Skolen er viktig både for barnets intellektuelle og sosiale utvikling, men barnet ditt trenger også hjelp for å være motivert i hverdagen. Denne evnen vil gjenspeiles i skolegangen og styrke barnets profesjonalitet i fremtiden. Her er 8 tips til hvordan du kan øke barnets motivasjon til å lære.

1. La barnet ta avgjørelser

La barnet ta sine egne valg og beslutninger. Se aktivt etter situasjoner der barnet ditt må ta sine egne valg. Det kan være alt fra hobbyer til hovedretten på restauranten. La barnet komme med innspill til familiediskusjonene og vis at du setter pris på det.

2. Gjør barnets skolegang håndterbar

Hjelp med å strukturere notater og oppgaver. Ved å gi barnet ditt kontroll over skolegangen, kan du bidra til å redusere bekymringer slik at det blir mer tid til å lære. 

Hvis barnet ditt går på videregående, og du merker det er problemer med struktur og motivasjon, så er det viktig med riktige hjelpemidler. Hos Inspio kan du få tilgang til over 5000 artikler, analyser og notater til alle mulige fag, slik at han eller hun kan bli bedre rustet til eksamen og gjøre lekser på videregående skole. 

3. Vær nysgjerrig på hobbyer og interesser

Spør om interesser og motiver barnet ditt til å bli klokere på disse tingene. Hvis interessen er fotball, kan du f.eks. introdusere barnet ditt for en bok om forskjellige fotballteknikker.

4. Lær hvor man kan finne svar på spørsmålene sine

Vis barnet ditt hvor mye man kan få ut av å utforske ting man ikke vet noen ting om. Når barnet ditt har nådd en viss alder, kan du vise hvordan du finner svar på spørsmålene hans på Internettet.

5. Gjør barnet ditt smartere ved hjelp av lekene

Sørg for at du har leker som støtter forskjellige typer læringer. Det kan være alt fra tegnebøker hvor man utfolder de kreative evnene sine, til spill som går på tur og som utfordrer hukommelsen.

6. La barnet ditt forstå viktigheten av å lese

Forsikre deg om at du har synlige lesekilder i hjemmet ditt. Du kan for eksempel ha bøker liggende på salongbordet eller servietter med ord på til middag. På den måten oppmuntrer du indirekte til læring i barnets hverdag.

7. Vis interesse i skoledagen

Spør om hvordan det går på skolen og spør om hva barnet ditt har lært i dag. Vis interesse for det barnet ditt sier, og vis at du også kan lære av det! Barnet ditt får suksesshistorier når du viser at du lærer noe nytt fra barnet.

8. La barnet ditt forstå hverdagens mysterier

Dra nytte av situasjoner der du kan gjøre barnet smartere i hverdagen. Fortell en spennende historie om en gammel bygning eller hvorfor blader faller fra trærne. Still åpne spørsmål som får barnet til å tenke seg om, som “vet du hvorfor?” og “hvordan tror du?”