes her nede er oftest pasteurisert, men oster er det værre med, pass derfor på å spørre. Et godt alternativ om du skal spise sandwich er ”la Parisienne” det er en baguette med edamerost og skinke (få gjerne bekreftet at osten er pasteurisert) Hos bakerikjeden Paul er ting ferske, og osten pasteurisert og disse finnes i alle store byer.

 

Bilde av Eye Poetry Potography til salgs på Etsy

Jukselapp for deg som skal på ferie til Frankrike:

Jeg er gravid = Je suis enceinte

Jeg kan bare spise kjøtt, fisk og egg som er godt kokt eller stekt, og kokte og stekte frukt og grønnsaker

Je peux seulement manger du poisson, viande et des œufs bien cuits et des legumes et fruits cuits

Kunne du være så snill å hjelpe meg å velge noe fra menyen? = Pouvez-vous m’aider à choisir un plat dans le menu?

Jeg kan bare spise ost som er pasteurisert, er denne det? = Je peux seulement manger du fromage pasteurisé, est ce- que ce fromage l’est?

Kan jeg være så snill å få grønne bønner i stedet for pommes frittes = Puis-je avoir des haricots verts à la place des frites

 Tusen takk til Irene Suchocki som lot oss få bruke de fantastiske bildene henne til dette innlegget.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne-Lise {alfabetika}

Anne-Lise er illustratør og designer, og bor sammen med mannen like utenfor Paris.Hun er hekta på interiørdesign og vintageshopping, og fra sitt eget lille hjemmestudio driver hun med illustrasjon og design. Resultatet er pedagogiske og dekorative trykk for for barn kalt Alfabetika til salgs i eplabutikken hennes.

Mine innlegg – Mitt nettsted

Følg meg:
FacebookPinterest

Stikkord: , Frankrike

Kategori: Frankrike, Gravid, Reise med barn

Kommentarer (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. krøllle sier:

    Helsemyndighetene fraråder vel neppe norske gravide som ikke er immune mot toxoplasmose å bli hjemme? De tilråder å bli hjemme, eller fraråder å reise utenlands…

Legg igjen en kommentar


CommentLuv badge